Седам сценарија за референдум у Српској

Одржавање референдума о Дану Републике је извјесно, али се до 25. септембра и након тога може десити најмање седам сценарија који би могли да промијене односе у Српској и БиХ.

Република Српска 05.09.2016 | 20:59
Седам сценарија за референдум у Српској
Политички аналитичар из Републике Српске Радомир Нешковић сматра да је најреалније да се референдум одржи и да након тога Народна скупштина Српске донесе одлуку која би обједињавала вољу народа и одлуку Уставног суда БиХ, али...

"То је измена Закона о празницима, да се умјесто Дана Републике слави дан оснивања Републике Српске, што и јесте. То би странци пихватили", сматра Нешковић.

„Блиц“ је анализирао неколико опција у случају „референдум“ и њихове посљедице по Републику Српску и БиХ.

1. Република Српска иде на референдум

Ова опција је најизвјеснија, након става предсједника Републике Српске Милорада Додика да нема те силе која би могла да забрани одржавање референдума у Српској. Додик је то рекао без обзира што није добио подршку политичког врха Србије, а јединствен став о изјашњавању грађана нису мењали ни остали политички актери у Републици Српској.

Према овом сценарију, након референдума би засједала Народна скупштина Српске и одлучила како да преформулише прославу Дана Републике. Опозиција се противи формулацијама попут дана државности, јер је то одступање од референдумског питања које гласи: „Да ли сте за то да се 9. јануар обилежава као Дан Републике?“



2. Република Српска одустаје од референдума

У такав развој догађаја мало ко верује, поготову ако се зна да је владајућа коалиција у Републици Српској већ одустала од два покренута референдума о раду Суда и Тужилаштва БиХ. Такође, политички аналитичари оцјењују да би поново одустајање, без претходних уступака Српске, било политички погубно за Додика и СНСД на локалним изборима који се одржавају 2. октобра.

Одустајање од референдума теоретски је могуће само ако би они у Федерацији БиХ, који оспоравају Дан Републике, промјенили мишљење у страху од посљедица референдума по стабилност и будућност БиХ. У овом контексту је и посљедња изјава руског амабасадора у БиХ Петра Иванцова да би сви требало да учине корак уназад по питању референдума. Његов утицај на Додика је велики.



3. Уставни суд БиХ забрањује референдум у Републици Српској

Уставни суд БиХ засједаће 17. септембра, а на дневном реду је и захтјев бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића за доношење привремене мјере забране референдума у Српској, док се не ријеши то питање.

Правни стручњаци сматрају да Уставни суд БиХ не би требало да се бави одлуком Скупштине Републике Српске о расписивању референдума, а ако ипак одлучи да га забрани, таква одука би, према Уставу БиХ, ипак била коначна и правно обавезујућа.

Међутим, предјседник Српске Милорад Додик је обећао да таква одлука не би била поштована, већ би референдум био одржан. Општа оцјена је да би овакав развој догађаја био доливање „уља на ватру“.



4. Уставни суд БиХ мења своју одлуку о референдуму

Исти дана када Уставни суд БиХ буде разматрао Изетбеговићеву апелацију, на дневном реду је и захтјев Народне скупштине Српске за преиспитивање одлуке овог суда из новембра 2015. када је одлучено да је 9. јануар неуставан. Уколико би Уставни суд прихватио захтев Народне скупштине, па још ако би измијнио или ублажио одлуку о неуставности Дана Српске, сматра се да би тиме престала потреба за одржавањем референдума у Српској. То би била политичка побједа Републике Српске, али у том случају треба рачунати на још радикалније поруке бошњачких политичара.

5. Високи представник забрањује референдум

Високи представник међународне заједнице у БиХ Валентин Инцко поручио је да се Милорад Додик „игра ватром“ ако не одустане од референдума. Неки сматрају да је то најава могућности да Инцко употреби тзв. бонска овлашћења које су му дале свјетске силе, односно да својом одлуком забрани референдун.

До сада су се одуке ОХР поштовале у БиХ углавном у страху од политичких и финансијских санкција, али је Додик обећао да таква евентуална одлука, овај пут, не би била поштована, већ би грађани Српске ипак ишли на референдум.

У том случају, могуће су санкције међународне заједнице против Додика, али и цијеле Републике Српске. На посљедњој сједници Управног одбора Савјета за провођење мира у БиХ (ПИК), Инцко није добио децидну подршку да забрани референдум, али је саопштено да ПИК подржава рад високог представника. Русија је издвојила мишљење, што је доказ подјељености у ПИК.



6. ОХР дозвољава референдум, али кажњава политичаре

Извјеснији сценарио од претходнога је да високи представник не реагује пре него што референдум буде одржан. Процјењује се да би забрана била контрапродуктивна управо због тога што не би била поштована и ишла би у политичку корист Додика.

У овом случају, Валентин Инцко и међународна заједница би дјеловали тек након референдума и то према посланицима Народне скупштине Српске која треба да одлучи шта ће са резултатом изјашњавања грађана.

Уколико Народна скупштина тада уђе у сукоб са Уставним судом БиХ, могуће је да ОХР уведе санкције посланицима, попут забране путовања у ЕУ или блокирања имовине изван БиХ.



7. Додик и Изетбеговић договарају решење

Није искључено да два кључна политичара у БиХ, Милорад Додик и Бакир Изетбеговић, сједну за сто и договоре излаз из случаја „референдум“, баш као што су недавно, на састанку у Источном Сарајеву, ријешили тада два кључна политичка проблема у БиХ - механизам координације око европских питања и потпис на писмо намјере према ММФ.

Нови састанак у овом тренутку изгледа нерелано, али не и немогуће, нарочито након Изетбеговућеве поруке да је спреман на компромисе. Поједини опозициони политичари у Српској вјерују да су управо Додик и Изетбеговић договорили актуелни политички рат око рефенендума, јер то одговара обојици пред локалне изборе.



Реално и могуће

Политички аналитичар Радомир Нешковић смара да је најреалније да се референдум одржи и да након тога Народна скупштина Републике Српске донесе одлуку која би обједињавала вољу народа и одлуку Уставног суда БиХ.

"То је измјена Закона о празницима, да се умјесто Дана Републике слави дан оснивања Републике Српске, што и јесте. То би странци пихватили, али не и оно што предлаже Младен Иванић, да се 9. јануара слави дан државности. То је као да славите дан моста уместо дана ћуприје, истио је и било би гурање прста у око. Не би био прихваћен ни дан самосталности, јер 9. јануара није Република Српска проглашена самосталном, него је основана. Сви остали сценарији не рјешавају ситуацију, само је даље компликују", сматра Нешковић.

(Блиц.рс)

Коментари / 41

Оставите коментар
Name

БоготаЦ

05.09.2016 19:13

У потпуности подрзавам референдум као легитиман нацин изразавања воље народа. И сматрам да треба да се одрзи на миран и демократски нацин. Ако кедна каталонија мозе да изадје на референдум, ако Енглеска мозе, Скотска, Ирска... Онда не видим разлог засто ентитет који има предсједника, владу и све остале елементе самосталности не мозе... Медјутим цињеница је да Додик покреце ово питање пар дана пред изборе да би скупио јос који поен. Оно сто бих ја урадио по овом питању је следеце: Одлозио одрзавање референдума до 25. Октобра. Знаци кад продју избори кад се смире страсти онда да изадјемо. Да се не даје ниједној страни могуцност за узимање јефтиних националних политицких поена пред изборе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требава

05.09.2016 20:05

Шта ти једеш да си тако паметан?

Name

Сарајевско-Романијски Корпус ВРС

06.09.2016 06:20

@требава Свињетину. Хоћеш да пробаш?

Name

Романијски цобанин

06.09.2016 11:06

Потомце кметова јео би и ти свињетину да имас. Овако пасес траву и једес внаго!

Name

Политолог

05.09.2016 19:20

Заиста једна исцрпна анализа постојеће ситуације! На политичарима је следећи потез!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гт

05.09.2016 19:25

Извинити,да ли неко зна како Косово стоји у квалификацијама за СП 2018?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не знамо

05.09.2016 20:01

А зна ли неко како Федерација БиХ стоји?

Name

Дон

05.09.2016 20:49

Косово је заслужено узело бод Финској и то у гостима. Текма је завршила 1:1

Name

ре.Не знамо

05.09.2016 22:21

Федерација? Ста је то? Србија успјесно поцела квалиф. освојили бод на свом терену, напредак. Косово такодје бод у гостима, цеститке...Босна сутра узима хладно

Name

за дона

06.09.2016 04:10

како мозе косово узети бод када је то део србије

Name

Дон

06.09.2016 05:12

Федерација сутра игра против Републике Српске Крајине у гостима, на градском стадиону у Книну. Текма почиње у 20:45х, а судија је Пиер Луиги Цоллина из Италије.

Name

Сарајевско-Романијски Корпус ВРС

06.09.2016 07:19

@Дон Можда би вам најбоље судио Бил Клинтон, или Ричард Холбрук, да није мратав ...

Name

браво

05.09.2016 19:29

Несковицу. Сустину си прецизно објаснио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

05.09.2016 19:42

Веома лоса анализа.Времена кад је ОХР забрањивао и смјењивао су давно просла.ОХР нема висе ту моц.Једина играцка коју имају је уставни суд БИХ и преко њега це забранит референдум

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

05.09.2016 21:05

Итекако има инзко моц и мозе употребити бонске овласти

Name

XМЕН

05.09.2016 19:44

ЈЕДИНО МОГУЋЕ И ПРАВО РИЈЕШЕЊЕ ЗА БИХ ЈЕ ДА МЕЂ.ЗАЈЕДНИЦА ПРЕУЗМЕ СВУ ВЛАСТ. ДА ПОСТАВЕ ЉУДЕ НА СВЕ ФУНКЦИЈЕ И ДА ПЛАТЕ БУДУ ПРИБЛИЖНО КАО У ЕУ. ОДРЖИТЕ РЕФЕРЕНДУМ ПО ТОМ ПИТАЊУ И ВИДЈЕЋЕТЕ КОЛИКО ЈЕ НАРОДА ЗА ТО И КОЛИКО ВОЛЕ НАШЕ ПОЛИТИЧАРЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кмецање

05.09.2016 19:45

Миле и сиротиња раја у саху,....слиједи мат!

ОДГОВОРИТЕ
Name

@ре

06.09.2016 05:08

Има Миле скривени потез. ЗРТВА ПЈЕСАДИЈЕ.

Name

Бивши избјеглица

05.09.2016 19:51

Драги моји бивши суграђани...ништа се не секирајте. Данас сам тражио шта се извјештава у њемачком говорном подручју (100 мил. становника).Један једини чланак. Само гурајте, свијет уопште не гледа у нашем правцу. Овдје пола људи није ни чуло за БИХ а за РС можда зна 1% а и ти су они који су изнимно добро обавијештени.Тако да не би ми мислили како смо пупак свијета. Референдум или без референдума све остаје оо старом. Комбинација националног торића и биједе. А сада лаку ноћ, сутра се ради!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре.

05.09.2016 22:14

Нека си ти сретан и задовољан Свабски кмету. Одмори се ваља сутра старим свабама гузицу прати, али зато цес добити 2000 Е јел тако? Бас си успјесан у зивоту

Name

Ре ре

06.09.2016 10:56

Ако је "бивси избјеглица" кмет ,онда те питам ста смо ми? Робови? Ако он како казес пере сваби гузицу ,ста ти радис овдје? Имас ли сансу да перес барем WЦ,ако ти је вец неција гузица није доступна?

Name

избори се народе

05.09.2016 20:06

Ову сву кризу су договорили Изетбеговиц,Додик и ЦОВИЦ и они це одговарати народу за посљедице које произлазе из тога.На све су спремна та три дебила само да би остали на власти,и цаце и маме своје продати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Норп

05.09.2016 21:04

Цуди ме да 8. Сценариј није " Инзко употријебава бонска овластења" сто је то толико немогуце ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

осам

05.09.2016 22:34

Осми сценарио НЕЗАВИСНА РЕПУБЛИКА СРПСКА, гледацемо га кад-тад!

ОДГОВОРИТЕ
Name

логика

06.09.2016 11:37

хахахаха

Name

Ре

06.09.2016 12:28

Хоћемо, али само виртуелно..као што и РСК данас само виртуелно постоји. А у неком случају и да твоји побједе, онда ће гледати они који преживе

Name

ФБ

05.09.2016 23:31

Нек се проведе референдум у читавој БиХ,то је нареаллније

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајевско-Романијски Корпус ВРС

06.09.2016 06:21

Какве везе има ФБиХ са празником Републике Српске?

Name

дијаспора

06.09.2016 00:28

Људи када це тај висе рат поцети, да вец једном знамо побједника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

06.09.2016 05:27

А ти цес се из удобне фотеље у дијаспори сигурно борити на једној од страна

Name

Сарајевско-Романијски Корпус ВРС

06.09.2016 06:15

Чекамо да се вратите ви из дијаспоре

Name

пера којот

06.09.2016 12:55

Вас из дијаспоре просто обозавамо,кад је гинуо овај невини народ небитно које националности ви сте сједили у бецу и ала бецу и сад сте највеце патриоте,долазите са рентираним аутима слусате гоци бенд сви имате национална обелезја на себи као прави земљољуби,помало сте заборавили прицати нас језик ...... с...м Вам се у патриотизам вас,да се ја питам ви неби имали право гласа ни право да се јавите кад додјете. п.с.заборавио сам да нагласим дс ми се опасно свидјају васе гастабајтерске фризуре......

Name

Ре Пера Којот

06.09.2016 13:43

Све си у праву. Најпаметнији су на свијету. А овде додју само да се осисају,поправе зубе и дан једу цевапе. Незнају њемацки ако рецимо раде у Аустрији и Њемацкој а нас језик су заборавили. Оно сто су знали када су отисли одавде и то су заборавили. А највеце су патриоте на свијету. Србенде. Русија им је мајка. Питао сам једног,када вец толико волис Русију сто оде д радис у Њемацку а не Русјиу и сто возис Аудија а не Ладу.

Name

Дијаспора

06.09.2016 18:51

Па и ми смо "дијаспора" патриоте. Помазе мо ли ми економију БиХ. Дијаспора издрзава ову земљу било на којој страни да смо. Питам само зар није боље да се зна побједник, цега се бојимо?

Name

пера којот

07.09.2016 06:38

Кад додјете у неки клуб обавезно наруците фласу смирнофа и ред булове,тразите да пусте бају малог книндзу или дјанија,а кад цујете ону(пусте паре проклете поздрави фамилију) падате у транс,а празилук вам из д.п..а вири......појма немате колику пазњу људи који су просли кроз сва с...а која су насу земљу задесила привлаците ,док су гинули,остављали породице по мјесец дана док су били на линији,иако је плата била три марке и кад се хљеба није имало ви сте се баскарили у неким њемацкама и аустријама .....јели тоблероне и имали нормално детињство.....Нисам љубоморан и завидан сви би ми вољели да смо просли као ви,али брате немојте да се Курц..е кад додјете......то вам је мана огромна

Name

пера којот

07.09.2016 06:42

А са цим помазес економију,тим сто додјес на одмор и платис комсији дневницу 25 марака да цитав дан крци твој плац који је зарастао у коров док ти сједис на тераси једес ладан бостан и говорис како је цовјеку потребан само рад рад и рад.....и повемено док прицас упадне ти слуцајно нека њемацка ријец у говор..... лаве мој....ауфидерзен.....

Name

херцеговац

06.09.2016 05:37

Седми сценарио,трећи пут! Добро режирано а протагонисти Баја и Бакир. Залудили су сиротињу нико ни за доручак непита, социјала и пензије нису више у првом плану. Чак ни фудбалску репрезентацију Србије нисмо саставили по укусу навијача урадио је то Муслин по свом избору.Чудо невиђено. Све због референдума! Или због Бајине Г..ице!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо.06.Септембар 2016

06.09.2016 05:47

БИЛО ЈЕ СРПСКО,и ОПЕТ ЋЕ УСКОРО БИТИ СРПСКО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина!

06.09.2016 06:49

Додик и Изетбеговић су договорили актуелни политички рат око рефенендума, јер то одговара обојици пред локалне изборе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајевско-Романијски Корпус ВРС

06.09.2016 07:31

Ево рецимо да је све тако, вјероватно да има истине. Да ми нисмо непријатељи као што јесмо, не би нас моголи превеслати и жедне преко воде превести. Изетбеговићи 26 година владају дијелом БиХ, суверено, држе све конце у рукама , нико од странаца не дира их, и ако су дебело огрезли у криминал... Нама су суфлирали да је СДС криминална организација, увалили нам борца за људска права, тај борац престао да слуша странце, сада његову странку по истим методама блате као ономад СДС...

Name

Сведска

06.09.2016 20:45

Па размислити и схватите да је за добро свих да будемо пријатељи, зар свако нема право да вјерује и слави оно сто зели, сви смо ми исти, у питању су нијансе...