Ој позајмице - проклетнице! Требало је да буде нови Кака, али...

...Али Челси је гробље талената! Шта се дешава са силним талентима који дођу на Стамфорд Бриџ и потом нестану по разним позајмицама?!

Фудбал 08.09.2016 | 14:30
Ој позајмице - проклетнице! Требало је да буде нови Кака, али...
Када се појавио у Сао Паулу многи су помисили да иде стопама Рикарда Каке. Исти клуб, слична фризура, сличан физички изгледа, долази из богате породице... И много добро игра фудбал!Лукас Пјазон је требало да буде легитимни наследник бразилског суперстара.

Имао је 16 година када су европски великани почели да ломе копља око њега. Манчестер Јунајтед, Јувентус, Реал Мадрид, Челси... Сви су желели чудо од детета из Сао Паула. Победио је Челси који га је платио између 5.000.000 и 10.000.000 фунти 2011. године. Још није био ни пунолетан. Изабрао је Челси јер је од малих ногу навијао за тај клуб...

Лукас Пјазон је требало да на Стамфрод Бриџ донесе мало бразилског шмека за којим су Плавци вапили. Стигао је уз велика очекивања, али данас готово да ниједан навијач Челсија не гаји наду да ће у њему једног дана видети Рикарда Каку. Изгледа да нема ни он сам...

Када је прославио пунолетство и постао члан Челсија, Пјазон је закуцао на врата првог тима. Остао пред њима. Одиграо је само један меч у Премијер лиги за Плавце да би после пола године био послат на позајмицу у Малагу. И тако је кренуо пакао с позајмицама и номадски живот талентованог Бразилца.

Пола године у Малаги, једна сезона у Витесеу, па једна у Ајнтрахту из Франкфурта, па позајмица од годину дана у Редингу... Сваког лета иста прича. Дође на припреме Челсија и потом се као десетине младих фудбалера Плаваца пресели на неку позајмицу. Овог лета је у финишу прелазног рока позајмљен Фуламу.

„Уморан сам од сталних селидби. Једна, друга, трећа позајмица. Време је да се скрасим негде и проведем у неком клубу више од годину дана. Нема никаквог смисла опет ићи на неку позајмицу. Играње у различитом клубу сваке године није добро за играча који сада има 22 године. Осетио сам то на својој кожи, а знам и из примера осталих младих играча“, коначно је Пјазон проговорио о политици Челсија која претходних година због силних позајмица привлачи велику пажњу.

Тренутно 38 Плаваца игра широм Европе на позајмицама. Многи од њих попут Пјазона су били велики таленти и надали се сјају Стамфорд Бриџа и великим утакмицама у плавом дресу. Већина их је брзо изгубила те илузије. Ретки су случајеви попут Немање Матића да су успели да добију другу шансу у Челсију.

После пете позајмице, Пјазон не може да ћути...

„У Витесеу ми је било сјајно. У холандској лиги се игра потпуно отворен фудбал јер се екипе не бране лудачки. Имали смо добар тим, играли добар фудбал и било је лако да бележим голове и асистенције. Потом сам отишао у Немачку где мораш да претрчиш 12 или 13 километара по мечу. После првог меча сам само пао на терен. Мислио сам да ћу умрети. Потребно је времена да се адаптирате на Бундеслигу. За две или три године бих се потпуно уклопио и имао бољи учинак“.

Али Пјазон нема више од годину дана на располагању у неком другом клубу. Сваког лета креће ново доказивање и адаптација.

„Наравно да и даље желим да успем у Челсију. Због тога сам и дошао у Европу. Можда се у будућности вратим као Давид Луиз. Али ако то није могуће, желим да одем негде где ћу провести више од једне сезоне“.

Пјазон зна шта хоће...

„Потребан ми је клуб у којем ћу се осећати као код куће. Где нећу бити само играч Челсија за којег се зна да ће се вратити у Челси. Када у клубу знају да остајеш и следеће сезоне, гледају те другим очима. Тешко се изборити за место у тиму када си позајмљен јер клубови имају своје играче који су већ ту. Мени остаје да дам све од себе, да се борима за место у тиму, за неку минутажу, да наместим или да дам гол... То је све што могу да урадим“.

Мењали су се тренери, системи, саиграчи у Челсију, али Пјазон никад није добио праву шансу. Тако је било и овог лета са Контеом.

„Нисмо ништа причали о фудбалу. Скоро да уопште нисмо разговарали. Тешко је када дође до овако великих промена... Надам се да ћу урадити добар посао у Фуламу. То је добар клуба са традицијом. Почели су добро сезону“, не губи наду Бразилац.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар