Избори растјерали социјалне партнере

Иако, званично најављена, сједница Економско – социјалног савјета Републике Српске није одржана. Зашто? Питање је на које сва три партнера имају различит одговор.

Република Српска 08.09.2016 | 22:50
Избори растјерали социјалне партнере
Министар рада и предсједник Економско - социјалног савјета за још један дебакл криви синдикат. Синдикат, узвраћа да министар на њих врши притисак. Послодавци нервозни у разговору с новинарима. Изјаве за медије биле су заказане у 14 часова. Међутим, сједница је прекинута чим су сви сјели за исто сто, а новинарима се нико у заказано вријеме није обратио.

Код социјалних партнера ништа ново. Преговори између синдикалаца и послодаваца поново су доживјели фијаско. Сједница Економско - социјалног савјета је прекинута и прије него што је почела. Једни, други и трећи задржали су се за истим столом тек толико да не усвоје ни дневни ред. Синдикалци су имали додатне тачке – општи колективни уговор и цијена рада. Друга два партнера за то нису жељела ни да чују.

"Процјене и послодаваца и мене, социјалног партнера из владе, биле су да за ових 20-так дана изборне кампање не можемо реално разговарати", рекао је Миленко Савановић, предсједник Економско – социјалног савјета Републике Српске.



Синдикалци тврде да су прије сједнице послали захтјев за допуну дневног реда. Очекивали су да би се на септембарском менију могао наћи општи колективни уговор. Међутим, уговор и утврђивање најниже плате сачекаће постизборно вријеме. Синдикалци оптужују министра да врши притисак на њих да одустану од приједлога који су важни за раднике.

"Неки чланови Владе Републике Српске и представници Уније послодаваца чине исту политичку опцију која се бори за власти и неће да губе вријеме за разговоре који они сматрају да нису битни", сматра Ранка Мишић, предсједник Савеза синдиката Републике Српске.

О новој рунди пропалих преговора први човјек Уније удружења послодаваца није желио да говори. Наши позиви да чујемо и трећу страну приче – нису баш пријали Драгутину Шкребићу.

"На састанку сам, не можемо разговарати", рекао је кратно Шкребић.

На сједници Еконмско - социјалног савјета требало је да буде презентован пројекат под називом ’’Економска – социјална платформа’’. Циљ пројекта је јачање социјалног дијалога – управо оно чега у Републици Српској нема. Представници Међународне организације рада присуствовали су ничему и видјели су ништа. Умјесто званичног састанка – све се на крају претворило у незваничну причу. Социјални партнери тако су још једном потврдили да се нису помјерили с почетка.



БН телевизија

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

тзхц

08.09.2016 18:29

Бањалуцко насеље Обилицево?

ОДГОВОРИТЕ