ŽRS u jeku štednje zapošljava nove ljude

„Željeznice Republike Srpske“ zapošljavaju nove radnike iako se godinama govori o ogromnom višku zaposlenih u ovom javnom preduzeću koje se nalazi pred kolapsom zbog milionskih gubitaka i dugova.

Republika Srpska 07.09.2016 | 12:10
ŽRS u jeku štednje zapošljava nove ljude
Nova sistematizacija u „Željeznicama“ je, prema nezvaničnim informacijama, završena i značiće ukidanje nekoliko stotina radnih mjesta.

Predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportnih djelatnosti “Željeznica Republike Srpske” Zlatko Marin kaže da ni oni nisu dobili konkretne informacije o novoj sistematizaciji, ali da su čuli da se spominje višak radnika.

Međutim, taj višak i činjenica da se prema zaposlenima ne izmiruju sve obaveze, kako kaže, upravi ne smeta da, pred izbore, prima nove radnike.

„Iako se prave sistematizacije sa viškom radnika, primaju se novi. Ponavlja se situacija koju smo imali i ranijih godina, samo što je to sada u nešto manjem obimu“, istakao je Marin.

On kaže da čak i ukoliko na nekim mjestima nedostaje radnika treba da se prekvalifikuju njihovi zaposleni, a ne da se primaju novi.

„Željeznice RS“ su u izuzetno teškoj finansijskoj situaciji, a računi su im u julu bili blokirani zbog neplaćanja poreza i doprinosa .

 „Ove godine nismo dobili nijedan topli obrok, bez obzira što je on od 1. jula smanjen na 135 KM. Iako su nam tvrdili da će sa smanjenjem iznosa toplog obroka isplata ići redovno, očigledno je da od toga nema ništa“, kaže Marin.

Predsjednik Samostalnog sindikata mašinovođa ŽRS Simo Cvjetković kaže da nema osnova za bilo kakvo otpuštanje u ovom preduzeću i da se sistematizacijom treba predvidjeti koja se radna mjesta gase, koja otvaraju i tu tražiti rješenja.

„Ne kažem da nema viška radnika zbog stranačkog zapošljavanja, ali bi trebalo praviti sistematizaciju koja bi pokazala stvarno stanje. Samo restrukturiranje ŽRS podrazumijeva da će biti i novih radnih mjesta“, naglasio je Cvjetković.

Generalni direktor „Željeznioca RS“ Dragan Savanović potvrdio da je novog zapošljavanja bilo, ali kaže da je to „rađeno samo tamo gdje su radnici bili neophodni“. Savanović nije precizirao koliko je novih radnika u ŽRS ove godine zaposleno.

„Primamo neophodan broj radnika na mjestima gdje ih nedostaje da li zbog penzionisanja, bolesti ili drugih razloga, ali to nije u vezi sa izborima“,kaže Savanović koji tvrdi da je broj radnika u ŽRS smanjen u odnosu na prethodnu godinu iako je bilo novog zapošljavanja.

Kada je u pitanju nova sistematizacija, on kaže da je nacrt gotov, ali da o njoj ne može govoriti dok ne prođe sve organe preduzeća.

„Kad bude viška i ako ga bude vidjećemo kako ćemo ga rješavati, da li prekvalifikacijom, otpremninama ili na neki drugi način, ali niko neće otići bez određenih satisfakcija“, naglasio je Savanović.

Govoreći o toplom obroku Savanović je istakao da ŽRS nisu imale mogućnost da isplate te obaveze niti može precizirati kada će moći da isplate.

„Te obaveze su uknjižene, ali ih ne možemo isplatiti jer nemamo dovoljno novca“, naglasio je Savanović.

„Željeznicama je u julu bio blokiran i račun zbog duga za poreze i doprinose, a Savnović kaže da je to sada riješeno.

ŽRS su na kraju prvog polugodišta 2016. zapošljavale 3.142 radnika.

Izvor: CAPITAL

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Dragan

07.09.2016 12:18

Ministre Savanoviću, mogu li otići u prodavnicu i uzeti nabavku pa kad platim? Neka mi uredno knjiže, po Vama je to dovoljno.

ODGOVORITE
Name

Re Dragan

07.09.2016 13:07

Ministar saobraćaja i veza je onaj buble trninić, Savanović je generalni direktor, ne zna se koji je bublastiji. Ne mogu da izgovore tri proširene rečenice a pokradoše sve. I kline iz pragova će prodati.

Name

Sasa

07.09.2016 14:38

Ne zaposljavaju samo uZRS ,kod nas u Kostajnici u Elektri preko noci dodje stranacki kadar, pa ih sad rade tri u administraciji,a posla nema ni za jednu,zato mi dobijamo paprene racune za struju

Name

bgd

07.09.2016 12:41

valja familiji, prijateljima uhljebima nacrtati radno mjeseto....

ODGOVORITE
Name

XMEN

07.09.2016 13:58

MA TE GUBITAŠE TREBA UKINUTI, JOŠ ŠTRAJKUJU A NIŠTA NE RADE I MI TREBA DA IH PLAĆAMO. NAJGORA ŽELJEZNICA U EVROPI. NE ZNAM KO SE JOŠ VOZI NJOME

ODGOVORITE
Name

Miki

07.09.2016 14:31

Eee idu izbori Treba im para i glasova.

ODGOVORITE
Name

selo Brezičani

07.09.2016 14:37

Nekad je Savanović švercovo čokolade a sad se bavi kriminalom neće dugo,robija.

ODGOVORITE
Name

Milorad

07.09.2016 15:00

snsd- Snazne Zeljeznice!!! Samo naprijed Misu Mali bakinacki, unisti i ovo malo sto je ostalo da nisi unistio!! snazna Srpska!!

ODGOVORITE
Name

pd ustanak

07.09.2016 15:17

Direktora uhapsiti duguje radnicima 20 mil km,kako misli na onaj svijet?

ODGOVORITE
Name

marko

07.09.2016 15:24

UNISTI CE MILOKRAD SVE SAMO DA OSTANE NA VLASTIII

ODGOVORITE
Name

realnost

07.09.2016 18:07

Kadrovi čmarka pola su sve pokrali neće još dugo.

ODGOVORITE