Дипломатски скандал - Кина понизила Обаму?

Амерички предсједник Барак Обама добио је крајње неадекватан третман приликом доласка на Самит Г 20, који се одржава у кинеском Хангџоуу, тврде амерички медији.

Свијет 05.09.2016 | 18:20
Дипломатски скандал - Кина понизила Обаму?
Лист Њујорк тајмс осуо је дрвље и камење на званични Пекинг због, како пише, омаловажавања предсједника САД. Оваква реакција Американаца дошла је након "инцидента" на аеродрому у Хангџоуу.

Наиме, Обама је, за разлику од већине лидера, дочекан без уобичајеног протокола: црвеног тепиха, кратког позирања за окупљене новинаре и осталих детаља који одликују једну посјету оваквог нивоа.

Ипак, оно што је највише изнервирало Американце јесте чињеница да је њихов предсједник био приморан да изађе кроз доња, помоћна врата авиона. Тајмс сматра да је у питању класично "дипломатско понижавање САД".

"Обама излазак кроз помоћна врата авиона користи искључиво када путује у земље у којима му је безбједност изузетно угрожена, рецимо у Авганистан. Кина није тај случај, те овај потез спада искључиво под провокацију", наводи Тајмс.

У прилог тврдњама угледног листа иде и чињеница да је Сузан Рајс, Обамина савјетница за безбједност, која се побунила због тога што америчким репортерима није дозвољено да фотографишу Обамин долазак, размијенила тешке ријечи са кинеским званичницима.

"Када је видјела скандалозан третман према предсједнику Обами, Рајс је изгледала бијесно. Прошла је испод плаве траке како би се приближила Обами, када су је кинески редари зграбили и изгурали ван ограђеног простора. Представник Министарства дипломатије Кине упозорио их је да ублаже став, јер около има новинара", пише амерички лист.

С друге стране, кинески лист Глобал тајмс наводи, да су "западни медији надували причу и покушали да изазову инцидент, али да је Обама спустио лопту.

Шен Дингли, кинески експерт за међународне односе, сматра да овакво понашање према Обами није случајно.

"САД одлично знају због чега су наљутиле Кину. Овакав став Пекинга узрокован је америчким мијешањем у унутрашње ствари Кине, прије свега у активности у Јужнокинеском мору. Чак и ове ситне провокације су одговор на то понашање", тврди Дингли.

(Агенције)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ФЦУК ЕУ!

05.09.2016 17:12

ФЦУК УСА! Цхина анд Россия рулес...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Небојша

05.09.2016 19:06

Ако...и нека је...ко им је... маму.Па и Бајден провоцира кад додје у Београд,не поклања се застави и не дрзи до дипломатског бонтона.А јест ми драго,уљепса ми ова информација дан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Небојша

05.09.2016 19:15

И опет ја....цркох од драгости...ха,ха,ха ма то мајстори...вец оног њиховог банту црнца од предсједника замисљам како се "извлаци" кроз емергенцy изказ...а новинари и политицари гледају...ух,готива.

ОДГОВОРИТЕ