Edo na čelu zloglasne austrijske bande

Javno tužilaštvo u Beču podiglo je optužnicu protiv zločinačke organizacije ''Struja'' čiji su se pripadnici bavili reketiranjem, a na čijem čelu je Edin D. (38) zvani Edo, državljanin BiH. Prvo ročište biće održano 11. oktobra.

Svijet 08.09.2016 | 10:20
Edo na čelu zloglasne austrijske bande
Kako pišu austrijski mediji, Edo je osumnjičen i za pucnjavu u kafiću ''Cappuccino'' u Hernalsu, koja se dogodila pre deset godina. Tada je poginuo jedan lokalni gost, dok je drugi teško ranjen. Ubistvo nikad nije razjašnjeno, ali sada Tužilaštvo smatra da će dokazati umešanost bh. državljanina i u ovaj zločin.

Edinova banda, u kojoj su i tri Čečena, dva državljana BiH, te dva državljana Srbije, usredotočili su se na jedan lokal u Otakringu. Prema pisanju tamošnjih medija, banda bi izazivala tuče u ugostiteljskom objektu u kojima bi, ni krivi ni dužni, stradavali gosti lokala.

Nedugo posle vlasnika su primorali da 25-godišnjeg Čečena Magomeda zaposli kao izbacivača. Magomed bi tražio posebnu naknadu. I pored toga što je vlasnik plaćao navodnu zaštitu, Čečen je nastavio izazivati tuče u lokalu.

Jedan od suvlasnika lokala bio je prinuđen u novembru 2015. godine da proda svoj udeo za 50.000 evra.

Međutim, maltretiranje članova bande nije prestajalo. U februaru ove godine jedini preostali vlasnik morao je da plati platiti još 5.000 evra kako bi kupio mir u kafani.



Foto: avaz.ba / screenshot
Edin D. vođa "Struja" prvi sa leve strane

Rasturao drogu

Osim navedenog, banda se bavila i iznuđivanjem novca od vlasnika trgovina mobitela u 3. i 15. bečkom okrugu. Edin D. sebe je predstavljao kao projekt menadžera u trgovini nekretninama. Jedna od njegovih meta, koja je ostala bez tri šlepera u Crnoj Gori, jer ih je zaplenila policija, morao je kao kompenzaciju Edi isporučiti 50 kilograma kanabisa koje je on posle rasturao u Beču.

Članovi bande novac su investirali u luksuzne automobile, poput “mercedesa” i “bentlija” kojima su krstarili bečkim ulicama. Kupovali su dizajnersku odeću i skupocene satove. Kod njih je zaplenjeno i više pištolja, među ostalim model Džejms Bonda PPK posebne izrade, kromiran, s pozlaćenim okidačem. Svih osmero osumnjičenih članova bande nalazi se iza rešetaka u zatvoru Jozefštad.

Pretnje smrću bivšem članu

Tokom suđenja, koje će da traje najmanje do sredine novembra, uključeni su renomirani austrijski advokati. Do sada su svi optuženi negirali navode iz optužnice ili su ostvarivali svoja prava na ćutnju. Ključ optužnice je priznanje jednog bivšeg člana bande, koji je nakon hapšenja svedočio protiv bivšeg partnera. Zbog toga mu je čak prećeno smrću pa je iz sigurnosnih razloga prebačen u drugi zatvor.

Veoma brutalni

Banda "Struja" slovi kao veoma brutalna. Zbog toga je policija za oštećene osobe omogućila program zaštite svedoka jer se sumnja da se mnoge žrtve i dalje osećaju ugroženima i ne žele prijaviti iznude.

Za prljave poslove, premlaćivanja, paljenje vozila, demoliranje lokala te druge oblike zastrašivanja i prijetnji, Edine naloge odrađivali su osumnjičeni Čečeni. Uglavnom se radilo o osobama s iskustvom u borilačkim sportovima.

Izvor: Avaz.ba

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

mafia

08.09.2016 09:41

ko kaze da srbi i muslimani nemogu zajedno

ODGOVORITE
Name

Hm

08.09.2016 10:19

U članku piše "dva državljana Srbije". Da li su Srbi, Muslimani, Šiptari, Mađari, Katolici, Budisti, Vanzemaljci... svi oni mogu da imaju državljanstvo Srbije.

Name

Realno

08.09.2016 10:38

Iz Srbije sto neznaci da su Srbi

Name

LJUDI POSO JE POSO

08.09.2016 11:11

ETO VIDITE KAKO SE SVAGDJE RADI SLOŽNO U ZAJEDNIČKOM INTERESU NEMA PREGLASAVANJA A OVDE MALI ALIJIN NIKAKO DA SKONTA TRŽIŠNI METOD ZAJEDNIČKOG RADA ŠTETA A DJELUJE BISTRO ONAKO IZDALJE.

Name

Francuz

08.09.2016 11:39

Nas iz "regiona " zovu JUGO il YUGO na zapadu a posle ide prefiks :) a i jest da smo isti .. U ovom slucaju ce ceceni da budu glavni optuzenici ..

Name

Konfuzija?

08.09.2016 11:48

Pa cekaj malo, ako je Asmir Kolasinac srpski atleticar, onda su i ova dvojica srbi..?

Name

Md

08.09.2016 13:03

Je li ovo onaj Edo sa Slatine?

Name

Wien Beč

08.09.2016 12:02

Istog tog 11 oktobra moraju zatvoriti slucaj jer nemaju ni jedan dokaz za to a i svi svjedoci su odbacili da svjedoče i izmjenili svoje izjave a i previse netacnosti u tekstu nije BiH drzavljanin vec Austrijski.

ODGOVORITE