Oproštaj ratnika: Pefi, hvala za sve!

Košarkaška reprezentacija Srbije, viceprvak sveta i olimpijski vicešampion, ostala je bez "srca tima", kako je Markovića jednom prilikom nazvao selektor.

Košarka 11.09.2016 | 22:15
Oproštaj ratnika: Pefi, hvala za sve!
Prerano završena, karijera Stefana Markovića u dresu Srbije vredna je poštovanja i duboke zahvalnosti za sve što je pružio za svoju zemlju.

Borbeni i već iskusni plejmejker, koji je ovog leta bio jedan od najboljih u pohodu na olimpijsko srebro, ušao je u "A" selekciju pre deset leta - i to sa titulom šampiona sveta u U-19 uzrastu, osvojenom u novosadskom "SPENS-u".

U "A" selekciji debitovao je mesec kasnije, nastupivši na Evropskom prvenstvu u Španiji, gde je prvi put zaigrao na najvećoj sceni.

Sledeće godine, posle "preskakanja" Olimpijskih igara u Londonu, Marković je bio član ekipe koja se kroz kvalifikacije izborila za put u Poljsku, na Eurobasket 2009. godine.

Na svom drugom kontinentalnom turniru, učestvovao je u stvaranju najvećeg uspeha od raspada SR Jugoslavije - osvajanju evropskog srebra.

Već sledećeg leta, popularni "Pefi" bio je član tima koji je igrao u polufinalu Svetskog prvenstva u Turskoj, a bio je tu i kada su "orlovi" ponovo izašli na veliki turnir - EP 2013. godine. U međuvremenu je bio prinuđen da pauzira tokom kvalifikacija za to takmičenje zbog povrede leđa, zadobijene u španskom plej-ofu.

Zbog te povrede je 2012. dva meseca odmarao, ali već sledećeg leta (kao i svih ostalih) nije ni pomišljao da pauzira i da ode na dodatnu rehabilitaciju, već se vratio nacionalnom timu i u Sloveniji izborio sa "orlovima" vizu za Mundobasket 2014, na kojem je ponovo zaigrao u meču za zlato - prvi put protiv SAD.

I 2015. bio je tu, da "povuče" na EP u Francuskoj, odakle je selektor Aleksandar Đorđević nebrojeno puta isticao Markovičev značaj, liderstvo i energiju koja vuče i tim i stručni štab.

"Bićeš tu i 2017, ja ti to kažem", rekao je Đorđević nakon prošlog Eurobasketa, ali je Marković, nažalost, doneo drugačiju odluku, posle napornog, ali blistavog olimpijskog leta 2016.

Prošlog meseca, Stefanov dugogodišnji san je ostvaren. Zaigrao je na Olimpijskim igrama i vratio se iz Rija sa srebrom - svojim poslednjem odličjem sa "orlovima" .

Sjajnim partijama u Riju, popularni Pefi pokazao je koliko zna i koliko može, ko zna koji put potvrdivši i selektorove reči da je "srce ovog tima".

Marković se od reprezentacije oprašta sa evropskim, svetskim i olimpijskim srebrom. Za sve što je pružio Srbiji, dugujemo mu veliko HVALA!

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar