Najsnažniji nuklerani test Sjeverne Koreje

Severne Koreja izvela je jutros peti nuklearni test, koji je državna televizija opisala kao "najsnažniju eksploziju koju je izazvao Pjongjang.

Svijet 09.09.2016 | 08:34
Najsnažniji nuklerani test Sjeverne Koreje
"Naši nuklerani eksperti testirali su najrazvijeniju nuklearnu bojevu glavu na severnom terenu za testiranje", rečeno je na državnoj televiziji.

"Naša partija čestita našim nuklearnim naučnicima na usepešnom testiranju nuklearne bojeve glave", prenela je državna televizija, prenosi AFP.

Televizija ističe da je sada Severna Koreja u stanju da postavlja nuklearne bojeve glave na balističke rakete.

Takođe tvrdi da nije bilo curenja radioaktivnog materijala niti štete po okolinu.

Kako navodi Rojters, nuklerani test je izazvao seizmatički potres na korejskom poluostrvu jačine 5,3 stepeni Rihterove skale.

Prema snazi potresa, pretpostavlja se da je nuklerna naprava težine 20 do 30 kilotona , navode analitičari, čime je ovo najsnažiniji nuklerani udar.

Severna Koreja je do sada sprovela najsnažnije testiranje oružja koje je bilo težine šest kilotona.

Predsednik SAD Barak Obama obećao je danas u telefonskom razgovoru sa južnokorejskom predsednicom Park Geun Hje da će preduzeti sve neophodne mere zajedničke odbrane od Severne Koreje, uključujući i obezbeđivanje nukleranog kišobrana za zaštitu Seula.

Predsednici su razgovarali nakon potresa tla u Južnoj Koreji izazvanog nukleranim testiranjem Severne Koreje.

Južnokorejska predsednica je rekla da su se, tokom razgovora, dva lidera složila da koriste sva raspoloživa stredstva za pojačanje pritiska na Severnu Koreju kako bi odustali od svog nuklearnog programa, uključujući i usvajanje nove rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjnih nacija, prenosi Rojters.

Japan je poslao vojne avione da provere moguću radijaciju nakon testa.

Do sada je raspoređeno tri T-4 aviona, koji se obično koriste za obuku vojnih pilota.

Zamenik američkog državnog sekretara Danijel Rasel izjavio je da će blisko sarađivati sa Japanom, Kinom, Rusijom i Južnom Korejom kako bi izvršio snažan pritisak na Severnu Koreju nakon pete i najsnažnije nuklearne probe.

"Ovo je izuzetno ozbiljna provokacija i narušavanje međunarodnog prava i pretnja celom regionu", izjavio je Rasel pre sastanka sa japanskim ministrom spoljnih poslova.

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Komunista

09.09.2016 06:54

Kad tad vi ameri dobićete atomsku, jer citavom svijetu vi pravite probleme.

ODGOVORITE
Name

Abc

09.09.2016 07:17

Baca ih Kim ko Bosko Buha kragujevke.

ODGOVORITE
Name

Me

09.09.2016 07:43

Ova budala ce nas sve pobiti... On je dovoljno lud, da unisti svijet...

ODGOVORITE
Name

banjaluka

09.09.2016 08:10

Zasto lud...prvo on nema vise od par nuklearnih bojevih glava sto ni u snu ne moze unistiti svijet...ali je jedna dovoljna da zacepi gubicu nadmenim amerima i njihovim uvlakackim podanicima.Realno americka gamad razumije samo jezik sile...i isjreno se nadam da ce kad tad najebati...i manite se patetike "jadan neduzni amerucki narod"...zasti bi bili jadni kad nije jadan neduzni cijeli svijet.Zato ispucaj im jednu brate Kime pa da slave tvoje ime!!!

Name

MIHAILO Mikic

09.09.2016 08:32

Pises gluposti. Atomsko naoruzanje Sjeverne Koreje je garant opstanka te zemlje i njezine slobode i nezavisnosti!

Name

zajebant

09.09.2016 08:18

i ova sjevernokorejska budala će uskoro razdužiti kašiku, živi bili pa vidjeli !! SAD, KINA i RUSIJA nisu za zajebanciju...a ovaj im opasno igra po živcima..iz dana u dan... ako jednog jutra odluče, zbrisat će ga sa lica zemlje..i njega i jadni narod, ko da nikad nisu ni postojali..

ODGOVORITE
Name

Crni

09.09.2016 08:42

Spustiće njemu Amerika uši uništi će ga sa njegovim vlastitim nuklearkama .

ODGOVORITE
Name

Alan Ford

09.09.2016 08:50

To Kimi care. Samo rokaj, neka puknu dušmani.

ODGOVORITE
Name

Banjalučanin

09.09.2016 10:47

Pitanje za sve koji kritikuju Sj.Koreju...KOGA i KADA je Sjeverna Koreja napala?Kako neke zemlje mogu.a neke me mogu imati nuklearno oružje?

ODGOVORITE
Name

MIHAILO Mikic

09.09.2016 13:01

DIKTATURA proleterijata i diktatura kapitalista kada se one ujedine u Novom svjetskom poretku bice najstrasnija u istoriji roda ljudskog. Bice to DIKTATURA ANTIHRISTA!