Чоловић се нагодио са Тужилаштвом Србије

Чедо Чоловић, осумњичен за шпијунажу у корист Хрватске, нагодио се са Тужилаштвом Србије за казну затвора од три године, сазнаје РТС.

Србија 05.09.2016 | 13:38
Чоловић се нагодио са Тужилаштвом Србије
Понуда је стигла данас у Виши суд, а њој ће одлучивати судија за претходни поступак.

Тужилац је судији за претходни поступак раније предложио да одреди притвор због опасности од бекства, да не би утицао на сведоке, да не би поновио кривично дело шпијунажа, као и због узнемирења јавности, а за наведено кривично дело је предвиђена казна затвора преко 10 година, саопштено је из тужилаштва.

Према Кривичном законику Србије, казна од три до 15 година затвора запрећена је за оне који тајне – војне, економске или службене саопште, предају или учине доступним страној држави, страној организацији или лицу које им служи.

Затвор од пет до 15 година запрећен је за оне који за страну државу или организацију стварају обавештајну службу у Србији или њоме руководе.

Од једне до 10 година затвора запрећено је у случају ступања у страну обавештајну службу, а једна до осам година у случају прибављања тајних података или докумената у намери да се саопште или предају страној држави, организацији или особи која им служи.

Тужилаштво је раније саопштило да ухапшено лице има држављанство Републике Србије и Хрватске, и да је до 1990. године живео и радио у Републици Хрватској, након чега му је место пребивалишта било у Републици Србији.

Чедо Чоловић (57) је пензионисани официр Војске Републике Српске Крајине, који је ухапшен док је бежао у Хрватску.

Медији наводе и да је ухапшени протеклих месеци и година, у Београду и Србији прикупљао податке о официрима ЈНА против којих Хрватска јесте или би могла покренути кривични прогон због дела почињених током рата.

Извор: РТС/Информер

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Крајина

05.09.2016 11:41

Ста це бити са људима које је он издао

ОДГОВОРИТЕ
Name

логика

05.09.2016 12:17

А ста мислис ста се десава са оним за којима је расписама потјерница за ратни злоцин без обзира ко ју је расписао? Рецимо ста се десило са Карадзицем, Младицем јер и њих је неко издао, ста се десло са Ганицем или Дивјаком који су ухапесни по потјерници Србије па су просли судски поступак. Ста се десава са Орицем

Name

Карадоз

05.09.2016 12:20

А свјетле традиција Прлета и Тихог, овај ни цестит самар није добио а све признао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хомосексуалавц

05.09.2016 15:27

Хрвати су десетак година прије рата прогањали хомосексуалце у ЈНА. Мислим на један слуцај гдје су итавили врата и оптузили цовјека за спијуназу. Није био спијун. Био је у кревету с мускарцем из несврстаних земаља. Питање је да ли је то нацин на који је тај јадник постао доусник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Такизава Истоцна Велика Србија.

06.09.2016 08:13

ЦОЛОВИЦУ ТРЕБА ЗАРЕЗАТИ КАЗНУ ЗАТВОРА НАЈМАЊЕ "= ГОДИНА ЈЕРЈЕРАДИЈО И СПИЈУНИРАО ЗА УСТАСКУ НДХ РЕПУБЛИКУ ЗАКОЈУСУ СРБИ И СРПСКЕ ДРЗАВЕ " РАТВАЛЕ ДАСЕОДБРАНЕ ОД НАЦИСТИЦКЕ УСТАСКЕ РЕПУБЛИКЕ: ТАКОДА ПОЗАВРСЕТКУ ЗАТВОРА ОДУЗЕТИМУ СРПСКО ДРЗАВЉАНСТВО ИВРАТИТИГА СА САХОВНИЦОМ ОНОМЕКОГАЈЕ ПОСЛАОДАСПИЈУНИРА ЗАЊЕГА:НАСВИДЕЊЕ ОВОЈЕМОЈА ЗЕМЉА:

ОДГОВОРИТЕ