Diplomatski skandal - Kina ponizila Obamu?

Američki predsjednik Barak Obama dobio je krajnje neadekvatan tretman prilikom dolaska na Samit G 20, koji se održava u kineskom Hangdžouu, tvrde američki mediji.

Svijet 05.09.2016 | 18:20
Diplomatski skandal - Kina ponizila Obamu?
List Njujork tajms osuo je drvlje i kamenje na zvanični Peking zbog, kako piše, omalovažavanja predsjednika SAD. Ovakva reakcija Amerikanaca došla je nakon "incidenta" na aerodromu u Hangdžouu.

Naime, Obama je, za razliku od većine lidera, dočekan bez uobičajenog protokola: crvenog tepiha, kratkog poziranja za okupljene novinare i ostalih detalja koji odlikuju jednu posjetu ovakvog nivoa.

Ipak, ono što je najviše iznerviralo Amerikance jeste činjenica da je njihov predsjednik bio primoran da izađe kroz donja, pomoćna vrata aviona. Tajms smatra da je u pitanju klasično "diplomatsko ponižavanje SAD".

"Obama izlazak kroz pomoćna vrata aviona koristi isključivo kada putuje u zemlje u kojima mu je bezbjednost izuzetno ugrožena, recimo u Avganistan. Kina nije taj slučaj, te ovaj potez spada isključivo pod provokaciju", navodi Tajms.

U prilog tvrdnjama uglednog lista ide i činjenica da je Suzan Rajs, Obamina savjetnica za bezbjednost, koja se pobunila zbog toga što američkim reporterima nije dozvoljeno da fotografišu Obamin dolazak, razmijenila teške riječi sa kineskim zvaničnicima.

"Kada je vidjela skandalozan tretman prema predsjedniku Obami, Rajs je izgledala bijesno. Prošla je ispod plave trake kako bi se približila Obami, kada su je kineski redari zgrabili i izgurali van ograđenog prostora. Predstavnik Ministarstva diplomatije Kine upozorio ih je da ublaže stav, jer okolo ima novinara", piše američki list.

S druge strane, kineski list Global tajms navodi, da su "zapadni mediji naduvali priču i pokušali da izazovu incident, ali da je Obama spustio loptu.

Šen Dingli, kineski ekspert za međunarodne odnose, smatra da ovakvo ponašanje prema Obami nije slučajno.

"SAD odlično znaju zbog čega su naljutile Kinu. Ovakav stav Pekinga uzrokovan je američkim miješanjem u unutrašnje stvari Kine, prije svega u aktivnosti u Јužnokineskom moru. Čak i ove sitne provokacije su odgovor na to ponašanje", tvrdi Dingli.

(Agencije)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

FCUK EU!

05.09.2016 17:12

FCUK USA! China and Россия rules...

ODGOVORITE
Name

Nebojša

05.09.2016 19:06

Ako...i neka je...ko im je... mamu.Pa i Bajden provocira kad dodje u Beograd,ne poklanja se zastavi i ne drzi do diplomatskog bontona.A jest mi drago,uljepsa mi ova informacija dan.

ODGOVORITE
Name

Nebojša

05.09.2016 19:15

I opet ja....crkoh od dragosti...ha,ha,ha ma to majstori...vec onog njihovog bantu crnca od predsjednika zamisljam kako se "izvlaci" kroz emergency izkaz...a novinari i politicari gledaju...uh,gotiva.

ODGOVORITE