Искључење са гријања је немогућа мисија

Поднио сам захтјев "Топлани" још половином јула за искључење са гријања и обавијестио их да сам све обавезе извршио, али пошто баш никакав одговор нисам добио, одлучио сам да зовнем приватне мајсторе, које очекујем данас, рекао је Александар Жоља, један од корисника који жели да се искључи из "Топланиног" система.

Република Српска 09.09.2016 | 08:01
Искључење са гријања је немогућа мисија
Тврди да је гријање у Бањалуци плаћао око 1.200 КМ годишње, а морао је да стан догријава.

"Ево можете да видите климу и термоакумулациону пећ у стану. У овој згради више корисника се искључило, комшиница испод мог стана, али и станари са стране", рекао је Жоља, који станује у Центру. Додаје да је као разлоге за искључење навео слабо гријање и недостатак новца, те каже да се на овај корак не би одлучио да је имао добро гријање. "У ‘Топлани’ техничког директора нисам могао добити, а звао сам и Удружење потрошача. Нисам задовољан услугом гријања и нећу да је плаћам", истиче Жоља. И други корисници који желе раскид уговора кажу да одговор "Топлане" чекају чак и од априла, те немају никакве повратне информације.

"Топлана" је иначе обавијестила потрошаче путем плаката на улазима зграда да од понедјељка, 12. септембра, креће са пуњењем система. Дефинисање услова по којима би потрошачи могли да се искључе, иако је најављено у јулу, још се није десило, а због чега, Мићо Миловановић, директор "Топлане", није имао конкретан одговор.

"Раније смо одговорили да смо у фази дефинисања тих услова. Нажалост, нису дефинисани, једноставно није дефинисано. Залагаћу се да односи између потрошача и топлификациног система буду уређени на начин као што је у нормативно уређеним друштвима, чланицама ЕУ, већим градовима Србије и ФБиХ, па чак и у Градишци", рекао је јуче Миловановић.

На питање шта да раде потрошачи који желе да се искључе из система прије почетка сезоне, рекао је да се заинтересујемо како се ради у другим системима "попут топлана у Сарајеву, Загребу, Нишу, а да је право питање зашто  ‘Топлана’ њихов начин није примијенила прије 20 година". Миловановић  је истакао да се према општим условима за испоруку топлотне енергије нико не може искључити са топлификациног система или укључити на њега без сагласности "Топлане".

У Покрету потрошача Републике Српске кажу им се обратило више корисника услуга "Топлане" који желе раскид уговора из разних разлога, те да по Закону о заштити потрошача Републике Српске потрошач може да раскине уговор јер је то уговорна обавеза између двије стране, те да је "Топлана" требало да се огласи на њихове захтјеве. Према информацијама које смо добили раније, крајем јула било је 179 захтјева потрошача за искључење, а захтјеви су се могли поднијети до краја августа.

Извор: Незавинсе новине

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Пантелија

09.09.2016 07:37

Највећи лопови на свијету, сви се сад повлаче , а покуповали станове 3 кољену и опљачкали Топлану и народ , а гријање никакво, банда лоповска....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕ ГОТХИА

09.09.2016 07:44

ОВАЈ ДИРЕКТОР ТОПЛАНЕ ЈЕ ГОРИ ОД КИМ ИЛ СУГА... ЧУЈ ТИ ЊЕГА... НИКО СЕ НЕ МОЖЕ ИСКЉУЧИТИ БЕЗ САГЛАСНОСТИ ТОПЛАНЕ !!! ОБАВЈЕСТ СВИМА: ЈА САМ СЕ СКЉУЧИО ПРИЈЕ ПЕТ ГОДИНА. ПОДНИО САМ ТУЖБУ ОСНОВНОМ СУДУ У БАЊА ЛУЦИ И ПРЕСТАО ПЛАЦАТИ ГРИЈАЊЕ. ГРИЈАЛИ СУ МЕ ВИСЕ ОД ГОДИНУ ДАНА БЕСПЛАТНО, ПА СУ МЕ ОНИ ТУЖИЛИ... НА СУДУ СМО ЗАКЉУЧИЛИ СУДСКО ПОРАВНАЊЕ ДА ИМ ПЛАТИМ ГРИЈАЊЕ ЗА ТРИ МЈЕСЕЦА КОЈА НИСУ БИЛА У ЗАСТАРИ, А ОНИ МЕНЕ ДА ИСКЉУЧЕ... СЛЕДЕЋИ ДАН СУ ЊИХОВИ РАДНИЦИ ОДМАХ ДОШЛИ И ИСКЉУЧИЛИ ПРИКЉУЧАК. СТАН ЈЕ У ВЕЛИКОЈ СТАМБЕНОЈ ЗГРАДИ У ЦЕНТРУ БАЊА ЛУКЕ... ДАКЛЕ ГРАЂАНИ УЗМИТЕ СТВАР У СВОЈЕ РУКЕ И АКТИВИРАЈТЕ СЕ ПРОТИВ ЗЛОЧАСТОГ И НАДОБУДНОГ КИМ ИЛ СУНГА !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

грађанин

09.09.2016 08:09

па сад мало крадес гријање ко и сви моји у згради.

Name

ДЕ ГОТХИА

09.09.2016 09:04

НЕ, ЈА НЕ КРАДЕМ ГРИЈАЊЕ ... ВЕРТИКАЛНЕ ЦИЈЕВИ ГРИЈАЊА СУ ИЗОЛОВАНЕ И УКОПАНЕ У ЗИД. ЈА СЕ ГРИЈЕМ ПРИРОДНИМ ДРВЕТОМ СА ЗАТВОРЕНИМ КАМИНОМ И ГРИЈЕМ КОМШИЈЕ ОКО МЕНЕ И ИЗНАД МЕНЕ. У СЕЗОНИ ПОТРОШИМ НАЈВИШЕ 6 КУБНИХ МЕТАРА ДРВЕТА ИЗ МОЈЕ ШУМЕ И ГРИЈЕМ 120 КВАДРАТА... ОПЕТ КАЖЕМ ЛИЈЕНИМ ГРАЂАНИМА - УЗМИТЕ БУДУЋНОСТ У СВОЈЕ РУКЕ И ПОСПРЕМИТЕ ЗАУВЈЕК У ИСТОРИЈУ ОВО ЗАТРОВАНО ПОЛИТИЧКО ОКРУЖЕЊЕ.

Name

Логика

09.09.2016 07:57

Ово је куповање му*а под бубреге,па није нико луд

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

09.09.2016 09:54

Нисам пријатељу из Мркоњића него сам рођен на Старчевици, за разлику од тебе а вјероватно се и ти препознао у свему овоме тако да све поштењачина до поштењачине. Кудимо нешто што крадемо.

Name

мики

09.09.2016 08:18

Одлична вијест. Моје комшије на Старчевици се одјавили а ја знам да краду гријање Топлане.Тако да ако се препознају да им поручим да ћу их ове године тужити не могу више ни ја бити добар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Која си ти .ицка!

09.09.2016 09:33

Ко це кога, ако не свој свога... Мора да си из Мркоњица као и власник топлане.

Name

антипротиван

09.09.2016 09:14

Па поднесене апелацију уставном суду РС, имате примјер топлане Приједор на гоогле, оспорите им правилник, ПА СЕ МОЖЕТЕ ИСКЉУЧИТИ И БЕЗ САГЛАСНОСТИ ТИОПЛАНЕ, А ОНИ ВАС МОГУ ПОВУЋИ ЗА К...Ц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

09.09.2016 09:22

Бахатост и понашање људи из Топлане је превазишло сваку мјеру. Ми смо се одјавили без проблема 2011. године, физички смо одстранили радијаторе из стана. Купили смо себи у стан "норвешке" радијаторе. Гријемо са кад хоћемо и како хоћемо. Када нисмо у стану не потрошимо ни фенинг. Како смо задњи спрат у згради, гријање нам није ни стизало, јер пумпа није могла да избаци на ВИИ спрат. Кажу да ће наплаћивати цијеви које пролазе кроз станове.. Хајде да мало видимо другу солуцију? Рецимо на мојој етажи, само једна старија госпођа није искључила гријање. С обзиром да су станови приватни, могли би ми грађани замолити преко суда да они своју скаламерију изнесу из станова нас одјављених, естетски ми нарушавају стамбени простор. Друга ствар, подстаница Топлане се налази у просторији ЗЕВ-а, Топлана не даје ни једну КМ за услугу што смо 70 квадрата бесплатно дали да користе. Да ми мало покренемо процес да они иселе из нашег улаза, своју опрему? Причају лудости и смарају грађане својим глупостима. Него, да ли сте спремни да пекару плаћате хљеб, а кући не однесете ништа? Поздрав..

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко

09.09.2016 09:48

Ти би требао да се запослиш у неку адвокатску канцеларију пошто се разумијеш у правни систем, а имаш видим вишка памети. Баш ме интересује чим се бавиш када све знаш?

Name

цоол

09.09.2016 10:01

Тачно !!!

Name

Истина

09.09.2016 11:47

Марко, не бавим се твојим пословима, нисам бот, као ти. Друга ствар, зар је забрањено постављати одређена питања и покретати теме да се одређена ситуација сагледа и из другог угла? Вишак памети је твој, зато што ниси рекао шта је спорно од наведеног, ево просвијетли ме. Ако си адвокат Топлане, напусти тај посао, јер губите спор за спором. Уживај у својој памети.

Name

ДЕ ГОТХИА

10.09.2016 00:12

САДА ВЕЋ БИВШИ ГРАДОНАЧЕЛНИК БАЊА ЛУКЕ ЈЕ КУПИО МАЗУТ НА КРЕДИТ И НАПУНИО СПРЕМНИКЕ ТОПЛАНЕ ДО ВРХА, ТАКО ДА МАЗУТА ИМА ЗА ГРИЈАЊЕ ДО МАЈА 2017. ОЧЕКИВАТИ ЈЕ ДА СУ И ПРОВИЗИЈЕ ИСПЛАЋЕНЕ КОЈЕ ТРЕБАЈУ ЗА ИЗБОРЕ. ТОПЛАНА ПОЧИЊЕ ДА РАДИ ПРИЈЕ ОКТОБРА, ДА БИ ПРЕД ИЗБОРЕ ВЕЛИКИ ШЕФ РЕКАО - НЕ МОЖЕ НАМ НИКО НИШТА.... БАЊА ЛУКА ЋЕ БИТИ ГРИЈАНА И ОВЕ ГОДИНЕ И ВЕЋ СЕ ГРИЈЕМО... А ОВИ ПОБАЧАЈИ ПРИЧАЈУ ГЛУПОСТИ, БЛА...БЛА... БЛА... КОЈА ПРИМИТИВНА СРЕДИНА, А НАЈВЕЋИ ГРАД У РЕПУБЛИЦИ - ОПШТА ПРОПАСТ МОРАЛА, ПОШТЕЊА, ОДГОВОРНОСТИ ЗА ЈАВНИ ПОСАО И НЕДОСТАК ПРОФЕСИОНАЛНОСТИ... БЉАК

ОДГОВОРИТЕ
Name

Данијела

10.09.2016 04:49

2014 одмах крајем грејне сезоне смо поднијели захтјев за искљуцење са топлане. Све заврсено пре септембра без икаквих проблема. Досли њихови мајстори, пломбирали цијеви, не долазе рацуни за било какве цијеви нити иста слицно. Не знам да ли се од тад ста промијенило. Бањалука је у питању, Мејдан. Поз.

ОДГОВОРИТЕ