Završen "Gastro fest Bardača 2016"

Proglašavanjem najboljih ekipa u pripremanju riblje čorbe i jela od piletine, te pobjednika u tradicionalnim narodnim sportskim igrama i uručivanjem nagrada i priznanja, sinoć je završena Dvanaesta turističko-privredna manifestacija „Gastro fest Bardača 2016“.

Republika Srpska 05.09.2016 | 15:45
Završen "Gastro fest Bardača 2016"
U protekla dva dana ovim prirodnim lokalitetom širio se miris paprikaša i raznog mesa sa roštilja i ražnja, pri čemu su dominirale riba i piletina, kao proizvodni brend opštine Srbac. Čak 38 ekipa učestvovalo je u pripremanju ribljeg paprikaša, a prvo mjesto osvojila je ekipa Udruženja ratnih vojnih invalida Srbac.

U pripremanju jela od piletine učestvovale su 22 ekipe. I ove godine prvo mjesto osvojila je ekipa Doma zdravja Srbac, ispred drugoplasirane kafane „Čupić“ iz Gradiške i Kafe bara „Feniks“ iz Poveliča, koja se zadovoljila trećim mjestom. Najuspješnijim ekipama u obje konkurencije, osim diploma i pehara, pripale su i nagrade – kotlići i roštilji.

Veliku pažnju posjetilaca izazvalo je takmičenje u povlačenju konopca. Devet ekipa odmjerilo je snage u ovoj drevnoj diciplini. Pobjednik je bila ekipa Šumske uprave Srbac, koja je u finalu savladala takmičare Elektrodistribucije iz Srpca.

Petar Ostojić iz ekipe „Toplana“ Gradiška pobjednik je u skakanju u vreći, dok je Zoran Šarić, član ekipa Šumske uprave bio najbrži u ispijanju piva, pobedivši šest protivnika.



I na ovoj turističko-privrednoj manifestaciji, koja je privukla blizu tri hiljade posjetilaca iz gotovo cijele Republike Srpske, predstavile su se žene iz srbačkih sela sa jelima domaće kuhinje. Posjetioci su imali priliku da uživaju u raznovrsnim narodnim jelima, ali i širokoj lepezi pita, kolača i ostalih domaćih rukotvorina. Njihov štand je bio najposjećeniji, a stolovi su za kratko vrijeme ostali prazni.

Svojim prisustvom srbački „Gastro fest“ uveličali su i ministri Predrag Gluhaković i petar Đokić, jer je generalni pokrovitelj ove turističko-privredne manifestacije prvi put ove godine bila Vlada Republike Srpske.

Nakon što je dao punu podršku ovoj manifestaciji i obećao da će se založiti da Bardača dobije bolji tretman kao razvojni turistički potencijal Srpske, ministar Gluhaković je izajavio da voli da konzumira ribu. „Šaran mi je najomiljeniji, bez obzira na koji je način pripremljen“, odao se Gluhaković.



Posjetioci na Bardači imali su priliku da uživaju i u folkloru, a za to su se pobrinuli članovi kulturno-umjetničkih društava „Mladost“ iz Razboja, „Motajičkog vuka“ iz Sitneša i „Đerdana“ iz Kukulja. Uživaoci su i mladi budući sportski ribolovci, za koje je SRD „Bistro“ u okviru programa „Gastro festa“ organizovalo Školu ribolova i ekologije. Neki od njih su prvi put zabacili udicu u vodu i upecali prvu ribu.

Praznik ribe i piletine na Bardači, kojg je organizovala Turistička organizacija pod pokroviteljstvom opštine Srbac, po posjećenosti i sadržaju, nadmašio je prošlogodišnji – potvrdili su brojni gosti, ali i domaćini.

(BN televizija/S.K.)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Primjedba

05.09.2016 19:04

Onaj načelnik Srpca je baš neki prost čovjek nema držanje načelnika i teško ga možeš razumiti kad priča jer govori po pola rečenice i skače sa teme na temu nema tu ni n od načelnika.

ODGOVORITE
Name

Namjestaljka

07.09.2016 16:45

Nacelnik je promjenio dvije partije za vrijeme svog mandata, a sada je u trecoj partiji pred ove izbore. Nosilac je liste socijalisticke partije. A ovaj na slici je takodje na listi nacelnika i kao takav je predsjednik Udruzenja RVI u Srpcu. Namjestili su takmicenje u ribljoj corbi i u svrhu politicke promocije dodjelili prvo mjesto ovoj ekipi. Krenuli su redom unistavati sve sto je dobro u Srpcu koji je postao mrtav grad. Opstina blokirana ,pare potrosene, dugovi ogromni a sada unistavaju i taj Gastro fest sve u cilju licne promocije. Sramota.