Odluke Ustavnog suda koje nisu provedene!

Na desetine odluka Ustavnog suda BiH nikada nije provedeno, a prašina se podigla samo zbog jedne – da je 9. januar, kao Dan Republike Srpske, neustavan.

Bosna i Hercegovina 06.09.2016 | 22:52
Odluke Ustavnog suda koje nisu provedene!
Prema podacima koje je "EuroBlic" dobio od Ustavnog suda BiH, sudije su u posljednjih 10 godina donijele 88 rješenja o neizvršenju njihovih odluka i uputili ih Tužilaštvu BiH, jer neizvršavanje sudskih odluka predstavlja krivično djelo.

Budući da su neke od odluka naknadno provedene, procjenjuje se da ih je ostalo još oko 25, ali Sud nema preciznijih podataka.

"Postoje tri grupe institucija koje su bile dužne da postupe po odlukama Ustavnog suda BiH Redovni sudovi su dužni da provedu postupke iz svoje nadležnosti, a izvršne vlasti da isplate novac iz budžeta kao naknade za utvrđeno kršenje ljudskih prava ili po osnovu pravosnažnih i izvršnih presuda redovnih sudova. Zakonodavni organi vlasti su bili dužni da donesu odgovarajuće zakone", kažu u Ustavnom sudu BiH.

Na listi institucija koje ignorišu Ustavni sud su niži sudovi, skupštine opština, kantona, kantonalne i entitetske vlade, Savjet ministara BiH.

Među odlukama koje su samo mrtvo slovo na papiru ima onih bez političke pozadine i odnose se na pojedince. Međutim, nisu provedene ni odluke koje su politički najosjetljivije, i odnose se uglavnom na Federaciju BiH.

Jedna od tih odluka je i naslijeđena od Doma za ljudska prava. Njom je od Vlade FBiH zatraženo formiranje komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu, u isto vrijeme kada je Vladi RS naloženo da ispita stradanja u Srebrenici.

Dok je Republika Srpska svoju obavezu izvršila, Federacija BiH nije nikad. Komisiju je 2006. formisao Savjet ministara, ali rezultata nije bilo jer se članovi nisu mogi dogovoriti da li treba da "sabiraju" samo ljudske žrtve ili i materijalnu štetu. Udruženja žrtava iz RS nedavno su od parlamenta BiH tražili da on formira komisiju za Sarajevo, ali su bošnjački poslanici bili protiv.

Možda najpoznatija odluka Ustavnog suda BiH koju Federacija ignoriše svakako je ona o konstitutivnosti Srba, Hrvata i Bošnjaka na prostoru cijele BiH. Da stvar bude apsurdnija, za nju su, zajedno sa strancima, glasale bošnjake sudije koje dolaze upravo iz FBiH. Međutim, 16 godina kasnije, Srbi ni na papiru nisu konstitutivni u 4 kantona (od ukupno 10), već su svrstani u "ostale".

Među nekim od najpoznatijih odluka Ustavnog suda BiH koje čekaju na provođenje svakako je i odluka o dijelu Izbornog zakona BiH i statuta grada Mostara. Zbog neprovođenja ove odluke Mostarci već godinama ne idu na izbore, a bošnjački i hrvatski političari, na kojima je najveća odgovornost, nisu odgovarali zbog toga.

U BiH je normalna praksa vlasti da poštuje samo one odluke Ustavnog suda BiH koje joj odgovaraju.

Primera radi, RS nije negodovala kada je Ustavni sud BiH odbacio apelaciju Željka Komšića za ocjenu ustavnosti Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju RS, te Federaciji i u kantonima. Sudije su utvrdile da tim zakonima nije ugruženo poštovanje jezika, kulture i religije učenika.

Takođe, Srpskoj nisu smetale strane sudije kada je Ustavni sud BiH potvrdio da nema ništa sporno što se iz naziva pojedinih opština i gradova izbacuje prefiks "bosanski", što su osporavali bošnjački funkcioneri.

(Euro Blic)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Zenica

06.09.2016 14:57

Ustavni sud je donio oko 25.000 presuda od svog postojanja

ODGOVORITE
Name

de se presaberi malo

06.09.2016 15:37

Ako BH postoji 21 godinu ispada da je Ustavni sud BH donosio po preko tri presude odluke svaki dan u godini

Name

MIHAILO Mikic

06.09.2016 15:16

"Ustavni Sud BiH" nije predvidjen dejtonskim Sporazumom i on sada uz podrsku SRBski neprijatelja svojim neustavnim zakonima i odlukama zeli da zavrsi unustenje RS. Zbog toga se SRBi ne trebaju vise da osvrcu na misljenja i odluke tz. "Ustavnig Suda BiH" jer on je vazeci samo toliki koliko njega gradjani BiH budu samouncijativno priznali. Zbog toga RS treba da izadje na REFERENDUM 25 Septembra i jednom za uvijek svijetu sa njime da pokaze volju SRBskog Naroda, da je ona REPUBLIKA nastala u ratu i samo svojom dobrom voljim u sastavni BiH. ZATO RS ima svoje zakone po kojim zivi a muslimansko hrvatske fedeeacija svoje. Nasilno naturanje UNUTARIZMA od bilo kojeg naroda u Bosni moze samo dovesti do novog rata. Isto tako kada bi RS pod pritiskom prisilo odustala od REFERENDUMA sa time bi pokazala svoju nemoc i to bi BILA zadnja i najvece IZDAJA SRBskog Naroda u BiH, jer posle toga SRBa vise u Bosni nebi moglu da opstanu i Pravoslavni SRBa zato vise u Bosni nebi bilo!!

ODGOVORITE
Name

sa

06.09.2016 17:10

Gdje pise da Ustavni sud ne pstoji u Dejtonu????? Lupeto lupetare. Postoji u Dejtonu isto toliko koliko pstoji i entitet RS. Informise se, Mikice

Name

Zizi

06.09.2016 18:19

Ne lupaj crni Mihajlo! Ustavni Sud je predviđen Aneksom 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma i sastoji se od 9 sudija. Dva iz RS-a, dva Hrvata iz FBIH, dva Bošnjaka iz FBIH i tri stranca koje imenuje Evropski Sud za ljudska prava.

Name

MIHAILO Mikic

06.09.2016 21:32

ZIZI, kako ti sam rece "ustavni sud" je predvidjen dejtonskim Dporazumom" ali on nije sazivio i zato napravit. Od volje gradjana BiH zavisi da li ce "ustavni sud" postojati ili ne!

Name

Bosanac

06.09.2016 15:26

Konstitutivni niste kod raje Hrvata, znate to su ovi što vas podržavaju a većina su tamo gdje su ćirilični natpisi precrtani...

ODGOVORITE
Name

Marko

06.09.2016 15:32

Kakva država, takav i sud. To je samo pusto slovo na papiru, do razlaza.

ODGOVORITE
Name

Pravnike

06.09.2016 15:53

Ako nešto do sada nije sprovedeno ne znači da neće,komisija o stradanju sarajevskih Srba je formirana,odluka ustavnog suda je sprovedena,to što se u okviru komisije ne mogu dogovoriti je drugo pitanje. Odluke ustavnog suda su konačne i obavezujuće.

ODGOVORITE
Name

Ero

06.09.2016 15:58

Da pogodim, ova 4 kantona gdje Srbi nisu konstitutivni, HDZ vlada u sva 4 apsolutnom vecinom? Covic stari prijatelj Baje i zastitnik interesa RS?

ODGOVORITE
Name

Andjeomm

06.09.2016 16:26

A smeta vam referendum e ima da bude i bice.Zivjela RS.

ODGOVORITE
Name

SNSD džemat

06.09.2016 16:41

Kad je našem vladaru glava blizu omče onda mu njegov brat Bakir nabaci volej u vidu tužbe protiv Dana Republike. Onda se naš vladar sav uzruja, uzbudi, probudi se njegov nagon za ponovnim samoproglašenjem za čuvara Srba i Republike Srpske... a, uz put, napravi novu svađu među narodom. Jer, dok se narod svađa, braća lakše kradu.

ODGOVORITE
Name

Usa

06.09.2016 17:22

RS je provela brisanje BOSANSKI ispred imena grada po hitnom postupku

ODGOVORITE
Name

Dimnjačar

06.09.2016 17:35

Ostalo je još 11 presuda da se sprovedu, uglavnom vezanih za fizička lica/tužbe protiv BiH, od toga 9 kod drugova Horvata. Za nekonstutivnost Srba u 4 kantona, obratiti se Rudonjinom pobratimu Mini-Tuđmanu, prigovore slati na adresu Kneza Domagoja bb, 88000 Mostar. Što se tiče komisije za stradanje Srba u Sarajevu, možda proradi kada se prvo dogovore između sebe o podjeli dnevnica. Do sada su iskopali 150 lokacija i pronašli (naravno) ništa! Za naj detaljnije informacije mogli bi se obratiti Momčilu Krajišniku...

ODGOVORITE