Анализа: Колико зарађују наплаћенији тренери данашњице?!

Почела је нова ера! Ускоро ће фудбалери имати мање плате од тренера ако се овако настави!

Фудбал 08.09.2016 | 10:00
Анализа: Колико зарађују наплаћенији тренери данашњице?!
Било је ово занимљиво лето на фудбалској пијаци. Оборени су многи рекорди, премијерлигаши и италијански прволигаши су куповали више него икада раније, чак су и прорачунати бундеслигаши куповали шаком и капом уз клупске рекорде…

Осим великих трансфера фудбалера, ово лето су обележиле и многе тренерске промене. Рекло би се да је почела једна нова ера с обзиром да је ситуација много другачија него на почетку прошле сезпне. Нове тренере су довели Манчестер Сити, Манчестер Јунајтед, Челси, Бајерн, Милан, Интер… Такође, неки тренери су први пут од почетка сезоне на клупама Реал Мадрида и Ливерпула. Поприлично другачија слика на клупама највећих клубова у односу на претходну сезону.

Све те тренерске миграције су подигле и цену најпопуларнијих стручњака, па су неки по зарадама уз раме најплаћенијим фудбалерима планете. Сада када су све ужарене клупе попуњене, тренерске звезде могу да се рангирају по висини зараде.

Манчестер Сити је после неколико година убеђивања и покушаја директорког тандеамБегиристајн - Соријано напокон успео да доведе Пепа Гвардиолу на клупу. Још прошлог лета је постигнут дговор, да би у јануару било и званично потврђено. То задовољство и скоро па опсесија ће скупо коштати Грађане. Гвардиола је потписао на три године и са платом од 19.500.000 евра по сезони постао је најплаћенији тренер у историји фудбала. И овде нису урачунати бонуси које Пеп може да оствари и са којима његова плата може да се попне на 25.000.000 евра годишње! То је у случају да освоји сва четири могућа трофеја.

Одмах иза Пепа је његов архи-непријатељ Жозе Мурињо. Он је заменио Ван Гала на клупи Манчестер Јунајтеда и добио годишњу плату од 16.500.000 евра. И он има бонусе. Ако освоји дуплу круну, сума се пење на 20.000.000 евра годишње.

Трећи Гвардиолин наследник Карло Анћелоти у Бајерну. Он зарађује мање него Гвардиолапретходне сезоне, а скоро дупло мање него Гвардиола у овој сезони. Баварци су за плату италијанског стручњака издвојили 10.500.000 евра годишње.

Тек пола милиона евра мање по сезони од Анћелотија зарађује Арсен Венгер. Иако све ређе осваја трофеје, иако навијачи имају много замерки на његов рад, иако је шкрт у издвајању новца за појачања, Професор никада не омане када себи треба да избоксује богат уговор. Увек је међу пет-шест најплаћенијих.

Иза њега са 9.500.000 евра годишњом платом је Зинедин Зидан. Иако је Зизу млад тренер који још нема ни целу сезону на клупи озбиљног клуба, Реал Мадрид је био више него издашан према њему после освајања Лиге шампиона и наградио га је богатим уговором.

На шестом месту је Јирген Клоп који је прошле јесени стигао у Ливерпул и потписао уговор вредан 8.300.000 евра. Антонио Конте је до овог лета био најплаћенији селектор у Европи, а сада је седми најплаћенији клупски тренер са платом од 7.800.000 евра по сезони у Челсију. На осмом месту је Луис Енрике који у Барселони зарађује 7.000.000 европских новчаница годишње, али пошто њему уговор истиче 2017. године, најављују се преговори о продужетку сарадње и он би ускоро могао да скочи на овој листи. Девети је Тотенхемов менаџер Маурисио Покетино који је овог лета потписао нови уговор вредан 6.500.000 евра годишње, а листу на десетом месту закључује један друголигашки тренер. РафаБенитез у Њукаслу зарађује 5.100.000 евра по сезони, а ако уведе Свраке у Премијер лигу зарадиће још више на име бонуса.

Занимљиво је да Јувентусовог тренера Макса Алегрија нема на листи 10 најплаћенијих. Стратег Јувентуса упркос сјајним резултатима зарађује “тек” 5.000.000 евра по сезони. Али и то говори о политици Јувентуса у којем се пази на сваки евро.

Ипак, на крају ће о вредности и тренерском знању судити трофеји. Није баш да је Гвардиоладупло бољи тренер од Анћелотија или четири пута више вреди од Алгерија….

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар