УСО: Предаја Цонге - Ноле у 1/2-финалу!

Новак добио два сета, Цонга предао четвртфинале! Новак Ђоковић пласирао се у полуфинале УС опена, наставио да "уништава каријеру" Жо-Вилфриду Цонги и по ко зна који пут разочарао Матса Виландера.

Тенис 07.09.2016 | 04:34
УСО: Предаја Цонге - Ноле у 1/2-финалу!
Ђоковић је прошао међу четири најбоља на последњем Гренд слему, пошто му је Француз предао при вођству 2-0 у сетовима – 6:3, 6:2.

Ово је трећа предаја Новакових противника у Њујорку – прво је прошао без борбе против Јиржија Веселог, онда му је Михаил јужни предао треће коло у првом колу, пре него што је Цонга издржао два сета.

Момак из Ле Мана је једном приликом рекао да му је Ђоковић уништио каријеру, са истим сценаријом наставило се и у овом сусрету, после чега су се наставили проблеми са повредом левог колена.

Међутим, до тог тренутка Србин је играо фантастично – изузетно се кретао, добио неколико невероватних поена и био на прагу убедљиве победе. Једини знак нервозе имао је средином првог сета када је дозволио рибрејк, али је одмах одузео сервис противнику и од тада је меч био једносмерна улица.

Томе сведочи и статистика, пошто је изгубио само пет гемова, упркос лошем проценту првог сервиса (58%), али је забележио седам винера више (18:11) и чак 24 неизнуђене грешке мање од Цонге (12:36).

Није било знакова повреда ручног зглоба и лакта, али јесте новог демантија изјава Матса Виландера, који је у најави сусрета истакао да је Цонга ближи тријумфу.

Новак ће у борби за финале играти против Гаела Монфиса који је декласирао сународника Луку Пуја.

Ток меча:

Ђоковић је својим сервисом отворио меч и почео веома агресивно. Користио је сваку прилику да нападне, брзо дошао до 40:0, када је мало успорио. Направио је две грешке, али је онда добро одсервирао и повео 1:0.

На сличан начин одговорио је Француз – три пројектила почетним ударцем, пре него што је Новак нестварним волејом прекинуо серију ривала. Ипак, нови сервис за 1:1.

Добио је гем са 'нулом', потом и први поен на сервис ривала наставивши серију и тада се чинило да може први пут да га угрози. То се није десило јер је Жо-Вилфрид везао четири сервиса и изједначио. Уследио је први проблем за Србина – 0:30, онда и једна брејк шанса, али се Новак извукао. Одиграо је агресивно, спасао је, после чега је са два сервиса дошао до 3:2.

После пропуштене прилике Цонга је одиграо један од најлошијих гемова у свом животу. Направио је три дупле сервис грешке, једну неизнуђену из бекхенда и поклонио брејк ривалу. Међутим, и Ђоковић је био несхватљиво стегнут.

Почео је двоструком грешком из сервиса, а Француз је агресивном игром изборио брејк прилику. Новак је имао добијен поен када је лаган волеј закуцао у мрежу и вратио добијени поклон.

Тада је показао зашто је најбољи играч планете – вратио је неколико 'бомби' из сервиса и дошао до 15:40. Цонга је неутралисао обе шансе, али је онда уследила феноменална одбрана Србина. Нова шанса коју користи изузетном одбраном и пасингом под ноге.

Овога пута није било проблема, па је Ђоковић добио први сет после 36 минута – 6:3.

Други сет почео је исто као први, сигурним гемовима на обе стране, иако су обојица били нешто нервознији него што би требало. У таквим ситуацијама квалитетнији играч има предност, што се показало већ у трећем гему.

Ђоковић се константно суочавао са снажним сервисима ривала, јурио предност при резултату 1:1 и два пута сјајним поенима изједначавао. Било је приметно да се много боље креће од Цонге, а онда је одличном дефанзивом дошао до брејк шансе. Поново је момак из Ле Мана погодио сервис, али је уследио добар ритерн, још бољи форхенд и грешка Цонге за брејк – 2:1.

Сада се није поновио сценарио из првог сета, пошто је Новак добио четири лака поена и потврдио стечену предност (3:1).

Наставио је први рекет планете да лети по терену, новим поеном најавио дупли брејк, али га овога пута није било. Цонга је некако успео да смањи на 3:2 и спречи брз губитак другог сета.

Међутим, само је одложио неизбежно пошто је већ у следећем сервис гему поклекао – прво је Новак сигурно дошао до 4:2, а онда и одушевио публику са неколико фантастичних удараца. Посебно импресиван био је лоб из трка за 0:30, после којег је добио овације читавог стадиона.

Пропустио је две брејк лопте, трећа је била срећа за 5:2. Тада је Жо-Вилфрид затражио помоћ физиотерапеута због бола у левом колену, добио је бандажу, вратио се на терен и изгубио сет – 6:2.

Извор: Б92

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

борис бекер

07.09.2016 04:37

браво ноле мајсторе

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЉИЉАН

07.09.2016 06:54

НАЈБОЉИ СИ ,КАПА ДОЛЕ МАЈСТОРЕ.воле тебе Сарајлије..кад цовјек остане на земљи цврсто,.остане цовјек..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Димњачар

07.09.2016 06:59

Баш умије, Бог га створио за тенис. Све је лијепо комплетирао, титуле, породицу ( слатку бебару), баш све. Што би рекли, момчина за примјер.

ОДГОВОРИТЕ