Македонија слави 25 година независности

Македонија данас обиљежава 25 година од референдума на коме се огромна већина грађана изјаснила за независну и суверену државу.

Регион 08.09.2016 | 13:03
Македонија слави 25 година независности
На референдумско питање "Да ли сте за самосталну Македонију са правом да ступи у будући савез суверених држава Југославије", убједљива већина, више од 95 одсто грађана који су изашли не референдум, позивитно је одговорило на референдумско питање.

Албанци, који чине око 15 одсто популације у земљи тада су бојкотовали референдум.

Међународни субјективитет државе потврђен је 8. априла 1993. године када је акламацијом у Генералној скупштини УН примљена за пуноправну чланицу Свјетске организације.

Због спора са Грчком у вези са именом Македонија, која тако назива своју истоимену област на сјеверу своје територије, у УН је примљена под именом Бивша југословенска Република Македонија /БЈРМ/.

Македонија и након 25 година самосталности није чланица ЕУ и НАТО. И поред испуњења свих критеријума за пуноправно чланство у НАТО-у на Самиту Алијансе у Букурешту у априлу 2008. године, Македонија је добила само условни позив, након што је Грчка због спора са именом блокирала пријем.

Македонија је 2005. године добила статус земље кандидата за чланство у ЕУ, а три године касније и препоруку Европске комисије за приступне преговоре са Унијом, која је поновљена и ове године.

У протеклих 25 година независности македонска држава прошла је кроз низ проблема и потешкоћа - од троцифрене инфлације почетком деведесетих, грчког ембарга, ратних сукоба у 2001. години, па све до политичке кризе, која траје од посљедњих пријевремених парламентарних избора одржаних прије двије године.

Македонија ће данашњи јубилеј самосталности обиљежити у предизборној атмосфери са надом да ће пријевремени избори, најављени за 11. децембар, бити завршница процеса у превазилажењу кризе.

Македонски предсједник Ђорђе Иванов на синоћњој свечаној академији у Скопљу поводом Дана независности позвао је на помирење око државних интереса.

Извор: Срна

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

МИХАИЛО Микиц

08.09.2016 14:28

Све "дрзаве" које су прогласене послије распада Југославије су настали силом новонасталих околности под притиском НЗ и СРБском глупосцу на стету СРБа и Савине Свете СРБије. СРБске земље Светог Саве се спомињу у Светосавској Химни, а медју њима је и Македонија. Она је била колијевка СРБства и Светосавља. Због тога морамо да се упитамо какву СЛОБОДУ сада славе СРБи македонци? Вјеровати 25 година од када су македонци остали без своје СРБске народности!

ОДГОВОРИТЕ
Name

брзи

08.09.2016 15:10

А од кога су изборили..независност.