Analiza: Koliko zarađuju naplaćeniji treneri današnjice?!

Počela je nova era! Uskoro će fudbaleri imati manje plate od trenera ako se ovako nastavi!

Fudbal 08.09.2016 | 10:00
Analiza: Koliko zarađuju naplaćeniji treneri današnjice?!
Bilo je ovo zanimljivo leto na fudbalskoj pijaci. Oboreni su mnogi rekordi, premijerligaši i italijanski prvoligaši su kupovali više nego ikada ranije, čak su i proračunati bundesligaši kupovali šakom i kapom uz klupske rekorde…

Osim velikih transfera fudbalera, ovo leto su obeležile i mnoge trenerske promene. Reklo bi se da je počela jedna nova era s obzirom da je situacija mnogo drugačija nego na početku prošle sezpne. Nove trenere su doveli Mančester Siti, Mančester Junajted, Čelsi, Bajern, Milan, Inter… Takođe, neki treneri su prvi put od početka sezone na klupama Real Madrida i Liverpula. Poprilično drugačija slika na klupama najvećih klubova u odnosu na prethodnu sezonu.

Sve te trenerske migracije su podigle i cenu najpopularnijih stručnjaka, pa su neki po zaradama uz rame najplaćenijim fudbalerima planete. Sada kada su sve užarene klupe popunjene, trenerske zvezde mogu da se rangiraju po visini zarade.

Mančester Siti je posle nekoliko godina ubeđivanja i pokušaja direktorkog tandeamBegiristajn - Sorijano napokon uspeo da dovede Pepa Gvardiolu na klupu. Još prošlog leta je postignut dgovor, da bi u januaru bilo i zvanično potvrđeno. To zadovoljstvo i skoro pa opsesija će skupo koštati Građane. Gvardiola je potpisao na tri godine i sa platom od 19.500.000 evra po sezoni postao je najplaćeniji trener u istoriji fudbala. I ovde nisu uračunati bonusi koje Pep može da ostvari i sa kojima njegova plata može da se popne na 25.000.000 evra godišnje! To je u slučaju da osvoji sva četiri moguća trofeja.

Odmah iza Pepa je njegov arhi-neprijatelj Žoze Murinjo. On je zamenio Van Gala na klupi Mančester Junajteda i dobio godišnju platu od 16.500.000 evra. I on ima bonuse. Ako osvoji duplu krunu, suma se penje na 20.000.000 evra godišnje.

Treći Gvardiolin naslednik Karlo Anćeloti u Bajernu. On zarađuje manje nego Gvardiolaprethodne sezone, a skoro duplo manje nego Gvardiola u ovoj sezoni. Bavarci su za platu italijanskog stručnjaka izdvojili 10.500.000 evra godišnje.

Tek pola miliona evra manje po sezoni od Anćelotija zarađuje Arsen Venger. Iako sve ređe osvaja trofeje, iako navijači imaju mnogo zamerki na njegov rad, iako je škrt u izdvajanju novca za pojačanja, Profesor nikada ne omane kada sebi treba da izboksuje bogat ugovor. Uvek je među pet-šest najplaćenijih.

Iza njega sa 9.500.000 evra godišnjom platom je Zinedin Zidan. Iako je Zizu mlad trener koji još nema ni celu sezonu na klupi ozbiljnog kluba, Real Madrid je bio više nego izdašan prema njemu posle osvajanja Lige šampiona i nagradio ga je bogatim ugovorom.

Na šestom mestu je Jirgen Klop koji je prošle jeseni stigao u Liverpul i potpisao ugovor vredan 8.300.000 evra. Antonio Konte je do ovog leta bio najplaćeniji selektor u Evropi, a sada je sedmi najplaćeniji klupski trener sa platom od 7.800.000 evra po sezoni u Čelsiju. Na osmom mestu je Luis Enrike koji u Barseloni zarađuje 7.000.000 evropskih novčanica godišnje, ali pošto njemu ugovor ističe 2017. godine, najavljuju se pregovori o produžetku saradnje i on bi uskoro mogao da skoči na ovoj listi. Deveti je Totenhemov menadžer Maurisio Poketino koji je ovog leta potpisao novi ugovor vredan 6.500.000 evra godišnje, a listu na desetom mestu zaključuje jedan drugoligaški trener. RafaBenitez u Njukaslu zarađuje 5.100.000 evra po sezoni, a ako uvede Svrake u Premijer ligu zaradiće još više na ime bonusa.

Zanimljivo je da Juventusovog trenera Maksa Alegrija nema na listi 10 najplaćenijih. Strateg Juventusa uprkos sjajnim rezultatima zarađuje “tek” 5.000.000 evra po sezoni. Ali i to govori o politici Juventusa u kojem se pazi na svaki evro.

Ipak, na kraju će o vrednosti i trenerskom znanju suditi trofeji. Nije baš da je Gvardioladuplo bolji trener od Anćelotija ili četiri puta više vredi od Algerija….

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar