Опроштај ратника: Пефи, хвала за све!

Кошаркашка репрезентација Србије, вицепрвак света и олимпијски вицешампион, остала је без "срца тима", како је Марковића једном приликом назвао селектор.

Кошарка 11.09.2016 | 22:15
Опроштај ратника: Пефи, хвала за све!
Прерано завршена, каријера Стефана Марковића у дресу Србије вредна је поштовања и дубоке захвалности за све што је пружио за своју земљу.

Борбени и већ искусни плејмејкер, који је овог лета био један од најбољих у походу на олимпијско сребро, ушао је у "А" селекцију пре десет лета - и то са титулом шампиона света у У-19 узрасту, освојеном у новосадском "СПЕНС-у".

У "А" селекцији дебитовао је месец касније, наступивши на Европском првенству у Шпанији, где је први пут заиграо на највећој сцени.

Следеће године, после "прескакања" Олимпијских игара у Лондону, Марковић је био члан екипе која се кроз квалификације изборила за пут у Пољску, на Еуробаскет 2009. године.

На свом другом континенталном турниру, учествовао је у стварању највећег успеха од распада СР Југославије - освајању европског сребра.

Већ следећег лета, популарни "Пефи" био је члан тима који је играо у полуфиналу Светског првенства у Турској, а био је ту и када су "орлови" поново изашли на велики турнир - ЕП 2013. године. У међувремену је био принуђен да паузира током квалификација за то такмичење због повреде леђа, задобијене у шпанском плеј-офу.

Због те повреде је 2012. два месеца одмарао, али већ следећег лета (као и свих осталих) није ни помишљао да паузира и да оде на додатну рехабилитацију, већ се вратио националном тиму и у Словенији изборио са "орловима" визу за Мундобаскет 2014, на којем је поново заиграо у мечу за злато - први пут против САД.

И 2015. био је ту, да "повуче" на ЕП у Француској, одакле је селектор Александар Ђорђевић небројено пута истицао Марковичев значај, лидерство и енергију која вуче и тим и стручни штаб.

"Бићеш ту и 2017, ја ти то кажем", рекао је Ђорђевић након прошлог Еуробаскета, али је Марковић, нажалост, донео другачију одлуку, после напорног, али блиставог олимпијског лета 2016.

Прошлог месеца, Стефанов дугогодишњи сан је остварен. Заиграо је на Олимпијским играма и вратио се из Рија са сребром - својим последњем одличјем са "орловима" .

Сјајним партијама у Рију, популарни Пефи показао је колико зна и колико може, ко зна који пут потврдивши и селекторове речи да је "срце овог тима".

Марковић се од репрезентације опрашта са европским, светским и олимпијским сребром. За све што је пружио Србији, дугујемо му велико ХВАЛА!

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар