ЖРС у јеку штедње запошљава нове људе

„Жељезнице Републике Српске“ запошљавају нове раднике иако се годинама говори о огромном вишку запослених у овом јавном предузећу које се налази пред колапсом због милионских губитака и дугова.

Република Српска 07.09.2016 | 12:10
ЖРС у јеку штедње запошљава нове људе
Нова систематизација у „Жељезницама“ је, према незваничним информацијама, завршена и значиће укидање неколико стотина радних мјеста.

Предсједник Самосталног синдиката саобраћајно-транспортних дјелатности “Жељезница Републике Српске” Златко Марин каже да ни они нису добили конкретне информације о новој систематизацији, али да су чули да се спомиње вишак радника.

Међутим, тај вишак и чињеница да се према запосленима не измирују све обавезе, како каже, управи не смета да, пред изборе, прима нове раднике.

„Иако се праве систематизације са вишком радника, примају се нови. Понавља се ситуација коју смо имали и ранијих година, само што је то сада у нешто мањем обиму“, истакао је Марин.

Он каже да чак и уколико на неким мјестима недостаје радника треба да се преквалификују њихови запослени, а не да се примају нови.

„Жељезнице РС“ су у изузетно тешкој финансијској ситуацији, а рачуни су им у јулу били блокирани због неплаћања пореза и доприноса .

 „Ове године нисмо добили ниједан топли оброк, без обзира што је он од 1. јула смањен на 135 КМ. Иако су нам тврдили да ће са смањењем износа топлог оброка исплата ићи редовно, очигледно је да од тога нема ништа“, каже Марин.

Предсједник Самосталног синдиката машиновођа ЖРС Симо Цвјетковић каже да нема основа за било какво отпуштање у овом предузећу и да се систематизацијом треба предвидјети која се радна мјеста гасе, која отварају и ту тражити рјешења.

„Не кажем да нема вишка радника због страначког запошљавања, али би требало правити систематизацију која би показала стварно стање. Само реструктурирање ЖРС подразумијева да ће бити и нових радних мјеста“, нагласио је Цвјетковић.

Генерални директор „Жељезниоца РС“ Драган Савановић потврдио да је новог запошљавања било, али каже да је то „рађено само тамо гдје су радници били неопходни“. Савановић није прецизирао колико је нових радника у ЖРС ове године запослено.

„Примамо неопходан број радника на мјестима гдје их недостаје да ли због пензионисања, болести или других разлога, али то није у вези са изборима“,каже Савановић који тврди да је број радника у ЖРС смањен у односу на претходну годину иако је било новог запошљавања.

Када је у питању нова систематизација, он каже да је нацрт готов, али да о њој не може говорити док не прође све органе предузећа.

„Кад буде вишка и ако га буде видјећемо како ћемо га рјешавати, да ли преквалификацијом, отпремнинама или на неки други начин, али нико неће отићи без одређених сатисфакција“, нагласио је Савановић.

Говорећи о топлом оброку Савановић је истакао да ЖРС нису имале могућност да исплате те обавезе нити може прецизирати када ће моћи да исплате.

„Те обавезе су укњижене, али их не можемо исплатити јер немамо довољно новца“, нагласио је Савановић.

„Жељезницама је у јулу био блокиран и рачун због дуга за порезе и доприносе, а Савновић каже да је то сада ријешено.

ЖРС су на крају првог полугодишта 2016. запошљавале 3.142 радника.

Извор: ЦАПИТАЛ

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Драган

07.09.2016 10:18

Министре Савановићу, могу ли отићи у продавницу и узети набавку па кад платим? Нека ми уредно књиже, по Вама је то довољно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Драган

07.09.2016 11:07

Министар саобраћаја и веза је онај бубле трнинић, Савановић је генерални директор, не зна се који је бубластији. Не могу да изговоре три проширене реченице а покрадоше све. И клине из прагова ће продати.

Name

Саса

07.09.2016 12:38

Не запосљавају само уЗРС ,код нас у Костајници у Електри преко ноци додје странацки кадар, па их сад раде три у администрацији,а посла нема ни за једну,зато ми добијамо папрене рацуне за струју

Name

бгд

07.09.2016 10:41

ваља фамилији, пријатељима ухљебима нацртати радно мјесето....

ОДГОВОРИТЕ
Name

XМЕН

07.09.2016 11:58

МА ТЕ ГУБИТАШЕ ТРЕБА УКИНУТИ, ЈОШ ШТРАЈКУЈУ А НИШТА НЕ РАДЕ И МИ ТРЕБА ДА ИХ ПЛАЋАМО. НАЈГОРА ЖЕЉЕЗНИЦА У ЕВРОПИ. НЕ ЗНАМ КО СЕ ЈОШ ВОЗИ ЊОМЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

07.09.2016 12:31

Еее иду избори Треба им пара и гласова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

село Брезичани

07.09.2016 12:37

Некад је Савановић шверцово чоколаде а сад се бави криминалом неће дуго,робија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад

07.09.2016 13:00

снсд- Сназне Зељезнице!!! Само напријед Мису Мали бакинацки, унисти и ово мало сто је остало да ниси унистио!! сназна Српска!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

пд устанак

07.09.2016 13:17

Директора ухапсити дугује радницима 20 мил км,како мисли на онај свијет?

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко

07.09.2016 13:24

УНИСТИ ЦЕ МИЛОКРАД СВЕ САМО ДА ОСТАНЕ НА ВЛАСТИИИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

07.09.2016 16:07

Кадрови чмарка пола су све покрали неће још дуго.

ОДГОВОРИТЕ