СП: Суноврат првака Европе, "лудница" у Софији!

Првак Европе изгубио, вицепрвак није победио! Квалификације за Светско првенство 2018. године у Русији почеле и у групама А, Б и Х. Има и изненађења...

Фудбал 06.09.2016 | 23:15
СП: Суноврат првака Европе, "лудница" у Софији!
Квалификације за Светско првенство 2018. године почеле су и у групама А, Б и Х.

И већ сада има изненађења!

Фудбалери Португала успели су да постану прваци Европе летос у Француској, без Кристијана Роналда који је финале напустио у раној фази због повреде, али без актуелног најбољег фудбалера Европе нису успели да забележе победу у Базелу.

Фудбалери Швајцарске савладали су фаворизоване Португалце 2:0 (2:0) и тако "закуцали" ову репрезентацију за дно табеле групе Б пошто је Андора изгубила миниманим резултатом од Летонаца, а Фарска Острва су чак извукла и бод против још једне репрезентације са учешћем на Европском првенству – Мађарске.

Утакмица на стадиону "Ст. Јакоб Парк" била је решена већ за пола сата. Брис Емболо је искористио непажњу одбране након једног шута из даљине, па је одбитак "ћушнуо" поред Руија Патрисија у 17. минуту, да би у 30. минуту након комбинације Сеферовића и Мехмедија овај други погодио са висине беле тачке.

Ни вицепрвак Европе, репрезентација Француске, квалификације није почела тријумфом.

Они су били доминантни на гостовању у Белорусији, али без обзира на велики број упућених удараца у оквир гола (10), Жиру, Гризман и саиграчи нису успели да упишу три бода. Дидије Дешан је извео мање-више сличан састав ономе који је играо на ЕП, не рачунајући одбрану која је потпуно промењена, па се из Борисова враћају само са бодом – 0:0.

Највећу сензанцију умало нисмо видели у "комшилуку", у Бугарској, где је домаћа репрезентација одиграла врло чудан меч са Луксембургом и тек у другом минуту надокнаде дошла до победе.

Бугари су водилли на полувремену голом Рангелова, али је Јоаким са два брза гола (60. и 62.) успео да направи краткотрајни преокрет. Кажемо краткотрајни јер је већ у 65. минуту натурализовани Бугарин Марселињо погодио за 2:2, да би Попов ново вођство донео у 79. минуту. Луксембург се није предавао, па је у надокнади Бонхерт погодио за 3:3, али је Тонев донео коначни тријумф Бугарској - 4:3.

"Нова ера" почела је и за Швеђане, а Холанђани настављају по старом.

Златан Ибрахимовић се опростио од дреса "плаво-жутих", па су Џон Гвидети и Маркус Берг предводили напад, а овај други успео је да донесе предност домаћину у 43. минуту. До тог тренутка Холанђани су били опаснији, али су до гола дошли тек у 67. минуту преко Веслија Снајдера који је добро реаговао након одбитка након ударца Дарила Јанмата. Дост је у надокнади донео и други гол Холандији, али је он поништен, па је остало - 1:1.

Најубедљивије победе забележене су у групи Х.

Грчка је очекивано лако савладала Гибралтар 4:1 (4:1), док је Босна и Херцеговина била немилосрдна према Естонији, репрезентацији која је не тако давно нама направила много проблема (5:0). Емир Спахић постигао је два гола, док су по једном били прецизни Џеко, Медуњанин и Ибишевић.

Белгијанци су стартовали победом под новим селектором Робертом Мартинезом.

Они су одиграли одличан меч на Кипру и ни једног тренутка победа није долазила у питање - 3:0.

Ромелу Лукаку био је двоструки стрелац, иако је могао још толико голова да постигне, док је једном погодио Јаник Фереира-Караско након фантастичног продора Едена Азара. Његов саиграч из Челсија Миши Батшуаји имао је прилику да постигне и четврти гол за Белгију, али је промашио једанаестерац

ГРУПА А

Белорусија – Француска 0:0

Бугарска – Луксембург 4:3 (1:0)
/Рангелов 16, Марселињо 65, Попов 79, Тонев 90+2 - Јоаким 60, 62, Бохнерт 90+1/

Шведска – Холандија 1:1 (1:0)
/Берг 43 - Снајдер 67/

ГРУПА Б

Швајцарска – Португал 2:0 (2:0)
/Емболо 24, Мехмеди 30/

Андора – Летонија 0:1 (0:0)
/Сабала 48/

Фарска Острва – Мађарска 0:0

ГРУПА Х

Гибралтар – Грчка 1:4 (1:4)
/Вокер 26 – Митроглу 10, Визман аг44, Фортунис 45, Торосидис 45+2/

Босна и Херцеговина – Естонија 5:0 (2:0)
/Спахић 7, 90+2, Џеко 23п, Медуњанин 71, Ибишевић 83/

Кипар – Белгија 0:3 (0:1)
/Лукаку 13, Лукаку 61, Караско 81/

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар