Џиновска панда више није угрожена врста

Џиновска панда, један од симбола Кине, не налази се више на листи угрожених врста захваљујући јаким напорима за њихово очување, саопштила је Међународна унија за заштиту природе и природних ресурса.

Занимљивости 05.09.2016 | 13:47
Џиновска панда више није угрожена врста
У извештају Уније наводи се да су џиновске панде сада класификоване као „рањива“, уместо „угрожена“ врста, као и да све већи број ових животиња живи у дивљини на југу Кине.

Број панди које живе у дивљини скочио је на 1.864 у 2014. години, што је повећање у односу на 2004. годину када је у дивљини живело 1.596 панди.

Акције кинеских агенција за заштиту животиња о забрани приласка дивљим пандама и проширењу шумских резервата, њиховог природног станишта, уродиле су плодом.

Међународна унија за заштиту природе и природних ресурса (ИУЦН) упозорава да, иако је заштита шума допринела повећању броја животиња у дивљини, климатске промене прете да униште више од 35 одсто станишта бамбуса, њихове основне исхране, у наредних 80 година, што може бити други удар на панде.

Ипак, организације за заштиту животиња поздрављају повећање броја специфичних црно-белих медведа и глобални покрет за њихово очување.

Број џиновских панди током осамдесетих година прошлог века достигао је историјски минимум од мање од 1.000 јединки у дивљини. Главни разлози за њихово истребљење били су неконтролисана сеча шума и криволов.

Панде су, као гест добре воље кинеске дипломатије, послате у зоолошке вртове широм света, али под строгим условима.

Кинеске власти и организације за заштиту животиња отвориле су 1980. године и резерват за џиновске панде у југоисточној кинеској провинцији Сечуан.

Број ових дивљих животиња у Кини почео је да расте од када су власти зауставиле трговину крзном и прошириле заштићена шумска подручја на милион и по хектара.

Власти у Пекингу и међународне организације потрошиле су огромна финансијска средства за узгој панди, што се нашло на мери критичара који сматрају да је део новца требало усмерити на заштиту других угрожених врста.

РТС
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар