Mađari upozoravaju na tenzije na Balkanu

Rast tenzija na zapadnom Balkanu predstavlja ozbiljan rizik po bezbednost Mađarske, upozorio je šef diplomatije te zemlje Peter Sijarto.

Region 07.09.2016 | 22:54
Mađari upozoravaju na tenzije na Balkanu
On je dodao da je iz tog razloga potrebno ubrzati evropske integracije tih zemalja, uključujući završetak pristupnih pregovora sa Srbijom do 2020.

"Mađarska poziva Evropsku uniju da preduzme dva koraka. Prvi je da ubrza integraciju zemalja zapadnog Balkana. Blok mora da dovrši pristupne pregovore sa Srbijom do 2020. godine", istakao je Sijarto na Strateškom forumu na Bledu, a prenela je agencija MTI.

On je objasnio da bi zbog aktuelnih graničnih sporova, jačanja verskog ekstremizma i rasta pretnje od terorizma u jugoistočnom susedstvu EU, nije nemoguće da će Evropu na jesen zahvatiti novi talas migranata.

"Zato nestabilnost na zapadu Balkana predstavlja ozbiljan bezbednosni rizik za Mađarsku", rekao je Sijarto i dodao da bi, ako region ostane nestabilan, veliki talas migranata lako mogao da se probije i za samo nekoliko sati dospe do južne granice Mađarske.

Sijarto je istakao da Mađarska ne može sama da zaustavi migrantski talas i da joj je potrebna pomoć EU i zato je zatražio da EU preduzme neke mere.

U sklopu zahteva za ubrzanje evropskih integracija, on je dodao i da Crna Gora treba da se priključi EU nakon što je pristupila NATO-u i pozvao je Uniju da započne pristupne pregovore sa Makedonijom što je pre moguće.

"Ukoliko propustimo da integrišemo zapadni Balkan u EU, onda će centralnoevropski region biti potpuno ranjiv sa juga", rekao je Sijarto.

Drugi korak u cilju sprečavanja krize je da članice EU podrže zemlje zapadnog Balkana tako da one mogu da izdrže priliv migranata na toj ruti.

Sijarto je dodao da će Mađarska nastavljati da podržava te zemlje u njihovim naporima za zaštitu granice, jednako kao što je to radila tokom protekle godine.

Mađarski ministar je istakao da je njegova zemlja dosad poslala više od sto policajaca u misiju zaštite granice u Makedoniju, dodajući i da je Srbija takođe zatražila pomoć od Mađarske u zaštiti svoje južne granice.

"Mađarska će pomoći Srbiji", rekao je Sijarto.

Izvor: Tanjug
Foto: Thinkstock

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Karadoz

07.09.2016 12:39

Ako Madjari upozoravaju onda je vec opasno.

ODGOVORITE
Name

j.kasno se kajati

07.09.2016 14:52

koja je to bijeda bila prije 30 g. mi smo za njih bili Amerika. Mi ,idioti,smo ratovali dok su se drugi razvijali.Sad nam Madjarska treba da pomaze,oj zivote j..te.

ODGOVORITE
Name

jole

07.09.2016 15:40

Da, da malo je bilo ratovanja pa se ponovo širi ta huškačka retorika.

Name

Dodik

08.09.2016 07:01

Već nema RS wtf

ODGOVORITE