Čolović se nagodio sa Tužilaštvom Srbije

Čedo Čolović, osumnjičen za špijunažu u korist Hrvatske, nagodio se sa Tužilaštvom Srbije za kaznu zatvora od tri godine, saznaje RTS.

Srbija 05.09.2016 | 13:38
Čolović se nagodio sa Tužilaštvom Srbije
Ponuda je stigla danas u Viši sud, a njoj će odlučivati sudija za prethodni postupak.

Tužilac je sudiji za prethodni postupak ranije predložio da odredi pritvor zbog opasnosti od bekstva, da ne bi uticao na svedoke, da ne bi ponovio krivično delo špijunaža, kao i zbog uznemirenja javnosti, a za navedeno krivično delo je predviđena kazna zatvora preko 10 godina, saopšteno je iz tužilaštva.

Prema Krivičnom zakoniku Srbije, kazna od tri do 15 godina zatvora zaprećena je za one koji tajne – vojne, ekonomske ili službene saopšte, predaju ili učine dostupnim stranoj državi, stranoj organizaciji ili licu koje im služi.

Zatvor od pet do 15 godina zaprećen je za one koji za stranu državu ili organizaciju stvaraju obaveštajnu službu u Srbiji ili njome rukovode.

Od jedne do 10 godina zatvora zaprećeno je u slučaju stupanja u stranu obaveštajnu službu, a jedna do osam godina u slučaju pribavljanja tajnih podataka ili dokumenata u nameri da se saopšte ili predaju stranoj državi, organizaciji ili osobi koja im služi.

Tužilaštvo je ranije saopštilo da uhapšeno lice ima državljanstvo Republike Srbije i Hrvatske, i da je do 1990. godine živeo i radio u Republici Hrvatskoj, nakon čega mu je mesto prebivališta bilo u Republici Srbiji.

Čedo Čolović (57) je penzionisani oficir Vojske Republike Srpske Krajine, koji je uhapšen dok je bežao u Hrvatsku.

Mediji navode i da je uhapšeni proteklih meseci i godina, u Beogradu i Srbiji prikupljao podatke o oficirima JNA protiv kojih Hrvatska jeste ili bi mogla pokrenuti krivični progon zbog dela počinjenih tokom rata.

Izvor: RTS/Informer

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Krajina

05.09.2016 11:41

Sta ce biti sa ljudima koje je on izdao

ODGOVORITE
Name

logika

05.09.2016 12:17

A sta mislis sta se desava sa onim za kojima je raspisama potjernica za ratni zlocin bez obzira ko ju je raspisao? Recimo sta se desilo sa Karadzicem, Mladicem jer i njih je neko izdao, sta se deslo sa Ganicem ili Divjakom koji su uhapesni po potjernici Srbije pa su prosli sudski postupak. Sta se desava sa Oricem

Name

Karadoz

05.09.2016 12:20

A svjetle tradicija Prleta i Tihog, ovaj ni cestit samar nije dobio a sve priznao

ODGOVORITE
Name

Homoseksualavc

05.09.2016 15:27

Hrvati su desetak godina prije rata proganjali homoseksualce u JNA. Mislim na jedan slucaj gdje su itavili vrata i optuzili covjeka za spijunazu. Nije bio spijun. Bio je u krevetu s muskarcem iz nesvrstanih zemalja. Pitanje je da li je to nacin na koji je taj jadnik postao dousnik.

ODGOVORITE
Name

Takizava Istocna Velika Srbija.

06.09.2016 08:13

COLOVICU TREBA ZAREZATI KAZNU ZATVORA NAJMANJE "= GODINA JERJERADIJO I SPIJUNIRAO ZA USTASKU NDH REPUBLIKU ZAKOJUSU SRBI I SRPSKE DRZAVE " RATVALE DASEODBRANE OD NACISTICKE USTASKE REPUBLIKE: TAKODA POZAVRSETKU ZATVORA ODUZETIMU SRPSKO DRZAVLJANSTVO IVRATITIGA SA SAHOVNICOM ONOMEKOGAJE POSLAODASPIJUNIRA ZANJEGA:NASVIDENJE OVOJEMOJA ZEMLJA:

ODGOVORITE