Пецива нам стижу из Ирана, вода из Јапана

У БиХ је лане увезено чак 247 милиона КМ вредности воде, хлеба и осталих пекарских производа, практично из свих крајева света.

Босна и Херцеговина 06.09.2016 | 08:07
Пецива нам стижу из Ирана, вода из Јапана
Према подацима Спољнотрговинске коморе (СТК) БиХ, прошле године је на рафове у домаћим трговинама стигло 25,8 милиона килограма пекарских производа и чак 112,4 милиона литара воде из увоза. Тако смо за хлеб, пецива и колаче потрошили 116,4 милиона, а за минералну и газирану воду чак 130,8 милиона КМ. Осим земаља окружења и Европе, ове производе увозимо и из далеког Тајланда, Тајвана, Ирана, Јапана…

С друге стране, лане смо извезли 85 милиона КМ поменуте робе, што је тек трећина њихове увезене вредности.

Саговорници „ЕуроБлица“ сматрају да је више него апсурдно да увозимо робу за чију производњу БиХ има добре потенцијале.

У Привредној комори Републике Српске истичу да су подаци о вредности увоза пекарских производа и воде поражавајући.

"Ако већ морамо да увозимо робу за чију производњу немамо капацитете, то не би требао да је случај са хлебом и водом. Имамо потенцијал да њима покријемо властите потребе, али и да повећамо извоз, посебно кад је реч о производњи воде" истиче портпарол ове коморе Владимир Благојевић.

Пољопривредници сматрају да је један од разлога прекомерног увоза пекарских производа и то што се у БиХ сваке године произведе све мање житарица.

"Тренутно домаћом производњом можемо да задовољимо тек 30 одсто наших потреба, док остало надомештамо увозом. Чињеница је да се пољопривредом бави све мање људи, због чега ће увоз како житарица, тако и пекарских производа бити већи" каже председник Удружења пољопривредних произвођача Семберије Љубо Малетић.

Примера ради, 2013. смо, према подацима СТК, увезли 210,1 милион, а лане 244 милиона КМ житарица. С друге стране, прошле године смо ових пољопривредних култура извезли тек 34,4 милиона КМ или чак седам пута мање у односу на вредност увоза.

Упркос чињенице да вредност увоза житарица из године у годину расте, у БиХ је у коров зарасло више од милион хектара пољопривредног земљишта.

У Покрету потрошача Републике Српске наглашавају да због енормног увоза хлеба и воде трпе како домаћи пољопривредници и произвођачи тако и целокупна привреда.

"Чињеница је да, купујући пекарске производе и воду из иностранства, у туђу производњу инвестирамо стотине милиона КМ. Зато не чуди што у овим областима бележимо катастрофалан спољнотрговински дефицит. И за грађане би било боље да држава мање зависи од увоза, јер су наши производи далеко квалитетнији" наглашава председник овог покрета Драгутин Бошковић.

Блиц.рс

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

з

06.09.2016 07:01

Чиста пропаст !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

06.09.2016 08:11

Власти одговара да и хљеб увозимо, да им плаћамо царину и порезе, и пунимо буџет.

ОДГОВОРИТЕ