Oj pozajmice - prokletnice! Trebalo je da bude novi Kaka, ali...

...Ali Čelsi je groblje talenata! Šta se dešava sa silnim talentima koji dođu na Stamford Bridž i potom nestanu po raznim pozajmicama?!

Fudbal 08.09.2016 | 14:30
Oj pozajmice - prokletnice! Trebalo je da bude novi Kaka, ali...
Kada se pojavio u Sao Paulu mnogi su pomisili da ide stopama Rikarda Kake. Isti klub, slična frizura, sličan fizički izgleda, dolazi iz bogate porodice... I mnogo dobro igra fudbal!Lukas Pjazon je trebalo da bude legitimni naslednik brazilskog superstara.

Imao je 16 godina kada su evropski velikani počeli da lome koplja oko njega. Mančester Junajted, Juventus, Real Madrid, Čelsi... Svi su želeli čudo od deteta iz Sao Paula. Pobedio je Čelsi koji ga je platio između 5.000.000 i 10.000.000 funti 2011. godine. Još nije bio ni punoletan. Izabrao je Čelsi jer je od malih nogu navijao za taj klub...

Lukas Pjazon je trebalo da na Stamfrod Bridž donese malo brazilskog šmeka za kojim su Plavci vapili. Stigao je uz velika očekivanja, ali danas gotovo da nijedan navijač Čelsija ne gaji nadu da će u njemu jednog dana videti Rikarda Kaku. Izgleda da nema ni on sam...

Kada je proslavio punoletstvo i postao član Čelsija, Pjazon je zakucao na vrata prvog tima. Ostao pred njima. Odigrao je samo jedan meč u Premijer ligi za Plavce da bi posle pola godine bio poslat na pozajmicu u Malagu. I tako je krenuo pakao s pozajmicama i nomadski život talentovanog Brazilca.

Pola godine u Malagi, jedna sezona u Viteseu, pa jedna u Ajntrahtu iz Frankfurta, pa pozajmica od godinu dana u Redingu... Svakog leta ista priča. Dođe na pripreme Čelsija i potom se kao desetine mladih fudbalera Plavaca preseli na neku pozajmicu. Ovog leta je u finišu prelaznog roka pozajmljen Fulamu.

„Umoran sam od stalnih selidbi. Jedna, druga, treća pozajmica. Vreme je da se skrasim negde i provedem u nekom klubu više od godinu dana. Nema nikakvog smisla opet ići na neku pozajmicu. Igranje u različitom klubu svake godine nije dobro za igrača koji sada ima 22 godine. Osetio sam to na svojoj koži, a znam i iz primera ostalih mladih igrača“, konačno je Pjazon progovorio o politici Čelsija koja prethodnih godina zbog silnih pozajmica privlači veliku pažnju.

Trenutno 38 Plavaca igra širom Evrope na pozajmicama. Mnogi od njih poput Pjazona su bili veliki talenti i nadali se sjaju Stamford Bridža i velikim utakmicama u plavom dresu. Većina ih je brzo izgubila te iluzije. Retki su slučajevi poput Nemanje Matića da su uspeli da dobiju drugu šansu u Čelsiju.

Posle pete pozajmice, Pjazon ne može da ćuti...

„U Viteseu mi je bilo sjajno. U holandskoj ligi se igra potpuno otvoren fudbal jer se ekipe ne brane ludački. Imali smo dobar tim, igrali dobar fudbal i bilo je lako da beležim golove i asistencije. Potom sam otišao u Nemačku gde moraš da pretrčiš 12 ili 13 kilometara po meču. Posle prvog meča sam samo pao na teren. Mislio sam da ću umreti. Potrebno je vremena da se adaptirate na Bundesligu. Za dve ili tri godine bih se potpuno uklopio i imao bolji učinak“.

Ali Pjazon nema više od godinu dana na raspolaganju u nekom drugom klubu. Svakog leta kreće novo dokazivanje i adaptacija.

„Naravno da i dalje želim da uspem u Čelsiju. Zbog toga sam i došao u Evropu. Možda se u budućnosti vratim kao David Luiz. Ali ako to nije moguće, želim da odem negde gde ću provesti više od jedne sezone“.

Pjazon zna šta hoće...

„Potreban mi je klub u kojem ću se osećati kao kod kuće. Gde neću biti samo igrač Čelsija za kojeg se zna da će se vratiti u Čelsi. Kada u klubu znaju da ostaješ i sledeće sezone, gledaju te drugim očima. Teško se izboriti za mesto u timu kada si pozajmljen jer klubovi imaju svoje igrače koji su već tu. Meni ostaje da dam sve od sebe, da se borima za mesto u timu, za neku minutažu, da namestim ili da dam gol... To je sve što mogu da uradim“.

Menjali su se treneri, sistemi, saigrači u Čelsiju, ali Pjazon nikad nije dobio pravu šansu. Tako je bilo i ovog leta sa Konteom.

„Nismo ništa pričali o fudbalu. Skoro da uopšte nismo razgovarali. Teško je kada dođe do ovako velikih promena... Nadam se da ću uraditi dobar posao u Fulamu. To je dobar kluba sa tradicijom. Počeli su dobro sezonu“, ne gubi nadu Brazilac.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar