Одлуке Уставног суда које нису проведене!

На десетине одлука Уставног суда БиХ никада није проведено, а прашина се подигла само због једне – да је 9. јануар, као Дан Републике Српске, неуставан.

Босна и Херцеговина 06.09.2016 | 22:52
Одлуке Уставног суда које нису проведене!
Према подацима које је "ЕуроБлиц" добио од Уставног суда БиХ, судије су у посљедњих 10 година донијеле 88 рјешења о неизвршењу њихових одлука и упутили их Тужилаштву БиХ, јер неизвршавање судских одлука представља кривично дјело.

Будући да су неке од одлука накнадно проведене, процјењује се да их је остало још око 25, али Суд нема прецизнијих података.

"Постоје три групе институција које су биле дужне да поступе по одлукама Уставног суда БиХ Редовни судови су дужни да проведу поступке из своје надлежности, а извршне власти да исплате новац из буџета као накнаде за утврђено кршење људских права или по основу правоснажних и извршних пресуда редовних судова. Законодавни органи власти су били дужни да донесу одговарајуће законе", кажу у Уставном суду БиХ.

На листи институција које игноришу Уставни суд су нижи судови, скупштине општина, кантона, кантоналне и ентитетске владе, Савјет министара БиХ.

Међу одлукама које су само мртво слово на папиру има оних без политичке позадине и односе се на појединце. Међутим, нису проведене ни одлуке које су политички најосјетљивије, и односе се углавном на Федерацију БиХ.

Једна од тих одлука је и наслијеђена од Дома за људска права. Њом је од Владе ФБиХ затражено формирање комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву, у исто вријеме када је Влади РС наложено да испита страдања у Сребреници.

Док је Република Српска своју обавезу извршила, Федерација БиХ није никад. Комисију је 2006. формисао Савјет министара, али резултата није било јер се чланови нису моги договорити да ли треба да "сабирају" само људске жртве или и материјалну штету. Удружења жртава из РС недавно су од парламента БиХ тражили да он формира комисију за Сарајево, али су бошњачки посланици били против.

Можда најпознатија одлука Уставног суда БиХ коју Федерација игнорише свакако је она о конститутивности Срба, Хрвата и Бошњака на простору цијеле БиХ. Да ствар буде апсурднија, за њу су, заједно са странцима, гласале бошњаке судије које долазе управо из ФБиХ. Међутим, 16 година касније, Срби ни на папиру нису конститутивни у 4 кантона (од укупно 10), већ су сврстани у "остале".

Међу неким од најпознатијих одлука Уставног суда БиХ које чекају на провођење свакако је и одлука о дијелу Изборног закона БиХ и статута града Мостара. Због непровођења ове одлуке Мостарци већ годинама не иду на изборе, а бошњачки и хрватски политичари, на којима је највећа одговорност, нису одговарали због тога.

У БиХ је нормална пракса власти да поштује само оне одлуке Уставног суда БиХ које јој одговарају.

Примера ради, РС није негодовала када је Уставни суд БиХ одбацио апелацију Жељка Комшића за оцјену уставности Закона о основном и средњем образовању РС, те Федерацији и у кантонима. Судије су утврдиле да тим законима није угружено поштовање језика, културе и религије ученика.

Такође, Српској нису сметале стране судије када је Уставни суд БиХ потврдио да нема ништа спорно што се из назива појединих општина и градова избацује префикс "босански", што су оспоравали бошњачки функционери.

(Еуро Блиц)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Зеница

06.09.2016 14:57

Уставни суд је донио око 25.000 пресуда од свог постојања

ОДГОВОРИТЕ
Name

де се пресабери мало

06.09.2016 15:37

Ако БХ постоји 21 годину испада да је Уставни суд БХ доносио по преко три пресуде одлуке сваки дан у години

Name

МИХАИЛО Микиц

06.09.2016 15:16

"Уставни Суд БиХ" није предвидјен дејтонским Споразумом и он сада уз подрску СРБски непријатеља својим неуставним законима и одлукама зели да заврси унустење РС. Због тога се СРБи не требају висе да осврцу на мисљења и одлуке тз. "Уставниг Суда БиХ" јер он је вазеци само толики колико њега градјани БиХ буду самоунцијативно признали. Због тога РС треба да изадје на РЕФЕРЕНДУМ 25 Септембра и једном за увијек свијету са њиме да показе вољу СРБског Народа, да је она РЕПУБЛИКА настала у рату и само својом добром вољим у саставни БиХ. ЗАТО РС има своје законе по којим зиви а муслиманско хрватске федееација своје. Насилно натурање УНУТАРИЗМА од било којег народа у Босни мозе само довести до новог рата. Исто тако када би РС под притиском присило одустала од РЕФЕРЕНДУМА са тиме би показала своју немоц и то би БИЛА задња и највеце ИЗДАЈА СРБског Народа у БиХ, јер после тога СРБа висе у Босни неби моглу да опстану и Православни СРБа зато висе у Босни неби било!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

са

06.09.2016 17:10

Гдје писе да Уставни суд не пстоји у Дејтону????? Лупето лупетаре. Постоји у Дејтону исто толико колико пстоји и ентитет РС. Информисе се, Микице

Name

Зизи

06.09.2016 18:19

Не лупај црни Михајло! Уставни Суд је предвиђен Анексом 4 Дејтонског мировног споразума и састоји се од 9 судија. Два из РС-а, два Хрвата из ФБИХ, два Бошњака из ФБИХ и три странца које именује Европски Суд за људска права.

Name

МИХАИЛО Микиц

06.09.2016 21:32

ЗИЗИ, како ти сам реце "уставни суд" је предвидјен дејтонским Дпоразумом" али он није сазивио и зато направит. Од воље градјана БиХ зависи да ли це "уставни суд" постојати или не!

Name

Босанац

06.09.2016 15:26

Конститутивни нисте код раје Хрвата, знате то су ови што вас подржавају а већина су тамо гдје су ћирилични натписи прецртани...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

06.09.2016 15:32

Каква држава, такав и суд. То је само пусто слово на папиру, до разлаза.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правнике

06.09.2016 15:53

Ако нешто до сада није спроведено не значи да неће,комисија о страдању сарајевских Срба је формирана,одлука уставног суда је спроведена,то што се у оквиру комисије не могу договорити је друго питање. Одлуке уставног суда су коначне и обавезујуће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еро

06.09.2016 15:58

Да погодим, ова 4 кантона гдје Срби нису конститутивни, ХДЗ влада у сва 4 апсолутном вецином? Цовиц стари пријатељ Баје и заститник интереса РС?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андјеомм

06.09.2016 16:26

А смета вам референдум е има да буде и бице.Зивјела РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД џемат

06.09.2016 16:41

Кад је нашем владару глава близу омче онда му његов брат Бакир набаци волеј у виду тужбе против Дана Републике. Онда се наш владар сав узруја, узбуди, пробуди се његов нагон за поновним самопроглашењем за чувара Срба и Републике Српске... а, уз пут, направи нову свађу међу народом. Јер, док се народ свађа, браћа лакше краду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уса

06.09.2016 17:22

РС је провела брисање БОСАНСКИ испред имена града по хитном поступку

ОДГОВОРИТЕ
Name

Димњачар

06.09.2016 17:35

Остало је још 11 пресуда да се спроведу, углавном везаних за физичка лица/тужбе против БиХ, од тога 9 код другова Хорвата. За неконстутивност Срба у 4 кантона, обратити се Рудоњином побратиму Мини-Туђману, приговоре слати на адресу Кнеза Домагоја бб, 88000 Мостар. Што се тиче комисије за страдање Срба у Сарајеву, можда проради када се прво договоре између себе о подјели дневница. До сада су ископали 150 локација и пронашли (наравно) ништа! За нај детаљније информације могли би се обратити Момчилу Крајишнику...

ОДГОВОРИТЕ