Мачке смањују стрес

Удомљавање и брига око мачака у значајној мери смањују стрес и анксиозност, што све заједно доприноси свеукупно бољем здравственом стању.

Здравље 08.09.2016 | 08:27
Мачке смањују стрес
УДОМЉАВАЊЕ и брига око мачака у значајној мери смањују стрес и анксиозност, што све заједно доприноси свеукупно бољем здравственом стању, тврде психијатри. Доказано је да чак и особе без кућних љубимаца које се друже са онима који чувају маце и тако имају прилику да се с њима играју и да их мазе такође имају боље опште здравље и снажније срце. Стручњаци још истичу да бољем здравственом стању доприноси и карактер власника, јер је запажено да су љубитељи животиња генерално срећнији и опуштенији.

Ову слику употпунили су и научници са Универзитета Минесота, тврдећи да особе које деле свој животни простор са једном или више мачака имају за чак 40 одсто мање срчаних проблема, а нарочито инфаркт. Идеју за овакво истраживање добили су на основу непотврђених сазнања да кућни љубимци, а посебно умиљате мачке, благотворно делују на здравље својих власника. Истраживањем је обухваћено више од 4.500 одраслих особа између 30 и 75 година, а њихово здравље праћено је пуне две деценије.

Новости
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар