Reforme u LŠ: Ne gledamo svi fudbal istim očima...

...niti se on igra samo u pet država Evrope! Ivan Ćurković protiv predsednika Liona.

Fudbal 09.09.2016 | 13:00
Reforme u LŠ: Ne gledamo svi fudbal istim očima...
Bogati kažu: „može“. Siromašni se bune: „ne može“.

Samo, ko pita male, kad su se veliki ionako za sve pitali. Pitaće se opet, u forumima u kojima se donose najvažnije odluke. Između ostalih i ona za promenu sistema učešća u Ligi šampiona.

Prema tim navodima, od sezone 2018/2019 na scenu će stupiti format koji podrazumeva da čak 27 timova, mahom iz najjačih liga Evrope, dobije zagarantovano mesto u grupnoj fazi, dok bi se čak 50 klubova nadmetalo kroz kvalifikacije za preostalih pet mesta.

Pod uslovom da se ostvari ideja moćnika, po četiri sigurna predstavnika imali bi Engleska, Španija, Italija i Nemačka. Francuzi bi dobili dva.

„Naš fudbal je trenutno peti po rangu na evropskoj mapi. Ako bi došlo do reformi ne bismo izgubili mesta u Ligi šampiona, jer bi ostao za nas princip 2+1 (dva direktno, jedan u kvalifikacije, op. au), ali u tom završnom eliminacionom kolu bismo izbegli susrete sa timovima iz prve četiri zemlje, bolje plasirane od nas“, smatra Žan Mišel Ola, predsednik Liona, trenutno drugog kluba po snazi u zemlji Galskih petlova, te nije ni čudo što ovako razmišlja.

S druge strane, legendarni golman Partizana i Sent Etjena, Ivan Ćurković, koga Francuzi vanredno cene, u kolumni za tamošnji Progres, zauzima dijametralno suprotni stav.

„Ne gledamo svi na sve istim očima. Veliki žele više novca, više transfera. Fudbal je i bez toga popularan, to je njegova velika vrednost. Ne igra se fudbal samo u pet država sveta. Bar mi se tako čini. Ako prihvatimo reforme, ne znam gde ćemo se zaustaviti. Ovo je prvi korak ka zatvorenoj Ligi šampiona, kakva na primer u fudbalu postoji u Sjedinjenim Američkim Državama. A duh fudbala dolazi iz mnoštva“, napisao je Ćurković.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar