Отуђио доказе: ВСТС одбио суспензију

Осумњичени тужилац Олег Чавка наставља радити несметано. Имаће приступ свим тајним подацима. Нарушена досадашња пракса.

Босна и Херцеговина 08.09.2016 | 15:28
Отуђио доказе: ВСТС одбио суспензију
Дисциплинска комисија ВСТС-а одбила је приједлог за суспензију државног тужиоца Олега Чавке, сазнаје Журнал. Истовремено, службеници Државне агенције за истраге и заштиту БиХ утврдили су да је тужилац Чавка отуђио још један заплијењени мобител из предмета које је истраживао и заступао.

Подсјећамо, Тужилаштво БиХ прошле је седмице отворило истрагу против тужиоца Олега Чавке због сумње да је незаконито користио мобилни телефон заплијењен од оптуженог за организирани криминал Анеса Курбеговића.

Након што је саслушан у својству осумњиченог, Канцеларија дисциплинског тужиоца БиХ покренула је дисциплински поступак, те затражила суспензију осумњиченог тужиоца.

Међутим, Комисија коју су чинили Зијо Кадрић (судија Апелацијског суда Брчко Дистрикта), Славо Лакић (тужилац Тужилаштва ФБиХ), те Станко Нуић (замјеник главног окружног тужиоца из Источног Сарајева) донијела је одлуку да осумњичени тужилац Олег Чавка и убудуће несметано може обављати своју дужност.

У Закону о ВСТС-у, у члану 77 пише да “судија или тужилац могу бити привремено удаљени од вршења дужности ако је против судије или тужиоца покренута истрага у кривичном поступку”.

Досадашња пракса у свим предметима у којима је била отворена истрага резутирала је суспензијом. Због чега је Олег Чавка изузетак? Одговор на ово питање требали би дати челни људи ВСТС-а који одлучују о раду и дисциплинске комисије, али и тужилаца и судија.

Прије свега због чињенице да државни тужилац по аутоматизму има приступ свим тајним документима ове земље. Ситуација је, дакле таква да тужилац Олег Чавка, иако је званично осумњичен за крађу мобитела из кривичног списа, и даље може располагати свим документима које носе ознаку тајно и врло тајно.

Тужилац Чавка је, иначе, протеклих дана интензивно у медијима тврдио да је спорни мобител из предмета Бериша Сулејмани носио кући како би се припремао за истрагу. Међутим, оптужница у предмету који је истраживао подигнута је у априлу 2016. (што значи да је тада истрага била окончана), а спорни мобител Чавка је користио крајем јуна.

У спорни телефон је убацивао своју телефонску картицу, која је током ове и прошле године убацивана у више телефона. Досадашњом истрагом је, наиме, утврђено да је Чавка током 2015. године више пута користио још један мобител из предмета које је истраживао. У питању је, такођер, И пхоне. Но, упркос бројним доказима, Дисциплинска комисија ВСТС-а није нашла за сходно да суспендује осумњиченог тужиоца.

Поређења ради, бивши запослени радници Суда БиХ и Тужилаштва БиХ, Ненад Петровић и Мићо Трифковић провели су 30 дана у притвору због сумње да су као службеници ових правосудних институција отуђивали цигарете заплијењене у кривичним поступцима. Тужилац Олег Чавка, иако осумњичен за отуђивање најмање два мобитела заплијењена у кривичним поступцима несметано може обављати своју дужност.

(зурнал.инфо)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Сафет

08.09.2016 13:58

Укинути под хитно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Сафет

08.09.2016 16:41

Е Сафете прво треба изтражити Бакира , Милу , Драгана па онда коментарисати друге. Ни сами нисте сигурни да је овај тужилац учинио какво крим дјело , само коментаришеш без везе.

Name

рибликом

08.09.2016 14:13

Тај исти ВСТС зна да у правосуђу раде корумпиране судије и тузиоци, правоснажно осуђени један од примјера јесте судија основног суда у Мркоњић Града Неђија Шехелић, правоснажно осуђена на шест мјесеци условно, тј двије године затвора....и такви грађанима дјеле праводу, м....у ли им.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муте

08.09.2016 14:48

Добро И шта ми радимо? Куцкамо овде? Гдје је грађанска активност И заитересованост за властити живот И судбину дјеце?

Name

за Муте

08.09.2016 15:50

Нема више ништа. Тотално смо пропали. Прво духовно а онда и по сваком другом критеријуму. Сад може да нам ради ко шта хоће, опет неби нико ни ријечи рекао. Ситуација нема шансе да се промјени, јер младости више уопште и нема. Бјеже ко мухе без главе одавде. Остат ће само старци да враћају дугове од пеМзије.

Name

Фаца је

08.09.2016 14:50

Јак лик. Свака му цаст. За девет година стажа од правосудног, државни тужилац! У вријеме еx Yу, морао си имати најмање 15 година И то на истим или сличним пословима, да се надаш заслуженој љествици. Сада, хвала богу за некога, не треба ништа. А шега су И остали. Од тридесетак година завршавали факултет. То се некад звало другачијим именом, а данас је то напредно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС ПОЛИЦИЈА

08.09.2016 15:36

По ЗКП за сваки улазак и користење тудјег телефона потребна је наредба за претрес као и за сваки други претрес, из цега произилази да је именовани тузилац повриједио тудју приватност а такодје зврсио незаконит претрес тудје одузете имовине

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо Б.

08.09.2016 16:18

Човјек је у суботу изјавио, да му не могу ништа, јер је незгодан свједок, против Горана Салиховића. Том уцјеном је спријечио било шта да се поступа против њега. Иначе, ради се о обичном лакрдијашу, који нема појма у послу. Сваки енититетски тужилац је академик за овог кулова.

ОДГОВОРИТЕ