SP: Sunovrat prvaka Evrope, "ludnica" u Sofiji!

Prvak Evrope izgubio, viceprvak nije pobedio! Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji počele i u grupama A, B i H. Ima i iznenađenja...

Fudbal 06.09.2016 | 23:15
SP: Sunovrat prvaka Evrope, "ludnica" u Sofiji!
Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2018. godine počele su i u grupama A, B i H.

I već sada ima iznenađenja!

Fudbaleri Portugala uspeli su da postanu prvaci Evrope letos u Francuskoj, bez Kristijana Ronalda koji je finale napustio u ranoj fazi zbog povrede, ali bez aktuelnog najboljeg fudbalera Evrope nisu uspeli da zabeleže pobedu u Bazelu.

Fudbaleri Švajcarske savladali su favorizovane Portugalce 2:0 (2:0) i tako "zakucali" ovu reprezentaciju za dno tabele grupe B pošto je Andora izgubila minimanim rezultatom od Letonaca, a Farska Ostrva su čak izvukla i bod protiv još jedne reprezentacije sa učešćem na Evropskom prvenstvu – Mađarske.

Utakmica na stadionu "St. Jakob Park" bila je rešena već za pola sata. Bris Embolo je iskoristio nepažnju odbrane nakon jednog šuta iz daljine, pa je odbitak "ćušnuo" pored Ruija Patrisija u 17. minutu, da bi u 30. minutu nakon kombinacije Seferovića i Mehmedija ovaj drugi pogodio sa visine bele tačke.

Ni viceprvak Evrope, reprezentacija Francuske, kvalifikacije nije počela trijumfom.

Oni su bili dominantni na gostovanju u Belorusiji, ali bez obzira na veliki broj upućenih udaraca u okvir gola (10), Žiru, Grizman i saigrači nisu uspeli da upišu tri boda. Didije Dešan je izveo manje-više sličan sastav onome koji je igrao na EP, ne računajući odbranu koja je potpuno promenjena, pa se iz Borisova vraćaju samo sa bodom – 0:0.

Najveću senzanciju umalo nismo videli u "komšiluku", u Bugarskoj, gde je domaća reprezentacija odigrala vrlo čudan meč sa Luksemburgom i tek u drugom minutu nadoknade došla do pobede.

Bugari su vodilli na poluvremenu golom Rangelova, ali je Joakim sa dva brza gola (60. i 62.) uspeo da napravi kratkotrajni preokret. Kažemo kratkotrajni jer je već u 65. minutu naturalizovani Bugarin Marselinjo pogodio za 2:2, da bi Popov novo vođstvo doneo u 79. minutu. Luksemburg se nije predavao, pa je u nadoknadi Bonhert pogodio za 3:3, ali je Tonev doneo konačni trijumf Bugarskoj - 4:3.

"Nova era" počela je i za Šveđane, a Holanđani nastavljaju po starom.

Zlatan Ibrahimović se oprostio od dresa "plavo-žutih", pa su Džon Gvideti i Markus Berg predvodili napad, a ovaj drugi uspeo je da donese prednost domaćinu u 43. minutu. Do tog trenutka Holanđani su bili opasniji, ali su do gola došli tek u 67. minutu preko Veslija Snajdera koji je dobro reagovao nakon odbitka nakon udarca Darila Janmata. Dost je u nadoknadi doneo i drugi gol Holandiji, ali je on poništen, pa je ostalo - 1:1.

Najubedljivije pobede zabeležene su u grupi H.

Grčka je očekivano lako savladala Gibraltar 4:1 (4:1), dok je Bosna i Hercegovina bila nemilosrdna prema Estoniji, reprezentaciji koja je ne tako davno nama napravila mnogo problema (5:0). Emir Spahić postigao je dva gola, dok su po jednom bili precizni Džeko, Medunjanin i Ibišević.

Belgijanci su startovali pobedom pod novim selektorom Robertom Martinezom.

Oni su odigrali odličan meč na Kipru i ni jednog trenutka pobeda nije dolazila u pitanje - 3:0.

Romelu Lukaku bio je dvostruki strelac, iako je mogao još toliko golova da postigne, dok je jednom pogodio Janik Fereira-Karasko nakon fantastičnog prodora Edena Azara. Njegov saigrač iz Čelsija Miši Batšuaji imao je priliku da postigne i četvrti gol za Belgiju, ali je promašio jedanaesterac

GRUPA A

Belorusija – Francuska 0:0

Bugarska – Luksemburg 4:3 (1:0)
/Rangelov 16, Marselinjo 65, Popov 79, Tonev 90+2 - Joakim 60, 62, Bohnert 90+1/

Švedska – Holandija 1:1 (1:0)
/Berg 43 - Snajder 67/

GRUPA B

Švajcarska – Portugal 2:0 (2:0)
/Embolo 24, Mehmedi 30/

Andora – Letonija 0:1 (0:0)
/Sabala 48/

Farska Ostrva – Mađarska 0:0

GRUPA H

Gibraltar – Grčka 1:4 (1:4)
/Voker 26 – Mitroglu 10, Vizman ag44, Fortunis 45, Torosidis 45+2/

Bosna i Hercegovina – Estonija 5:0 (2:0)
/Spahić 7, 90+2, Džeko 23p, Medunjanin 71, Ibišević 83/

Kipar – Belgija 0:3 (0:1)
/Lukaku 13, Lukaku 61, Karasko 81/

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar