Мађари упозоравају на тензије на Балкану

Раст тензија на западном Балкану представља озбиљан ризик по безбедност Мађарске, упозорио је шеф дипломатије те земље Петер Сијарто.

Регион 07.09.2016 | 22:54
Мађари упозоравају на тензије на Балкану
Он је додао да је из тог разлога потребно убрзати европске интеграције тих земаља, укључујући завршетак приступних преговора са Србијом до 2020.

"Мађарска позива Европску унију да предузме два корака. Први је да убрза интеграцију земаља западног Балкана. Блок мора да доврши приступне преговоре са Србијом до 2020. године", истакао је Сијарто на Стратешком форуму на Бледу, а пренела је агенција МТИ.

Он је објаснио да би због актуелних граничних спорова, јачања верског екстремизма и раста претње од тероризма у југоисточном суседству ЕУ, није немогуће да ће Европу на јесен захватити нови талас миграната.

"Зато нестабилност на западу Балкана представља озбиљан безбедносни ризик за Мађарску", рекао је Сијарто и додао да би, ако регион остане нестабилан, велики талас миграната лако могао да се пробије и за само неколико сати доспе до јужне границе Мађарске.

Сијарто је истакао да Мађарска не може сама да заустави мигрантски талас и да јој је потребна помоћ ЕУ и зато је затражио да ЕУ предузме неке мере.

У склопу захтева за убрзање европских интеграција, он је додао и да Црна Гора треба да се прикључи ЕУ након што је приступила НАТО-у и позвао је Унију да започне приступне преговоре са Македонијом што је пре могуће.

"Уколико пропустимо да интегришемо западни Балкан у ЕУ, онда ће централноевропски регион бити потпуно рањив са југа", рекао је Сијарто.

Други корак у циљу спречавања кризе је да чланице ЕУ подрже земље западног Балкана тако да оне могу да издрже прилив миграната на тој рути.

Сијарто је додао да ће Мађарска настављати да подржава те земље у њиховим напорима за заштиту границе, једнако као што је то радила током протекле године.

Мађарски министар је истакао да је његова земља досад послала више од сто полицајаца у мисију заштите границе у Македонију, додајући и да је Србија такође затражила помоћ од Мађарске у заштити своје јужне границе.

"Мађарска ће помоћи Србији", рекао је Сијарто.

Извор: Тањуг
Фото: Тхинкстоцк

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Карадоз

07.09.2016 10:39

Ако Мадјари упозоравају онда је вец опасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ј.касно се кајати

07.09.2016 12:52

која је то биједа била прије 30 г. ми смо за њих били Америка. Ми ,идиоти,смо ратовали док су се други развијали.Сад нам Мадјарска треба да помазе,ој зивоте ј..те.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јоле

07.09.2016 13:40

Да, да мало је било ратовања па се поново шири та хушкачка реторика.

Name

Додик

08.09.2016 05:01

Већ нема РС wтф

ОДГОВОРИТЕ