Словенци произвели пиво на врху Триглава

Група љубитеља пива и словенских планина одлучила се на бизаран подухват те произвела мању количину пива у Јулијским алпама, на надморској висини од 2.864 метара, објавила је Словеначка телевизија.

Регион 05.09.2016 | 15:11
Словенци произвели пиво на врху Триглава
Пиво су у шали назвали "Триглавска шерпа" јер су опрему морали на врх највише словенске горе носити као унајмљени носачи "шерпе" на Хималајима, а произвели су га у здјели која се колоквијално на словеначком зове "шерпа".

Подухват је крајем прошле седмице извела екипа у којој су били Андреј Цоларич, Давор Мишмаш, Матеј Пилат, Лука Пепелник и Симон Коштомај.

Од долине до врха пењали су се седам сати, а воду за пиво најприје су на 50 степени Целзијусових загријали код планинарског дома Долич, те наставили према врху.

"Други су нас планинари у шали питали намјеравамо ли кувати гулаш, али испало је да смо произвели одлично словенско лигхт-але пиво", казао јер за Словеначку телевизију један од судионика.

За прво словеначко горско пиво коришћен је домаћи хмељ, а у воду су додали и мању количину мајчине душице. Пиво још није сазрело, али буде ли пивски квасац довољно брзо дјеловао, моћи ће се пити већ средином овог мјесеца на посебном "пивоварском излету" који приређује група власника микропивовара.

Једна ће боца тог пива бити понуђена и на лицитацији чији ће приход ићи у добротворне сврхе, обећали су организатори.

Свјетска титула "највишег" пива у комерцијалној категорији припада кинеско-тибетанском пиву које производи Лхаса Бреwерy Цомпанy на 3.650 метара надморске висине.



(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар