Едо на челу злогласне аустријске банде

Јавно тужилаштво у Бечу подигло је оптужницу против злочиначке организације ''Струја'' чији су се припадници бавили рекетирањем, а на чијем челу је Един Д. (38) звани Едо, држављанин БиХ. Прво рочиште биће одржано 11. октобра.

Свијет 08.09.2016 | 10:20
Едо на челу злогласне аустријске банде
Како пишу аустријски медији, Едо је осумњичен и за пуцњаву у кафићу ''Цаппуццино'' у Херналсу, која се догодила пре десет година. Тада је погинуо један локални гост, док је други тешко рањен. Убиство никад није разјашњено, али сада Тужилаштво сматра да ће доказати умешаност бх. држављанина и у овај злочин.

Единова банда, у којој су и три Чечена, два држављана БиХ, те два држављана Србије, усредоточили су се на један локал у Отакрингу. Према писању тамошњих медија, банда би изазивала туче у угоститељском објекту у којима би, ни криви ни дужни, страдавали гости локала.

Недуго после власника су приморали да 25-годишњег Чечена Магомеда запосли као избацивача. Магомед би тражио посебну накнаду. И поред тога што је власник плаћао наводну заштиту, Чечен је наставио изазивати туче у локалу.

Један од сувласника локала био је принуђен у новембру 2015. године да прода свој удео за 50.000 евра.

Међутим, малтретирање чланова банде није престајало. У фебруару ове године једини преостали власник морао је да плати платити још 5.000 евра како би купио мир у кафани.



Фото: аваз.ба / сцреенсхот
Един Д. вођа "Струја" први са леве стране

Растурао дрогу

Осим наведеног, банда се бавила и изнуђивањем новца од власника трговина мобитела у 3. и 15. бечком округу. Един Д. себе је представљао као пројект менаџера у трговини некретнинама. Једна од његових мета, која је остала без три шлепера у Црној Гори, јер их је запленила полиција, морао је као компензацију Еди испоручити 50 килограма канабиса које је он после растурао у Бечу.

Чланови банде новац су инвестирали у луксузне аутомобиле, попут “мерцедеса” и “бентлија” којима су крстарили бечким улицама. Куповали су дизајнерску одећу и скупоцене сатове. Код њих је заплењено и више пиштоља, међу осталим модел Џејмс Бонда ППК посебне израде, кромиран, с позлаћеним окидачем. Свих осмеро осумњичених чланова банде налази се иза решетака у затвору Јозефштад.

Претње смрћу бившем члану

Током суђења, које ће да траје најмање до средине новембра, укључени су реномирани аустријски адвокати. До сада су сви оптужени негирали наводе из оптужнице или су остваривали своја права на ћутњу. Кључ оптужнице је признање једног бившег члана банде, који је након хапшења сведочио против бившег партнера. Због тога му је чак прећено смрћу па је из сигурносних разлога пребачен у други затвор.

Веома брутални

Банда "Струја" слови као веома брутална. Због тога је полиција за оштећене особе омогућила програм заштите сведока јер се сумња да се многе жртве и даље осећају угроженима и не желе пријавити изнуде.

За прљаве послове, премлаћивања, паљење возила, демолирање локала те друге облике застрашивања и пријетњи, Едине налоге одрађивали су осумњичени Чечени. Углавном се радило о особама с искуством у борилачким спортовима.

Извор: Аваз.ба

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

мафиа

08.09.2016 09:41

ко казе да срби и муслимани немогу заједно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

08.09.2016 10:19

У чланку пише "два држављана Србије". Да ли су Срби, Муслимани, Шиптари, Мађари, Католици, Будисти, Ванземаљци... сви они могу да имају држављанство Србије.

Name

Реално

08.09.2016 10:38

Из Србије сто незнаци да су Срби

Name

ЉУДИ ПОСО ЈЕ ПОСО

08.09.2016 11:11

ЕТО ВИДИТЕ КАКО СЕ СВАГДЈЕ РАДИ СЛОЖНО У ЗАЈЕДНИЧКОМ ИНТЕРЕСУ НЕМА ПРЕГЛАСАВАЊА А ОВДЕ МАЛИ АЛИЈИН НИКАКО ДА СКОНТА ТРЖИШНИ МЕТОД ЗАЈЕДНИЧКОГ РАДА ШТЕТА А ДЈЕЛУЈЕ БИСТРО ОНАКО ИЗДАЉЕ.

Name

Француз

08.09.2016 11:39

Нас из "региона " зову ЈУГО ил YУГО на западу а после иде префикс :) а и јест да смо исти .. У овом слуцају це цецени да буду главни оптузеници ..

Name

Конфузија?

08.09.2016 11:48

Па цекај мало, ако је Асмир Коласинац српски атлетицар, онда су и ова двојица срби..?

Name

Мд

08.09.2016 13:03

Је ли ово онај Едо са Слатине?

Name

Wиен Беч

08.09.2016 12:02

Истог тог 11 октобра морају затворити слуцај јер немају ни један доказ за то а и сви свједоци су одбацили да свједоче и измјенили своје изјаве а и превисе нетацности у тексту није БиХ дрзављанин вец Аустријски.

ОДГОВОРИТЕ