Makedonija slavi 25 godina nezavisnosti

Makedonija danas obilježava 25 godina od referenduma na kome se ogromna većina građana izjasnila za nezavisnu i suverenu državu.

Region 08.09.2016 | 13:03
Makedonija slavi 25 godina nezavisnosti
Na referendumsko pitanje "Da li ste za samostalnu Makedoniju sa pravom da stupi u budući savez suverenih država Jugoslavije", ubjedljiva većina, više od 95 odsto građana koji su izašli ne referendum, pozivitno je odgovorilo na referendumsko pitanje.

Albanci, koji čine oko 15 odsto populacije u zemlji tada su bojkotovali referendum.

Međunarodni subjektivitet države potvrđen je 8. aprila 1993. godine kada je aklamacijom u Generalnoj skupštini UN primljena za punopravnu članicu Svjetske organizacije.

Zbog spora sa Grčkom u vezi sa imenom Makedonija, koja tako naziva svoju istoimenu oblast na sjeveru svoje teritorije, u UN je primljena pod imenom Bivša jugoslovenska Republika Makedonija /BJRM/.

Makedonija i nakon 25 godina samostalnosti nije članica EU i NATO. I pored ispunjenja svih kriterijuma za punopravno članstvo u NATO-u na Samitu Alijanse u Bukureštu u aprilu 2008. godine, Makedonija je dobila samo uslovni poziv, nakon što je Grčka zbog spora sa imenom blokirala prijem.

Makedonija je 2005. godine dobila status zemlje kandidata za članstvo u EU, a tri godine kasnije i preporuku Evropske komisije za pristupne pregovore sa Unijom, koja je ponovljena i ove godine.

U proteklih 25 godina nezavisnosti makedonska država prošla je kroz niz problema i poteškoća - od trocifrene inflacije početkom devedesetih, grčkog embarga, ratnih sukoba u 2001. godini, pa sve do političke krize, koja traje od posljednjih prijevremenih parlamentarnih izbora održanih prije dvije godine.

Makedonija će današnji jubilej samostalnosti obilježiti u predizbornoj atmosferi sa nadom da će prijevremeni izbori, najavljeni za 11. decembar, biti završnica procesa u prevazilaženju krize.

Makedonski predsjednik Đorđe Ivanov na sinoćnjoj svečanoj akademiji u Skoplju povodom Dana nezavisnosti pozvao je na pomirenje oko državnih interesa.

Izvor: Srna

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

MIHAILO Mikic

08.09.2016 14:28

Sve "drzave" koje su proglasene poslije raspada Jugoslavije su nastali silom novonastalih okolnosti pod pritiskom NZ i SRBskom gluposcu na stetu SRBa i Savine Svete SRBije. SRBske zemlje Svetog Save se spominju u Svetosavskoj Himni, a medju njima je i Makedonija. Ona je bila kolijevka SRBstva i Svetosavlja. Zbog toga moramo da se upitamo kakvu SLOBODU sada slave SRBi makedonci? Vjerovati 25 godina od kada su makedonci ostali bez svoje SRBske narodnosti!

ODGOVORITE
Name

brzi

08.09.2016 15:10

A od koga su izborili..nezavisnost.