SP: Tzv. Kosovu ''na poklon'' od FIFA-e - devetorica + dvojica igrača!

Takozvana Republika Kosovo debitovaće u ponedeljak u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, a FIFA im je kao "poklon" dozvolila registraciju devetorice igrača.

Fudbal 05.09.2016 | 17:30
SP: Tzv. Kosovu ''na poklon'' od FIFA-e - devetorica + dvojica igrača!
Svetska kuća fudbala je dozvolila Kosovu da za njega nastupaju bivši igrači Nemačke, Norveške, Švajcarske, Austrije, Albanije i Švedske.

Tako će selektor Albert Bunjaki moći da računa na Fanola Perdedaja, Enisa Alušija, Barsanta Keljinu, Elbasana Rašanija, Hekurana Kriezijua, Sinana Bitučija, Vedata Muriča, Ertona Fejzulahua i Alberta Bunjakua.

"Niko nije verovato da ćemo doći do ovog trenutka tako brzo. Ovo je ogroman uspeh, prvi korak smo napravili pre dve godine, niko nije verovao da je moguće. Ovo je novo okruženje za nas, tražićemo svoju igru, navići da igramo zajedno, mislim da smo na pravom putu. Potrebno nam je vreme da se razvijemo, to će trajati nekoliko godina. Ovo je u svakom slučaju velika čast. Tek počinjemo, ali imamo ambicije. Skupo ćemo prodati kožu, nećemo nikome ništa pokloniti", rekao je napadač Bunjaku koji je 2010. igrao za Švajcarsku na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi.

FIFA razmatra još devet zahteva Kosova, koje je pre nekoliko meseci mimo statuta postalo član UEFA, a potom i FIFA.

Potencijalni reprezentativci su između ostalih Amir Rahmani (Albanija), Valon Beriša (Norveška), Alban Meha (Albanija), Milor Rašica (Albanija), Herolind Šala (Albanija).

"Ne znam da li ću imati sve igrače na raspolaganju, odnosno da li ću smeti da ih koristim na prvoj utakmici. Fudbaleri su motivisani, odradili su i trening na stadionu na kome nas čeka utakmica, ali tek će u ponedeljak saznati da li će moći da nastupe. ", rekao je selektor Bunjaki.

U međuvremenu, međunarodna fudbalska federacija (FIFA) odobrila je još dvojici bivših albanskih reprezentativaca da nastupaju za reprezentaciju Kosova u kvalifikacijama za SP.

FIFA je odobrila golmanu Samiru Ujkaniju i veznom igraču Albanu Mehi da nastupaju za reprezentaciju Kosova.

Konfuzija oko papirologije mogla bi da ugrozi nastup Kosova u prvoj kvalifikacionoj utakmici protiv Finske, u ponedeljak od 20.45, pošto Fudbalski savez ima problema sa regulisanjem dvojnog državljanstva fudbalera.

Svetska kuća fudbala je prethodno dala dozvole devetorici igrača da igraju za reprezentaciju Kosova, koji su imali pravo da igraju za još šest evropskih zemalja.

FIFA je u maju primila Kosovo u svoje članstvo i ta reprezentacija je naknadno ubačena u kvalifikacije za Mundijal u Rusiji.

Reprezentacija Kosova je u Grupi I sa Hrvatskom, Islandom, Turskom, Ukrajinom i Finskom. Prvu utakmicu Kosovo će igrati u utorak u finskom gradu Turku.

Kosovo večeras od 20:45 gostuje Finskoj, a u Grupi I su još Hrvatska, Turska, Ukrajina i Island.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar