Анализа - УС опен: ''Закопчани'' Новак, сусрет са Шеком и Вердаско ''супер момак''...!

У финалу Аустралијан опена 2012. године Новак Ђоковић победио је Рафаела Надала у мечу дугом пет сати и 53 минута.

Тенис 07.09.2016 | 13:45
Анализа - УС опен: ''Закопчани'' Новак, сусрет са Шеком и Вердаско ''супер момак''...!
Сада је до полуфинала УС опена стигао уз две комплетне победе, две предаје у току меча и једну пре почетка сусрета – укупно шест сати и 24 минута на игралишту. Ипак, то Ђоковића не брине много, напротив.

“Заправо, у овој фази сезоне и узимајући у обзир физичке проблеме које сам имао у претходних месец и по дана, ово је идеални сценарио који сам могао само да пожелим. Осећам да сам близу врхунца“, рекао је Ђоковић и додао да ништа неће мењати у припреми за полуфинале:

“Нећу сигурно сада тренирати три-четири сата како бих се спремио за потенцијални пети сет. Држаћу се исте рутине, свежина ума и тела кључни су како се сезона ближи финишу“.

Дуел са Едмундом, као и два одиграна сета пре него што је Жо-Вилфред Цонга предао (6:3, 6:2), дају разлога за оптимизам.

Новак је у дуелу са Французом био у свом препознатљивом стању концентрације када попут гепарда стиже сваку лопту и враћа је тачно на место које пожели – брејкове у финишу првог и почетком другог сета направио је пасинг ударцима из пуног трка, а Цонгини напади за 99% играча били би довољни да се поен и освоји.

Један диван лоб, стандардно дубоки ритерни и тактичка свест (форсирање бекхенд и бирање правог тренутка да се разбије шаблон – рецимо, Новак је брејк лопту на старту меча спасао нападом у форхенд који није био толико убитачан, али био је довољан јер га Цонга није очекивао), Ђоковић има основа да у добром расположењу дочека полуфинале и окршај са Гаелом Монфисом.

Новак је у десетом узастопном полуфиналу УС опена (прво је било још 2007. са Ферером, давно беше), док Ла Монф други пут игра у Слем полуфиналу, после Ролан Гароса 2008. године. Свих 12 досадашњих окршаја добио је Ђоковић, а један од тих био је и тинејџерски двобој у првом колу УС опена 2005. годне.

“Психички то може да има утицаја то што ме никада није победио, али може и додатно да га мотивише. У јединственој је прилици да уђе у прво Слем финале – импресиван је на терену, има комплетну игру, изванредно се креће, флексибилан је и сигуран сам да ће бити физички јако захтевно пошто он до сада није изгубио ни сет. Врло је фокусиран и делује мало другачије него иначе“, свестан је Новак да га не чека нимало лак задатак.

Све мечеве до сада Ђоковић је играо у вечерњем термину, а велика је вероватноћа да ће се у петак то променити. Изразом лица Новак је већ ставио до знања да га то не ремети, а онда кратко то потврдио и вербално:

“Ништа, све је у реду – имам сада два дана да се припремим, вероватно ћу тренирати у том термину и то је то“.

Како је конференција одмицала, стварао се простор и за нешто другачија питања, па смо се осврнули на једну ствар која је остала недоречена. Говорећи о свом односу са медијима, Новак је између осталог рекао да и даље пролази кроз тренинге са стручњацима за односе с јавношћу. Питали смо како те обуке конкретно изгледају, али Ђоковић је остао закопчан.

“Трудим се да све у животу радим професионално и дисциплиновано јер то значи да сам коректан и према и себи и према другима. Понављам, сврставам вас у исти кош са мном, сви смо део овог спорта, али постоје одређене технике и смернице за комуникацију с медијима које се уче тренингом, као и све у животу. Више оф тога не могу да кажем“, закључио је Новак конференцију и отишао кући много раније него што је и сâм очекивао.

А повреда Цонге, којем су неки без икаквог разлога звиждали, само је био крај фрустрирајућег дана за гледаоце. Претходно је Каролина Вознијацки декласирала Севастову, која је још на почетку меча искренула зглоб и видело се да не може ништа да учини, а Монфис је лако дотукао Пуја измученог после три окршаја у пет сетова.

Ко би рекао да ће најинтересантнији меч бити Кербер – Винчи, у којем је Немица од 4:5 узела девет гемова у низу и дошла на корак до прве позиције на WТА листи...

Миомир Кецмановић пласирао се у треће коло и жреб му се фино отворио да дође до полуфинала. Са Мишом су ту тетка, физиотерапеут, доктор Четојевић, као и тренер Џорџ из агенције ИМГ – Мет Волтерс, који је до сада путовао са нашим тенисером, више није запослен тамо.

“Не смета ми што идем без сталног тренера, навикао сам се да тако функционишем. Што би рекао Игор (Четојевић) рекао, обично ја ’вадим тактику из џепа’. Ипак, причао сам с људима из ИМГ-а, прелазим на јачи ниво, играћу фјучерсе и челенџере (од 2017. у плану су само сениорски турнири), потребан ми је тренер на дуже стазе“, каже Кецмановић, који је недавно напунио 17 година.

Миомир често тренира са Кеијем Нишикоријем на Флориди, с њиме је и добар пријатељ, а сада му се на Флашинг Медоузу указала прилика да пребацује са Фернандом Вердаском.

“Много ми то значи, лопта таквих играча много је боља. Нисам знао да је Вердаско толико добар момак – он је изгубио, знао је да ја играм сутрадан и рекао ми је: ’Радићемо шта год хоћеш, само реци’, тако да смо скоро цео тренинг радили по мојим замислима. Испао је супер“.

Као посебно драгоцено искуство Кецмановић истиче тренинге са Новаком Ђоковићем на Ролан Гаросу и Вимблдону.

“Био је добар према мени, иако је разлика огромна, драго ми је због тога. На првом тренингу сам једва погађао терен, није ми било свеједно – једна лопта рам, друга преко ограде, било ме срамота тог дана, али после је било добро“, каже Миомир уз смех.

Цртице из Њујорка

- Као трећи носилац Стан Вавринка одиграо је само један меч на стадиону ’Артур Еш’, али то му не представља проблем. “Не смета ми, нормално је да је фокус на Новаку и Ендију, они су двојица фаворита, а Дел Потро се враћа после повреде, игра добро и бивши је шампион. Ја идем својим путем, видећемо на крају“.

- На данашњи дан: Пре 41 годину Крис Еверт освојила је своју прву титулу на УС опену победом над Ивон Гулагонг; Године 1980. Мекинро је у тај брејку петог сета победио Конорса у полуфиналу у једном од најбољих мечева у историји УС опена; Пре две године сви су чекали финале Ђоковић – Федерер, али Нишикори и Чилић имали су друге планове.

- На интеренту је почела да кружи фотографија од пре неколико година на којој су Вознијацки, Кербер и Радвањска заједно на летовању. “Видела сам, делујемо округло на тој фотки“, каже Каролина, “И даље биисмо ишле заједно, али Ага се удаје и свака од нас има своје приоритет. Прошле године смо Енџи и ја причале о томе, није да смо се раздвојиле, али тешко је све уклопити, све смо заузетије. Ипак, и даље се дружимо, пијемо кафу заједно и добро се проводимо – увек кликне међу нама“.

- Никада раније није прошла треће коло Грен слем турнира, а сада је Каролина Плишкова у четвртфиналу и велики терет јој је пао с леђа. “Надам се да ће људи сада престати да говоре о мојим проблемима на Слемовима. Чак и ако наставе, мене више није брига“, каже Чехиња.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар