Izbori rastjerali socijalne partnere

Iako, zvanično najavljena, sjednica Ekonomsko – socijalnog savjeta Republike Srpske nije održana. Zašto? Pitanje je na koje sva tri partnera imaju različit odgovor.

Republika Srpska 08.09.2016 | 22:50
Izbori rastjerali socijalne partnere
Ministar rada i predsjednik Ekonomsko - socijalnog savjeta za još jedan debakl krivi sindikat. Sindikat, uzvraća da ministar na njih vrši pritisak. Poslodavci nervozni u razgovoru s novinarima. Izjave za medije bile su zakazane u 14 časova. Međutim, sjednica je prekinuta čim su svi sjeli za isto sto, a novinarima se niko u zakazano vrijeme nije obratio.

Kod socijalnih partnera ništa novo. Pregovori između sindikalaca i poslodavaca ponovo su doživjeli fijasko. Sjednica Ekonomsko - socijalnog savjeta je prekinuta i prije nego što je počela. Jedni, drugi i treći zadržali su se za istim stolom tek toliko da ne usvoje ni dnevni red. Sindikalci su imali dodatne tačke – opšti kolektivni ugovor i cijena rada. Druga dva partnera za to nisu željela ni da čuju.

"Procjene i poslodavaca i mene, socijalnog partnera iz vlade, bile su da za ovih 20-tak dana izborne kampanje ne možemo realno razgovarati", rekao je Milenko Savanović, predsjednik Ekonomsko – socijalnog savjeta Republike Srpske.



Sindikalci tvrde da su prije sjednice poslali zahtjev za dopunu dnevnog reda. Očekivali su da bi se na septembarskom meniju mogao naći opšti kolektivni ugovor. Međutim, ugovor i utvrđivanje najniže plate sačekaće postizborno vrijeme. Sindikalci optužuju ministra da vrši pritisak na njih da odustanu od prijedloga koji su važni za radnike.

"Neki članovi Vlade Republike Srpske i predstavnici Unije poslodavaca čine istu političku opciju koja se bori za vlasti i neće da gube vrijeme za razgovore koji oni smatraju da nisu bitni", smatra Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske.

O novoj rundi propalih pregovora prvi čovjek Unije udruženja poslodavaca nije želio da govori. Naši pozivi da čujemo i treću stranu priče – nisu baš prijali Dragutinu Škrebiću.

"Na sastanku sam, ne možemo razgovarati", rekao je kratno Škrebić.

Na sjednici Ekonmsko - socijalnog savjeta trebalo je da bude prezentovan projekat pod nazivom ’’Ekonomska – socijalna platforma’’. Cilj projekta je jačanje socijalnog dijaloga – upravo ono čega u Republici Srpskoj nema. Predstavnici Međunarodne organizacije rada prisustvovali su ničemu i vidjeli su ništa. Umjesto zvaničnog sastanka – sve se na kraju pretvorilo u nezvaničnu priču. Socijalni partneri tako su još jednom potvrdili da se nisu pomjerili s početka.



BN televizija

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

tzhc

08.09.2016 18:29

Banjalucko naselje Obilicevo?

ODGOVORITE