Играч америчког фудбала покренуо бунт?!

Играч америчког фудбала Колин Кеперник је поделио САД. Његово одбијање да поштује химну САД наилази и на осуде и на одобравања. Урадио је то поново, а онда је свима "нацртао" зашто.

Остали спортови 07.09.2016 | 11:45
Играч америчког фудбала покренуо бунт?!
Квотербек Сан Франциска Колин Кеперник крајем августа је пред једну утакмицу одбио да "поздрави" химну САД, а онда то понавља из меча у меч.

Изражавајући протест због расних проблема у Америци, али не само због њих, Кеперник наставља да пркоси америчкој химни, клечећи док се она интонира. Добија подршку и од појединих саиграча, Марка Рида, пре свих, али и других спортиста. И од оних беле пути.

Исти гест направила је америчка фудбалерка Меган Рапино.

"Ово је било најмање што сам могла да учиним. Због свега онога што говоре Колину и начин на који га нападају је одвратан", каже она.

У одбрану играча америчког фудбала стали су многи, који истичу да није он увео политику у спорт, већ они који су одлучили да химна буде интонирана пред сваку утакмицу. Добио је и неочекивану подршку од америчких ратних ветерана.

Многи му одају признање и на томе што јавно говори о проблемима и што отвара разне теме, уместо оних који би то требало да раде.

Ни амерички председник Барак Обама му ништа не замера. "Његово је уставно право да тако изражава протест", каже одлазећи амерички председник.

На конференцији за новинаре, одбацио је оптужбе да не воли Америку.

"Мислим да је овде реч о неспоразуму, поједини су ме оптужили да сам против Америке, да нисам Американац, да сам против жена у војсци. Не, ја волим Америку, волим свој народ. Знам да многе жене и младићи иду у борбу, да се жртвују и стављају свој живот на коцку за моју слободу говора и за све нас, и имам велико поштовање за њих. Моја порука је да имамо много проблема, полицијска бруталност је велики проблем, још много проблема, многи живе под притиском, о томе треба причати и заједно морамо да се боримо да то решимо. Треба да прихватимо и признамо да имамо проблеме. Треба да чујемо једни друге. То је корак ка њиховом решавању, да од ове земље направимо боље место за живот", изјавио је он и додао да жели још више да се активира.

Обећао је да ће донирати милион долара да помогне угроженим слојевима друштва.

Са друге стране, они који га нападају, најчешће као аргумент потежу то да би он требало да буде захвалан на томе што му је омогућено да зарађује огроман новац у земљи "против које је". Било је и оних који су спаљивали његове дресове одмах након првог "клечања".

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар