Peciva nam stižu iz Irana, voda iz Japana

U BiH je lane uvezeno čak 247 miliona KM vrednosti vode, hleba i ostalih pekarskih proizvoda, praktično iz svih krajeva sveta.

Bosna i Hercegovina 06.09.2016 | 08:07
Peciva nam stižu iz Irana, voda iz Japana
Prema podacima Spoljnotrgovinske komore (STK) BiH, prošle godine je na rafove u domaćim trgovinama stiglo 25,8 miliona kilograma pekarskih proizvoda i čak 112,4 miliona litara vode iz uvoza. Tako smo za hleb, peciva i kolače potrošili 116,4 miliona, a za mineralnu i gaziranu vodu čak 130,8 miliona KM. Osim zemalja okruženja i Evrope, ove proizvode uvozimo i iz dalekog Tajlanda, Tajvana, Irana, Japana…

S druge strane, lane smo izvezli 85 miliona KM pomenute robe, što je tek trećina njihove uvezene vrednosti.

Sagovornici „EuroBlica“ smatraju da je više nego apsurdno da uvozimo robu za čiju proizvodnju BiH ima dobre potencijale.

U Privrednoj komori Republike Srpske ističu da su podaci o vrednosti uvoza pekarskih proizvoda i vode poražavajući.

"Ako već moramo da uvozimo robu za čiju proizvodnju nemamo kapacitete, to ne bi trebao da je slučaj sa hlebom i vodom. Imamo potencijal da njima pokrijemo vlastite potrebe, ali i da povećamo izvoz, posebno kad je reč o proizvodnji vode" ističe portparol ove komore Vladimir Blagojević.

Poljoprivrednici smatraju da je jedan od razloga prekomernog uvoza pekarskih proizvoda i to što se u BiH svake godine proizvede sve manje žitarica.

"Trenutno domaćom proizvodnjom možemo da zadovoljimo tek 30 odsto naših potreba, dok ostalo nadomeštamo uvozom. Činjenica je da se poljoprivredom bavi sve manje ljudi, zbog čega će uvoz kako žitarica, tako i pekarskih proizvoda biti veći" kaže predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Semberije Ljubo Maletić.

Primera radi, 2013. smo, prema podacima STK, uvezli 210,1 milion, a lane 244 miliona KM žitarica. S druge strane, prošle godine smo ovih poljoprivrednih kultura izvezli tek 34,4 miliona KM ili čak sedam puta manje u odnosu na vrednost uvoza.

Uprkos činjenice da vrednost uvoza žitarica iz godine u godinu raste, u BiH je u korov zaraslo više od milion hektara poljoprivrednog zemljišta.

U Pokretu potrošača Republike Srpske naglašavaju da zbog enormnog uvoza hleba i vode trpe kako domaći poljoprivrednici i proizvođači tako i celokupna privreda.

"Činjenica je da, kupujući pekarske proizvode i vodu iz inostranstva, u tuđu proizvodnju investiramo stotine miliona KM. Zato ne čudi što u ovim oblastima beležimo katastrofalan spoljnotrgovinski deficit. I za građane bi bilo bolje da država manje zavisi od uvoza, jer su naši proizvodi daleko kvalitetniji" naglašava predsednik ovog pokreta Dragutin Bošković.

Blic.rs

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

z

06.09.2016 07:01

Čista propast !

ODGOVORITE
Name

Dragan

06.09.2016 08:11

Vlasti odgovara da i hljeb uvozimo, da im plaćamo carinu i poreze, i punimo budžet.

ODGOVORITE