Otuđio dokaze: VSTS odbio suspenziju

Osumnjičeni tužilac Oleg Čavka nastavlja raditi nesmetano. Imaće pristup svim tajnim podacima. Narušena dosadašnja praksa.

Bosna i Hercegovina 08.09.2016 | 15:28
Otuđio dokaze: VSTS odbio suspenziju
Disciplinska komisija VSTS-a odbila je prijedlog za suspenziju državnog tužioca Olega Čavke, saznaje Žurnal. Istovremeno, službenici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH utvrdili su da je tužilac Čavka otuđio još jedan zaplijenjeni mobitel iz predmeta koje je istraživao i zastupao.

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH prošle je sedmice otvorilo istragu protiv tužioca Olega Čavke zbog sumnje da je nezakonito koristio mobilni telefon zaplijenjen od optuženog za organizirani kriminal Anesa Kurbegovića.

Nakon što je saslušan u svojstvu osumnjičenog, Kancelarija disciplinskog tužioca BiH pokrenula je disciplinski postupak, te zatražila suspenziju osumnjičenog tužioca.

Međutim, Komisija koju su činili Zijo Kadrić (sudija Apelacijskog suda Brčko Distrikta), Slavo Lakić (tužilac Tužilaštva FBiH), te Stanko Nuić (zamjenik glavnog okružnog tužioca iz Istočnog Sarajeva) donijela je odluku da osumnjičeni tužilac Oleg Čavka i ubuduće nesmetano može obavljati svoju dužnost.

U Zakonu o VSTS-u, u članu 77 piše da “sudija ili tužilac mogu biti privremeno udaljeni od vršenja dužnosti ako je protiv sudije ili tužioca pokrenuta istraga u krivičnom postupku”.

Dosadašnja praksa u svim predmetima u kojima je bila otvorena istraga rezutirala je suspenzijom. Zbog čega je Oleg Čavka izuzetak? Odgovor na ovo pitanje trebali bi dati čelni ljudi VSTS-a koji odlučuju o radu i disciplinske komisije, ali i tužilaca i sudija.

Prije svega zbog činjenice da državni tužilac po automatizmu ima pristup svim tajnim dokumentima ove zemlje. Situacija je, dakle takva da tužilac Oleg Čavka, iako je zvanično osumnjičen za krađu mobitela iz krivičnog spisa, i dalje može raspolagati svim dokumentima koje nose oznaku tajno i vrlo tajno.

Tužilac Čavka je, inače, proteklih dana intenzivno u medijima tvrdio da je sporni mobitel iz predmeta Beriša Sulejmani nosio kući kako bi se pripremao za istragu. Međutim, optužnica u predmetu koji je istraživao podignuta je u aprilu 2016. (što znači da je tada istraga bila okončana), a sporni mobitel Čavka je koristio krajem juna.

U sporni telefon je ubacivao svoju telefonsku karticu, koja je tokom ove i prošle godine ubacivana u više telefona. Dosadašnjom istragom je, naime, utvrđeno da je Čavka tokom 2015. godine više puta koristio još jedan mobitel iz predmeta koje je istraživao. U pitanju je, također, I phone. No, uprkos brojnim dokazima, Disciplinska komisija VSTS-a nije našla za shodno da suspenduje osumnjičenog tužioca.

Poređenja radi, bivši zaposleni radnici Suda BiH i Tužilaštva BiH, Nenad Petrović i Mićo Trifković proveli su 30 dana u pritvoru zbog sumnje da su kao službenici ovih pravosudnih institucija otuđivali cigarete zaplijenjene u krivičnim postupcima. Tužilac Oleg Čavka, iako osumnjičen za otuđivanje najmanje dva mobitela zaplijenjena u krivičnim postupcima nesmetano može obavljati svoju dužnost.

(zurnal.info)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Safet

08.09.2016 13:58

Ukinuti pod hitno!

ODGOVORITE
Name

re Safet

08.09.2016 16:41

E Safete prvo treba iztražiti Bakira , Milu , Dragana pa onda komentarisati druge. Ni sami niste sigurni da je ovaj tužilac učinio kakvo krim djelo , samo komentarišeš bez veze.

Name

riblikom

08.09.2016 14:13

Taj isti VSTS zna da u pravosuđu rade korumpirane sudije i tuzioci, pravosnažno osuđeni jedan od primjera jeste sudija osnovnog suda u Mrkonjić Grada Neđija Šehelić, pravosnažno osuđena na šest mjeseci uslovno, tj dvije godine zatvora....i takvi građanima djele pravodu, m....u li im.

ODGOVORITE
Name

Mute

08.09.2016 14:48

Dobro I šta mi radimo? Kuckamo ovde? Gdje je građanska aktivnost I zaiteresovanost za vlastiti život I sudbinu djece?

Name

za Mute

08.09.2016 15:50

Nema više ništa. Totalno smo propali. Prvo duhovno a onda i po svakom drugom kriterijumu. Sad može da nam radi ko šta hoće, opet nebi niko ni riječi rekao. Situacija nema šanse da se promjeni, jer mladosti više uopšte i nema. Bježe ko muhe bez glave odavde. Ostat će samo starci da vraćaju dugove od peMzije.

Name

Faca je

08.09.2016 14:50

Jak lik. Svaka mu cast. Za devet godina staža od pravosudnog, državni tužilac! U vrijeme ex Yu, morao si imati najmanje 15 godina I to na istim ili sličnim poslovima, da se nadaš zasluženoj ljestvici. Sada, hvala bogu za nekoga, ne treba ništa. A šega su I ostali. Od tridesetak godina završavali fakultet. To se nekad zvalo drugačijim imenom, a danas je to napredno.

ODGOVORITE
Name

RS POLICIJA

08.09.2016 15:36

Po ZKP za svaki ulazak i koristenje tudjeg telefona potrebna je naredba za pretres kao i za svaki drugi pretres, iz cega proizilazi da je imenovani tuzilac povrijedio tudju privatnost a takodje zvrsio nezakonit pretres tudje oduzete imovine

ODGOVORITE
Name

Pero B.

08.09.2016 16:18

Čovjek je u subotu izjavio, da mu ne mogu ništa, jer je nezgodan svjedok, protiv Gorana Salihovića. Tom ucjenom je spriječio bilo šta da se postupa protiv njega. Inače, radi se o običnom lakrdijašu, koji nema pojma u poslu. Svaki enititetski tužilac je akademik za ovog kulova.

ODGOVORITE