Igrač američkog fudbala pokrenuo bunt?!

Igrač američkog fudbala Kolin Kepernik je podelio SAD. Njegovo odbijanje da poštuje himnu SAD nailazi i na osude i na odobravanja. Uradio je to ponovo, a onda je svima "nacrtao" zašto.

Ostali sportovi 07.09.2016 | 11:45
Igrač američkog fudbala pokrenuo bunt?!
Kvoterbek San Franciska Kolin Kepernik krajem avgusta je pred jednu utakmicu odbio da "pozdravi" himnu SAD, a onda to ponavlja iz meča u meč.

Izražavajući protest zbog rasnih problema u Americi, ali ne samo zbog njih, Kepernik nastavlja da prkosi američkoj himni, klečeći dok se ona intonira. Dobija podršku i od pojedinih saigrača, Marka Rida, pre svih, ali i drugih sportista. I od onih bele puti.

Isti gest napravila je američka fudbalerka Megan Rapino.

"Ovo je bilo najmanje što sam mogla da učinim. Zbog svega onoga što govore Kolinu i način na koji ga napadaju je odvratan", kaže ona.

U odbranu igrača američkog fudbala stali su mnogi, koji ističu da nije on uveo politiku u sport, već oni koji su odlučili da himna bude intonirana pred svaku utakmicu. Dobio je i neočekivanu podršku od američkih ratnih veterana.

Mnogi mu odaju priznanje i na tome što javno govori o problemima i što otvara razne teme, umesto onih koji bi to trebalo da rade.

Ni američki predsednik Barak Obama mu ništa ne zamera. "Njegovo je ustavno pravo da tako izražava protest", kaže odlazeći američki predsednik.

Na konferenciji za novinare, odbacio je optužbe da ne voli Ameriku.

"Mislim da je ovde reč o nesporazumu, pojedini su me optužili da sam protiv Amerike, da nisam Amerikanac, da sam protiv žena u vojsci. Ne, ja volim Ameriku, volim svoj narod. Znam da mnoge žene i mladići idu u borbu, da se žrtvuju i stavljaju svoj život na kocku za moju slobodu govora i za sve nas, i imam veliko poštovanje za njih. Moja poruka je da imamo mnogo problema, policijska brutalnost je veliki problem, još mnogo problema, mnogi žive pod pritiskom, o tome treba pričati i zajedno moramo da se borimo da to rešimo. Treba da prihvatimo i priznamo da imamo probleme. Treba da čujemo jedni druge. To je korak ka njihovom rešavanju, da od ove zemlje napravimo bolje mesto za život", izjavio je on i dodao da želi još više da se aktivira.

Obećao je da će donirati milion dolara da pomogne ugroženim slojevima društva.

Sa druge strane, oni koji ga napadaju, najčešće kao argument potežu to da bi on trebalo da bude zahvalan na tome što mu je omogućeno da zarađuje ogroman novac u zemlji "protiv koje je". Bilo je i onih koji su spaljivali njegove dresove odmah nakon prvog "klečanja".

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar