Izbori rastjerali socijalne partnere

Iako, zvanično najavljena, sjednica Ekonomsko – socijalnog savjeta Republike Srpske nije održana. Zašto? Pitanje je na koje sva tri partnera imaju različit odgovor.

Republika Srpska 08.09.2016 | 22:50
Izbori rastjerali socijalne partnere
Ministar rada i predsjednik Ekonomsko - socijalnog savjeta za još jedan debakl krivi sindikat. Sindikat, uzvraća da ministar na njih vrši pritisak. Poslodavci nervozni u razgovoru s novinarima. Izjave za medije bile su zakazane u 14 časova. Međutim, sjednica je prekinuta čim su svi sjeli za isto sto, a novinarima se niko u zakazano vrijeme nije obratio.

Kod socijalnih partnera ništa novo. Pregovori između sindikalaca i poslodavaca ponovo su doživjeli fijasko. Sjednica Ekonomsko - socijalnog savjeta je prekinuta i prije nego što je počela. Jedni, drugi i treći zadržali su se za istim stolom tek toliko da ne usvoje ni dnevni red. Sindikalci su imali dodatne tačke – opšti kolektivni ugovor i cijena rada. Druga dva partnera za to nisu željela ni da čuju.

"Procjene i poslodavaca i mene, socijalnog partnera iz vlade, bile su da za ovih 20-tak dana izborne kampanje ne možemo realno razgovarati", rekao je Milenko Savanović, predsjednik Ekonomsko – socijalnog savjeta Republike Srpske.Sindikalci tvrde da su prije sjednice poslali zahtjev za dopunu dnevnog reda. Očekivali su da bi se na septembarskom meniju mogao naći opšti kolektivni ugovor. Međutim, ugovor i utvrđivanje najniže plate sačekaće postizborno vrijeme. Sindikalci optužuju ministra da vrši pritisak na njih da odustanu od prijedloga koji su važni za radnike.

"Neki članovi Vlade Republike Srpske i predstavnici Unije poslodavaca čine istu političku opciju koja se bori za vlasti i neće da gube vrijeme za razgovore koji oni smatraju da nisu bitni", smatra Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske.

O novoj rundi propalih pregovora prvi čovjek Unije udruženja poslodavaca nije želio da govori. Naši pozivi da čujemo i treću stranu priče – nisu baš prijali Dragutinu Škrebiću.

"Na sastanku sam, ne možemo razgovarati", rekao je kratno Škrebić.

Na sjednici Ekonmsko - socijalnog savjeta trebalo je da bude prezentovan projekat pod nazivom ’’Ekonomska – socijalna platforma’’. Cilj projekta je jačanje socijalnog dijaloga – upravo ono čega u Republici Srpskoj nema. Predstavnici Međunarodne organizacije rada prisustvovali su ničemu i vidjeli su ništa. Umjesto zvaničnog sastanka – sve se na kraju pretvorilo u nezvaničnu priču. Socijalni partneri tako su još jednom potvrdili da se nisu pomjerili s početka.BN televizija

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

tzhc

08.09.2016 20:29

Banjalucko naselje Obilicevo?

ODGOVORITE