Analiza - US open: ''Zakopčani'' Novak, susret sa Šekom i Verdasko ''super momak''...!

U finalu Australijan opena 2012. godine Novak Đoković pobedio je Rafaela Nadala u meču dugom pet sati i 53 minuta.

Tenis 07.09.2016 | 13:45
Analiza - US open: ''Zakopčani'' Novak, susret sa Šekom i Verdasko ''super momak''...!
Sada je do polufinala US opena stigao uz dve kompletne pobede, dve predaje u toku meča i jednu pre početka susreta – ukupno šest sati i 24 minuta na igralištu. Ipak, to Đokovića ne brine mnogo, naprotiv.

“Zapravo, u ovoj fazi sezone i uzimajući u obzir fizičke probleme koje sam imao u prethodnih mesec i po dana, ovo je idealni scenario koji sam mogao samo da poželim. Osećam da sam blizu vrhunca“, rekao je Đoković i dodao da ništa neće menjati u pripremi za polufinale:

“Neću sigurno sada trenirati tri-četiri sata kako bih se spremio za potencijalni peti set. Držaću se iste rutine, svežina uma i tela ključni su kako se sezona bliži finišu“.

Duel sa Edmundom, kao i dva odigrana seta pre nego što je Žo-Vilfred Conga predao (6:3, 6:2), daju razloga za optimizam.

Novak je u duelu sa Francuzom bio u svom prepoznatljivom stanju koncentracije kada poput geparda stiže svaku loptu i vraća je tačno na mesto koje poželi – brejkove u finišu prvog i početkom drugog seta napravio je pasing udarcima iz punog trka, a Congini napadi za 99% igrača bili bi dovoljni da se poen i osvoji.

Jedan divan lob, standardno duboki riterni i taktička svest (forsiranje bekhend i biranje pravog trenutka da se razbije šablon – recimo, Novak je brejk loptu na startu meča spasao napadom u forhend koji nije bio toliko ubitačan, ali bio je dovoljan jer ga Conga nije očekivao), Đoković ima osnova da u dobrom raspoloženju dočeka polufinale i okršaj sa Gaelom Monfisom.

Novak je u desetom uzastopnom polufinalu US opena (prvo je bilo još 2007. sa Fererom, davno beše), dok La Monf drugi put igra u Slem polufinalu, posle Rolan Garosa 2008. godine. Svih 12 dosadašnjih okršaja dobio je Đoković, a jedan od tih bio je i tinejdžerski dvoboj u prvom kolu US opena 2005. godne.

“Psihički to može da ima uticaja to što me nikada nije pobedio, ali može i dodatno da ga motiviše. U jedinstvenoj je prilici da uđe u prvo Slem finale – impresivan je na terenu, ima kompletnu igru, izvanredno se kreće, fleksibilan je i siguran sam da će biti fizički jako zahtevno pošto on do sada nije izgubio ni set. Vrlo je fokusiran i deluje malo drugačije nego inače“, svestan je Novak da ga ne čeka nimalo lak zadatak.

Sve mečeve do sada Đoković je igrao u večernjem terminu, a velika je verovatnoća da će se u petak to promeniti. Izrazom lica Novak je već stavio do znanja da ga to ne remeti, a onda kratko to potvrdio i verbalno:

“Ništa, sve je u redu – imam sada dva dana da se pripremim, verovatno ću trenirati u tom terminu i to je to“.

Kako je konferencija odmicala, stvarao se prostor i za nešto drugačija pitanja, pa smo se osvrnuli na jednu stvar koja je ostala nedorečena. Govoreći o svom odnosu sa medijima, Novak je između ostalog rekao da i dalje prolazi kroz treninge sa stručnjacima za odnose s javnošću. Pitali smo kako te obuke konkretno izgledaju, ali Đoković je ostao zakopčan.

“Trudim se da sve u životu radim profesionalno i disciplinovano jer to znači da sam korektan i prema i sebi i prema drugima. Ponavljam, svrstavam vas u isti koš sa mnom, svi smo deo ovog sporta, ali postoje određene tehnike i smernice za komunikaciju s medijima koje se uče treningom, kao i sve u životu. Više of toga ne mogu da kažem“, zaključio je Novak konferenciju i otišao kući mnogo ranije nego što je i sâm očekivao.

A povreda Conge, kojem su neki bez ikakvog razloga zviždali, samo je bio kraj frustrirajućeg dana za gledaoce. Prethodno je Karolina Voznijacki deklasirala Sevastovu, koja je još na početku meča iskrenula zglob i videlo se da ne može ništa da učini, a Monfis je lako dotukao Puja izmučenog posle tri okršaja u pet setova.

Ko bi rekao da će najinteresantniji meč biti Kerber – Vinči, u kojem je Nemica od 4:5 uzela devet gemova u nizu i došla na korak do prve pozicije na WTA listi...

Miomir Kecmanović plasirao se u treće kolo i žreb mu se fino otvorio da dođe do polufinala. Sa Mišom su tu tetka, fizioterapeut, doktor Četojević, kao i trener Džordž iz agencije IMG – Met Volters, koji je do sada putovao sa našim teniserom, više nije zaposlen tamo.

“Ne smeta mi što idem bez stalnog trenera, navikao sam se da tako funkcionišem. Što bi rekao Igor (Četojević) rekao, obično ja ’vadim taktiku iz džepa’. Ipak, pričao sam s ljudima iz IMG-a, prelazim na jači nivo, igraću fjučerse i čelendžere (od 2017. u planu su samo seniorski turniri), potreban mi je trener na duže staze“, kaže Kecmanović, koji je nedavno napunio 17 godina.

Miomir često trenira sa Keijem Nišikorijem na Floridi, s njime je i dobar prijatelj, a sada mu se na Flašing Medouzu ukazala prilika da prebacuje sa Fernandom Verdaskom.

“Mnogo mi to znači, lopta takvih igrača mnogo je bolja. Nisam znao da je Verdasko toliko dobar momak – on je izgubio, znao je da ja igram sutradan i rekao mi je: ’Radićemo šta god hoćeš, samo reci’, tako da smo skoro ceo trening radili po mojim zamislima. Ispao je super“.

Kao posebno dragoceno iskustvo Kecmanović ističe treninge sa Novakom Đokovićem na Rolan Garosu i Vimbldonu.

“Bio je dobar prema meni, iako je razlika ogromna, drago mi je zbog toga. Na prvom treningu sam jedva pogađao teren, nije mi bilo svejedno – jedna lopta ram, druga preko ograde, bilo me sramota tog dana, ali posle je bilo dobro“, kaže Miomir uz smeh.

Crtice iz Njujorka

- Kao treći nosilac Stan Vavrinka odigrao je samo jedan meč na stadionu ’Artur Eš’, ali to mu ne predstavlja problem. “Ne smeta mi, normalno je da je fokus na Novaku i Endiju, oni su dvojica favorita, a Del Potro se vraća posle povrede, igra dobro i bivši je šampion. Ja idem svojim putem, videćemo na kraju“.

- Na današnji dan: Pre 41 godinu Kris Evert osvojila je svoju prvu titulu na US openu pobedom nad Ivon Gulagong; Godine 1980. Mekinro je u taj brejku petog seta pobedio Konorsa u polufinalu u jednom od najboljih mečeva u istoriji US opena; Pre dve godine svi su čekali finale Đoković – Federer, ali Nišikori i Čilić imali su druge planove.

- Na interentu je počela da kruži fotografija od pre nekoliko godina na kojoj su Voznijacki, Kerber i Radvanjska zajedno na letovanju. “Videla sam, delujemo okruglo na toj fotki“, kaže Karolina, “I dalje biismo išle zajedno, ali Aga se udaje i svaka od nas ima svoje prioritet. Prošle godine smo Endži i ja pričale o tome, nije da smo se razdvojile, ali teško je sve uklopiti, sve smo zauzetije. Ipak, i dalje se družimo, pijemo kafu zajedno i dobro se provodimo – uvek klikne među nama“.

- Nikada ranije nije prošla treće kolo Gren slem turnira, a sada je Karolina Pliškova u četvrtfinalu i veliki teret joj je pao s leđa. “Nadam se da će ljudi sada prestati da govore o mojim problemima na Slemovima. Čak i ako nastave, mene više nije briga“, kaže Čehinja.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar