Завршен "Гастро фест Бардача 2016"

Проглашавањем најбољих екипа у припремању рибље чорбе и јела од пилетине, те побједника у традиционалним народним спортским играма и уручивањем награда и признања, синоћ је завршена Дванаеста туристичко-привредна манифестација „Гастро фест Бардача 2016“.

Република Српска 05.09.2016 | 15:45
Завршен "Гастро фест Бардача 2016"
У протекла два дана овим природним локалитетом ширио се мирис паприкаша и разног меса са роштиља и ражња, при чему су доминирале риба и пилетина, као производни бренд општине Србац. Чак 38 екипа учествовало је у припремању рибљег паприкаша, а прво мјесто освојила је екипа Удружења ратних војних инвалида Србац.

У припремању јела од пилетине учествовале су 22 екипе. И ове године прво мјесто освојила је екипа Дома здравја Србац, испред другопласиране кафане „Чупић“ из Градишке и Кафе бара „Феникс“ из Повелича, која се задовољила трећим мјестом. Најуспјешнијим екипама у обје конкуренције, осим диплома и пехара, припале су и награде – котлићи и роштиљи.

Велику пажњу посјетилаца изазвало је такмичење у повлачењу конопца. Девет екипа одмјерило је снаге у овој древној дициплини. Побједник је била екипа Шумске управе Србац, која је у финалу савладала такмичаре Електродистрибуције из Српца.

Петар Остојић из екипе „Топлана“ Градишка побједник је у скакању у врећи, док је Зоран Шарић, члан екипа Шумске управе био најбржи у испијању пива, победивши шест противника.



И на овој туристичко-привредној манифестацији, која је привукла близу три хиљаде посјетилаца из готово цијеле Републике Српске, представиле су се жене из србачких села са јелима домаће кухиње. Посјетиоци су имали прилику да уживају у разноврсним народним јелима, али и широкој лепези пита, колача и осталих домаћих рукотворина. Њихов штанд је био најпосјећенији, а столови су за кратко вријеме остали празни.

Својим присуством србачки „Гастро фест“ увеличали су и министри Предраг Глухаковић и петар Ђокић, јер је генерални покровитељ ове туристичко-привредне манифестације први пут ове године била Влада Републике Српске.

Након што је дао пуну подршку овој манифестацији и обећао да ће се заложити да Бардача добије бољи третман као развојни туристички потенцијал Српске, министар Глухаковић је изајавио да воли да конзумира рибу. „Шаран ми је најомиљенији, без обзира на који је начин припремљен“, одао се Глухаковић.



Посјетиоци на Бардачи имали су прилику да уживају и у фолклору, а за то су се побринули чланови културно-умјетничких друштава „Младост“ из Разбоја, „Мотајичког вука“ из Ситнеша и „Ђердана“ из Кукуља. Уживаоци су и млади будући спортски риболовци, за које је СРД „Бистро“ у оквиру програма „Гастро феста“ организовало Школу риболова и екологије. Неки од њих су први пут забацили удицу у воду и упецали прву рибу.

Празник рибе и пилетине на Бардачи, којг је организовала Туристичка организација под покровитељством општине Србац, по посјећености и садржају, надмашио је прошлогодишњи – потврдили су бројни гости, али и домаћини.

(БН телевизија/С.К.)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Примједба

05.09.2016 19:04

Онај начелник Српца је баш неки прост човјек нема држање начелника и тешко га можеш разумити кад прича јер говори по пола реченице и скаче са теме на тему нема ту ни н од начелника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Намјестаљка

07.09.2016 16:45

Нацелник је промјенио двије партије за вријеме свог мандата, а сада је у трецој партији пред ове изборе. Носилац је листе социјалистицке партије. А овај на слици је такодје на листи нацелника и као такав је предсједник Удрузења РВИ у Српцу. Намјестили су такмицење у рибљој цорби и у сврху политицке промоције додјелили прво мјесто овој екипи. Кренули су редом униставати све сто је добро у Српцу који је постао мртав град. Опстина блокирана ,паре потросене, дугови огромни а сада униставају и тај Гастро фест све у циљу лицне промоције. Срамота.