СП: Тзв. Косову ''на поклон'' од ФИФА-е - деветорица + двојица играча!

Такозвана Република Косово дебитоваће у понедељак у квалификацијама за Светско првенство, а ФИФА им је као "поклон" дозволила регистрацију деветорице играча.

Фудбал 05.09.2016 | 17:30
СП: Тзв. Косову ''на поклон'' од ФИФА-е - деветорица + двојица играча!
Светска кућа фудбала је дозволила Косову да за њега наступају бивши играчи Немачке, Норвешке, Швајцарске, Аустрије, Албаније и Шведске.

Тако ће селектор Алберт Буњаки моћи да рачуна на Фанола Пердедаја, Ениса Алушија, Барсанта Кељину, Елбасана Рашанија, Хекурана Криезијуа, Синана Битучија, Ведата Мурича, Ертона Фејзулахуа и Алберта Буњакуа.

"Нико није веровато да ћемо доћи до овог тренутка тако брзо. Ово је огроман успех, први корак смо направили пре две године, нико није веровао да је могуће. Ово је ново окружење за нас, тражићемо своју игру, навићи да играмо заједно, мислим да смо на правом путу. Потребно нам је време да се развијемо, то ће трајати неколико година. Ово је у сваком случају велика част. Тек почињемо, али имамо амбиције. Скупо ћемо продати кожу, нећемо никоме ништа поклонити", рекао је нападач Буњаку који је 2010. играо за Швајцарску на Светском првенству у Јужној Африци.

ФИФА разматра још девет захтева Косова, које је пре неколико месеци мимо статута постало члан УЕФА, а потом и ФИФА.

Потенцијални репрезентативци су између осталих Амир Рахмани (Албанија), Валон Бериша (Норвешка), Албан Меха (Албанија), Милор Рашица (Албанија), Херолинд Шала (Албанија).

"Не знам да ли ћу имати све играче на располагању, односно да ли ћу смети да их користим на првој утакмици. Фудбалери су мотивисани, одрадили су и тренинг на стадиону на коме нас чека утакмица, али тек ће у понедељак сазнати да ли ће моћи да наступе. ", рекао је селектор Буњаки.

У међувремену, међународна фудбалска федерација (ФИФА) одобрила је још двојици бивших албанских репрезентативаца да наступају за репрезентацију Косова у квалификацијама за СП.

ФИФА је одобрила голману Самиру Ујканију и везном играчу Албану Мехи да наступају за репрезентацију Косова.

Конфузија око папирологије могла би да угрози наступ Косова у првој квалификационој утакмици против Финске, у понедељак од 20.45, пошто Фудбалски савез има проблема са регулисањем двојног држављанства фудбалера.

Светска кућа фудбала је претходно дала дозволе деветорици играча да играју за репрезентацију Косова, који су имали право да играју за још шест европских земаља.

ФИФА је у мају примила Косово у своје чланство и та репрезентација је накнадно убачена у квалификације за Мундијал у Русији.

Репрезентација Косова је у Групи И са Хрватском, Исландом, Турском, Украјином и Финском. Прву утакмицу Косово ће играти у уторак у финском граду Турку.

Косово вечерас од 20:45 гостује Финској, а у Групи И су још Хрватска, Турска, Украјина и Исланд.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар