Колико често треба прати зубе?

Иако дентална хигијена представља врло важан део људске свакодневице, често је занемаривана. Здравље наших зуба кључно је за нормалан живот из безброј разлога, било да се ради о исхрани, изгледу или скупим рачунима којима плаћамо њихово евентуално занемаривање.

Здравље 08.09.2016 | 08:22
Колико често треба прати зубе?
Али, шта су заиста важни аспекти денталне хигијене, а шта заблуде које немају много везе са здрављем зуба?

Једно недавно истраживање показало је да чишћење зуба концем не доприноси значајно здрављу зуба. Иако су стручњаци у другом истраживању из 2011. године дошли до закључка да комбиновање чишћења зуба четкицом и концем смањује ризик за настанак гингивитиса (упале десни), нису пронашли доказ да чишћење концем смањује ризик за стварање каријеса.

Даље, годишњи рендгенски преглед зуба није неопходан одраслим пацијентима који немају очигледне денталне проблеме, иако га зубари у САД често препоручују. С друге стране, добро старо чишћење зуба четкицом врло је ефикасно, али само ако се притом употребљава зубна паста која садржи флуор, иако и тај састојак изазива бројне контроверзе. Бројни стручњаци сматрају да флуор нарушава здравље, нарочито ако га паста садржи у већим количинама.

Али, редовно чишћење зуба штити од стварања зубног плака, каријеса и упале десни. Такође, бољи ефекат постиже се електричним четкицама које пружају већу заштиту од стварања зубног плака и упале десни, наводе истраживања.

За разлику од тога, употреба често рекламираних интерденталних (међузубних четкица) које лако улазе у међузубни простор није се показала као боља од обичних четкица.

Али, шта је с учесталошћу прања зуба? Иако истраживања нису донели коначан закључак, чини се да чишћење зуба два пута на дан задовољава потребе денталне хигијене.

Осим редовног "кућног" чишћења, многи људи двапут годишње одлазе на професионално чишћење зуба код стоматолога. Иако га многи препоручују, заправо не постоји ни један чврст доказ о користи или недостацима таквог чишћења.

А колико често би људи требало да иду на преглед код зубара? Велико истраживање у којем је учествовало више од 36.000 деце показало је да код деце са здравим зубима не постоје додатне користи од одласка на преглед више од једном годишње, наводи Керол. Ипак, редовне посете зубару у млађем узрасту свакако резултују мањим бројем посета у каснијим годинама.

На крају свега, може се закључити да прање зуба двапут дневно електричном четкицом и пастом која садржи флуор смањује ризик од већине болести везаних за зуба и штити их дугорочно. Али, то не значи да остали облици денталне хигијене не функционишу или не пружају одређени облик заштите, већ само да још нема довољно истраживања која би то недвосмислено потврдила.

Осим свега споменутог, некад се умешају и други фактори па тако поједина деца од својих родитеља "наследе" (најчешће употребом истог прибора за јело) бактерије које узрокују каријес због чега су њихови зуби лошији на самом почетку.

 Б 92
фото: интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

цупс

08.09.2016 17:27

Ако је без флуора подрзавам

ОДГОВОРИТЕ