За вишак килограма окривите мозак, не тијело!

Неурохируршкиња Сандра Амот са Универзитета „Јејл“ тврди да је држање дијете често „главни кривац“ за вишак килограма. Амотова је сватила је да се њен мозак још од тинејџерских дана бори са вишком килограма због такозваног ефекта јо-јо, а у новом истраживању закључује да је кључ одржавања жељене килаже у томе да храну не треба демонизовати!

Здравље 05.09.2016 | 13:44
 За вишак килограма окривите мозак, не тијело!
Посао неуролога на Јејлу ме је натерао да схватим да се мој мозак, а не тело, бори са обрасцем јо-јо – сталним губљењем и враћањем килограма – још од кад сам била тинејџер. Одушевљено сам пристала да будем заморче у истраживању како бих проверила да ли здрава исхрана може да постигне исте резултате као дијета, наводи Сандра Амот у својој књизи Wхy Диетс Маке Ус Фат: Тхе Унинтендед Цонсеqуенцес Оф Оур Обсессион Wитх Wеигхт Лосс.

Међутим, здрава исхрана постигла је и боље резултате. За неколико недеља, Сандрино тело достигло је здраву, стабилну тежину, коју је успела да одржи без дијете.

Ако сте икада били на ригорозној дијети и успели да изгубите тежину, али онда поново нагомилали килограме, неурохируршкиња објашњава да није реч о вашој кривици.

Велике су шансе да нисте лењи, алави или вам фали снага воље – након пет година чак 41 одсто оних који су смршали врате већу тежину него што су имали пре дијете. Тада мозак преузима одговорност и узвраћа ударац против опасности од потенцијалне глади.

Ако сте набацили килограме током година, уз узастопне дијете које некако доводе само до струка који се шири, тежина коју мозак региструје као одговарајућу вероватно се задржала на нивоу далеко вишем од килаже коју покушавате да достигнете.

Ако имате тенденцију да грицкате чак и када нисте гладни, свакако је тежина коју мозак „дозвољава“ већа него што би требало да буде. С друге стране, ако сте увек гладни и хладно вам је, највероватније сте на килажи испод нормале према „нормама вашег мозга“.

Добра вест је да уколико је трудноћа или болест изазвала драматично повећање тежине, реаговањем у року до 12 месеци можете „преварити мозак“ и своју тежину чак и смањити у односу на ону коју сте имали пре промене.

Међутим, ако не реагујете брзо, постоји ризик да ће ваш мозак прихватити повећану тежину и то ће му бити нормално. Најбољи начин да откријете која је тежина коју мозак „одобрава“ је да направите свесну одлуку да прекинете дијету и покушате да „једете интуитивно“ – једите само кад сте гладни и зауставите се када сте сити.

У року од шест до 12 месеци ваша тежина би требало да се стабилизује на жељеном опсегу.

РТС
фото: интернет

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Цеваа

07.09.2016 08:52

Гледам ову слику и једно је јасно,намеће се нека болесна теорија која нема везе са здравом памети,ово на слици ако је дебело ја сам астронаут.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Александар Радовић

07.09.2016 12:13

Цлеан 9 је програм који је пре свега намењен за Детоксикацију тј. као детоксикациони програм који ће вам помоћи да започнете свој пут ка здрављу и жељеним облинама. Са овим програмом, доказано је у пракси, може се смањити чак и до 4 цм у обима стим што је за особе које имају потребу за већим скидањем килаже и регулисања масноћа неопходно је да након коришћење Ц9 пакета наставе са коришћењем пакета Ф.И.Т. 1 хттпс://алојавера.wордпресс.цом

ОДГОВОРИТЕ