US open, najava - Samo za noćne ptice: Đoković - Conga, 22. put!

U noći između utorka i srede saznaćemo da li će "Broj 1" izboriti DESETO uzastopno polufinale US Opena.

Tenis 07.09.2016 | 01:40
US open, najava - Samo za noćne ptice: Đoković - Conga, 22. put!
Svetski "Broj 1", dvostruki i aktuelni šampion US Opena, počeće u noći između utorka i srede, od 2.30, meč u kojem će probati desetu sezonu zaredom da izbori bar polufinale u Njujorku!

Bila je 2006. kada je Novak Đoković poslednji put eliminisan pre ulaska među četiri najbolja na "Flašing Medouzu", u međuvremenu dva puta osvajao je titulu na poslednjem gren slemu sezone, 2011. i 2015, i igrao četiri finala.

Protivnik će mu 22. put u karijeri biti čovek protiv kojeg je osvojio prvu gren slem titulu, sada već davne 2008. u Melburnu, na Australijan Openu. To i ptičice znaju, sastaju se:

(1) Novak Đoković – (9) Žo-Vilfred Conga.

Conga, harizmatični Francuz teško predvidljivih rezultata i igara, nikada nije stigao dalje od četvrtfinala US Opena, a zanimljivo da je do ove faze takmičenja stizao upravo 2011. i 2015. godine kada je Đoković osvajao titule.

Nemamo ništa protiv da tako bude i ovog puta!

Rivalitet između 29-godišnjeg Srbina i dve godine starijeg Francuza traje od pomenute 2008. i finala u Melburnu, u kojem je Conga poveo 1:0 u setovima, a Đoković otvorio nalog sa gren slem titulama, na kojem trenutno ima 12 upisa – 4:6, 6:4, 6:3, 7:6.

Ispostaviće se da će do danas to biti prvo i poslednje Congino pojavljivanje u finalu nekog gren slem turnira, a pre dve noći u meču sa Džekom Sokom izborio je čak 14. četvrtfinale u karijeri.

Conga je, inače, posle poraza od Đokovića u prvom susretu 2008. vezao nekoliko sjajnih rezultata u mečevima sa najboljim srpskim sportistom svih vremena i poveo 5:2, međutim to je bio uvid u potpunu Novakovu dominaciju u ovom rivalitetu – Beograđanin je dobio 14 od 15 narednih mečeva i duel na "Artur Eš" stadionu u Njujorku čeka sa skorom 15:6 protiv tenisera koji likom neodoljivo podseća na mladog Mohameda Alija.

Đoković ovaj okršaj, koji u polufinalu vodi na boljeg iz meča (10) Gael Monfis – (24) Lukas Puj, dočekuje sa svega tri časa i osam minuta provedenih na terenu, uz sedam odigranih setova. Nikada u karijeri Novaku se nije dogodilo da do četvrtfinala nekog gren slema stigne uz zabeležene dve pobede.

Aktuelni šampion počeo je odbranu titule trijumfom u četiri seta protiv Jeržija Janovica, posle čega je saznao da Jirži Veseli neće moći da mu se suprotstavi u 2. kolu, a usledilo je i povlačenje Mihaila Južnjeg već pri rezultatu 4:2 u 3. kolu, pa je Novak dobio neočekivan period za oporavak povrede zgloba desne šake, s kojom je došao u Njujork.

"Pravog" Đokovića videli smo u meču 4. kola u kom je počistio veliku nadu britanskog tenisa, Kajla Edmunda, za manje od dva sata, tako da će Conga imati o čemu da razmišlja iako i sam ima razloga za optimizam – on je na putu ka četvrtfinalu izbacivao redom Gida Andreocija, Džejmsa Dakvorta, Kevina Andersona i Džeka Soka, izgubivši dva seta na tom putu.

No, neće mu biti prijatno ukoliko ga neko bude podsetio da je u polsednjih 11 mečeva sa Đokovićem osvojio ukupno dva seta i to u njegovoj poslednjoj pobedi u ovom rivalitetu, 7. avgusta 2014. u osmini finala Mastersa u Torontu.

Kao što smo rekli, 14 od 15 duela pre i posle toga dobio je Novak, koji je jednom u karijeri morao da preda meč i pre njegovog početka... upravo uoči meča sa Congom, na pariskom Mastersu 2011. godine.

Poređenja radi, Đoković je saznao da se rival neće pojaviti na terenu deset puta u karijeri, ali nema dileme oko toga da će naredne noći Conga izaći na teren i dati sve od sebe da zakaže svefrancusko polufinale, bilo protiv Monfisa, bilo protiv Puja, koji je napravio jedno od iznenađenja turnira izbaviši (4) Rafaela Nadala u prethodnoj rundi.

Pomenuli smo Novakovu seriju rezultata na "Flašing Medouzu". Kroz karijeru to za sada izgleda ovako:

2005 – 3. kolo;
2006 – 3. kolo;
2007 – finale;
2008 – polufinale;
2009 – polufinale;
2010 – finale;
2011 – titula;
2012 – finale;
2013 – finale;
2014 – polufinale;
2015 – titula;

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar