Реформе у ЛШ: Не гледамо сви фудбал истим очима...

...нити се он игра само у пет држава Европе! Иван Ћурковић против председника Лиона.

Фудбал 09.09.2016 | 13:00
Реформе у ЛШ: Не гледамо сви фудбал истим очима...
Богати кажу: „може“. Сиромашни се буне: „не може“.

Само, ко пита мале, кад су се велики ионако за све питали. Питаће се опет, у форумима у којима се доносе најважније одлуке. Између осталих и она за промену система учешћа у Лиги шампиона.

Према тим наводима, од сезоне 2018/2019 на сцену ће ступити формат који подразумева да чак 27 тимова, махом из најјачих лига Европе, добије загарантовано место у групној фази, док би се чак 50 клубова надметало кроз квалификације за преосталих пет места.

Под условом да се оствари идеја моћника, по четири сигурна представника имали би Енглеска, Шпанија, Италија и Немачка. Французи би добили два.

„Наш фудбал је тренутно пети по рангу на европској мапи. Ако би дошло до реформи не бисмо изгубили места у Лиги шампиона, јер би остао за нас принцип 2+1 (два директно, један у квалификације, оп. ау), али у том завршном елиминационом колу бисмо избегли сусрете са тимовима из прве четири земље, боље пласиране од нас“, сматра Жан Мишел Ола, председник Лиона, тренутно другог клуба по снази у земљи Галских петлова, те није ни чудо што овако размишља.

С друге стране, легендарни голман Партизана и Сент Етјена, Иван Ћурковић, кога Французи ванредно цене, у колумни за тамошњи Прогрес, заузима дијаметрално супротни став.

„Не гледамо сви на све истим очима. Велики желе више новца, више трансфера. Фудбал је и без тога популаран, то је његова велика вредност. Не игра се фудбал само у пет држава света. Бар ми се тако чини. Ако прихватимо реформе, не знам где ћемо се зауставити. Ово је први корак ка затвореној Лиги шампиона, каква на пример у фудбалу постоји у Сједињеним Америчким Државама. А дух фудбала долази из мноштва“, написао је Ћурковић.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар