УС опен, најава - Само за ноћне птице: Ђоковић - Цонга, 22. пут!

У ноћи између уторка и среде сазнаћемо да ли ће "Број 1" изборити ДЕСЕТО узастопно полуфинале УС Опена.

Тенис 07.09.2016 | 01:40
УС опен, најава - Само за ноћне птице: Ђоковић - Цонга, 22. пут!
Светски "Број 1", двоструки и актуелни шампион УС Опена, почеће у ноћи између уторка и среде, од 2.30, меч у којем ће пробати десету сезону заредом да избори бар полуфинале у Њујорку!

Била је 2006. када је Новак Ђоковић последњи пут елиминисан пре уласка међу четири најбоља на "Флашинг Медоузу", у међувремену два пута освајао је титулу на последњем грен слему сезоне, 2011. и 2015, и играо четири финала.

Противник ће му 22. пут у каријери бити човек против којег је освојио прву грен слем титулу, сада већ давне 2008. у Мелбурну, на Аустралијан Опену. То и птичице знају, састају се:

(1) Новак Ђоковић – (9) Жо-Вилфред Цонга.

Цонга, харизматични Француз тешко предвидљивих резултата и игара, никада није стигао даље од четвртфинала УС Опена, а занимљиво да је до ове фазе такмичења стизао управо 2011. и 2015. године када је Ђоковић освајао титуле.

Немамо ништа против да тако буде и овог пута!

Ривалитет између 29-годишњег Србина и две године старијег Француза траје од поменуте 2008. и финала у Мелбурну, у којем је Цонга повео 1:0 у сетовима, а Ђоковић отворио налог са грен слем титулама, на којем тренутно има 12 уписа – 4:6, 6:4, 6:3, 7:6.

Испоставиће се да ће до данас то бити прво и последње Цонгино појављивање у финалу неког грен слем турнира, а пре две ноћи у мечу са Џеком Соком изборио је чак 14. четвртфинале у каријери.

Цонга је, иначе, после пораза од Ђоковића у првом сусрету 2008. везао неколико сјајних резултата у мечевима са најбољим српским спортистом свих времена и повео 5:2, међутим то је био увид у потпуну Новакову доминацију у овом ривалитету – Београђанин је добио 14 од 15 наредних мечева и дуел на "Артур Еш" стадиону у Њујорку чека са скором 15:6 против тенисера који ликом неодољиво подсећа на младог Мохамеда Алија.

Ђоковић овај окршај, који у полуфиналу води на бољег из меча (10) Гаел Монфис – (24) Лукас Пуј, дочекује са свега три часа и осам минута проведених на терену, уз седам одиграних сетова. Никада у каријери Новаку се није догодило да до четвртфинала неког грен слема стигне уз забележене две победе.

Актуелни шампион почео је одбрану титуле тријумфом у четири сета против Јержија Јановица, после чега је сазнао да Јиржи Весели неће моћи да му се супротстави у 2. колу, а уследило је и повлачење Михаила Јужњег већ при резултату 4:2 у 3. колу, па је Новак добио неочекиван период за опоравак повреде зглоба десне шаке, с којом је дошао у Њујорк.

"Правог" Ђоковића видели смо у мечу 4. кола у ком је почистио велику наду британског тениса, Кајла Едмунда, за мање од два сата, тако да ће Цонга имати о чему да размишља иако и сам има разлога за оптимизам – он је на путу ка четвртфиналу избацивао редом Гида Андреоција, Џејмса Дакворта, Кевина Андерсона и Џека Сока, изгубивши два сета на том путу.

Но, неће му бити пријатно уколико га неко буде подсетио да је у полседњих 11 мечева са Ђоковићем освојио укупно два сета и то у његовој последњој победи у овом ривалитету, 7. августа 2014. у осмини финала Мастерса у Торонту.

Као што смо рекли, 14 од 15 дуела пре и после тога добио је Новак, који је једном у каријери морао да преда меч и пре његовог почетка... управо уочи меча са Цонгом, на париском Мастерсу 2011. године.

Поређења ради, Ђоковић је сазнао да се ривал неће појавити на терену десет пута у каријери, али нема дилеме око тога да ће наредне ноћи Цонга изаћи на терен и дати све од себе да закаже свефранцуско полуфинале, било против Монфиса, било против Пуја, који је направио једно од изненађења турнира избавиши (4) Рафаела Надала у претходној рунди.

Поменули смо Новакову серију резултата на "Флашинг Медоузу". Кроз каријеру то за сада изгледа овако:

2005 – 3. коло;
2006 – 3. коло;
2007 – финале;
2008 – полуфинале;
2009 – полуфинале;
2010 – финале;
2011 – титула;
2012 – финале;
2013 – финале;
2014 – полуфинале;
2015 – титула;

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар