Бањалука: Брзо у брак, још брже из брака

Насиље, наркоманија, коцка и алкохолизам, све чешћи су узроци за развод младих брачних парова с малом децом.

Република Српска 07.09.2016 | 07:33
Бањалука: Брзо у брак, још брже из брака
У Бањалуци пукне скоро сваки други брак, а водећи узроци развода већ годинама су разлике у ставовима, губитак емоција, прељуба и финансијски проблеми, али насиље и пороци озбиљно прете да избију на чело ове црне листе.

У осам месеци ове године у граду је склопљено 400 бракова, док је 170 парова Центру за социјални рад поднело захтев за мирење, али су они које социјални радници успевају помирити права реткост. Из бањалучког Центра кажу да се растају најчешће млади брачни парови, са децом у доби до пет година.

"Деца су често жртве и инструмненти манипулације родитеља у процесу развода. С обзиром на то да се као разлози за развод у последње време све чешће наводе насиље у породици, као и проблеми с алкохолом, дрогом и коцкањем, деца су у изузетно тешкој ситуацији" каже Неда Драгић, психолог у Центру.

Социјални радници додају да и искуства и мишљења суда потврђују да су деца највеће жртве развода.

"Деца доживљавају трауму, посебно ако родитељи грубо злоупотреблајвају родитељско право, не поштујући потребе деце и не дозвољавају да дете виђа родитеља с којим не живи" објашњава социјална радница Љубица Доронтић.

Због свега овог, упозоравају стручњаци, малишани пате. Регресивно понашање, депресија, психоза, агресивни испади, несигурност у социјалним контактима и губитак самопоуздања, ризици су којима су изложена деца након трауматичног развода.

Психолог Драгана Маринковић објашњава да је узрок кратког трајања брака и неспремности на одгој деце то што млади често улазе у брак олако и без размишљања.

"Људи су заборавили како се функционише у пару и породици, свако жели да буде самосталан и не обраћа пажњу на другу особу. Млади уђу у брак без довољно искуства и спремности да се носе са обавезама" каже Малешевићева.

Деца чешће остају мајкама

Након развода деца се, према статистикама, чешће поверавају мајци.

Разлог за то је што се највише развода дешава у периоду када дете има мање од 6 година и када је највише повезано с мајком.

Трошкови

Такса за једно рочиште је 234 КМ, а излазак адвоката на суд од 500 до 1.000 КМ, тако да у најбољем случају споразумни развод, без расправе о имовини и деци, кошта минимум 1.000 КМ.

Извор: Блиц

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Дон

07.09.2016 06:54

Цјелокупно друштво нам је отишло у 3 ПМ, а нас забавља наглабање око референдума.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

07.09.2016 08:51

Ово је све дрзава крива,дала као нека права зенама,јеси ли је само рузно погледао одма зове полицију,казу насиље у породици,емој то дурати,а кад се разиду иста та дрзава се несјети да обиде ту дјецу да виде како се пате,бар је то тако код нас у Градисци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоз

07.09.2016 10:41

А нек се троси прво свјетовно па онда двјерско. Свјетовно се разводе ал не и вјерски сто знаци да у даљњој прици зиве у дивљем браку. Ал то нема везе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Весо грађанин

07.09.2016 11:36

Ма какав брак?Застарио облик заједнице!Постоји само љубав али као узајамна тјелесно-психолошка привлачност!Никаква рачуница не долази у обзир!Само тако треба дјецу рађати!У противном увијек неко неког дави,гуши,прогања,испитује,ограничава....,а живот је један!Дакле,двоје у вези док год то функционише у миру и задовољству,чим патња и препирке..здраво довиђења!Е,а дјете треба имати али и то не по сваку цијену јер кад додју втићи,цртићи,енглески,рођендана сваке суботе по два....за то се мора имати пара,ту љубав пада у воду!Хвала на читању!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Димњачар

07.09.2016 19:32

Највећа грешка је редовно додјељивање старатељства мајци, то је главни узрок развода. "Госпође" знају да је закон на њиховој страни, и максимално користе све преваре да се прикажу као што веће жртве. О манипулисању дјецом је беспотребно говорити. 90% разведених пријатеља мушкараца које познајем живи за своју дјецу, људи једноставно не мисле ни на шта друго. Док мамице редовно истоваре дјецу код бакице, а онда лагано у курвалук. То је чињеница и 100% истина. Сви што тврде супротно, могу ме лагано пољубити у гу**цу!

ОДГОВОРИТЕ